Gasztro

Hogyan kell tökéletes koktélpartit rendezni?

Van pár egyszerű, de nagyon fontos dolog, amit nem árt betartani, ha koktélozni készülünk.

A nyár egyértelműen a koktélok ideje. A langyos estéken szívesen hívjuk át a barátainkat pár gyümölcsös, alkoholos itókára. Ám az ördög a részetekben lakozik, egy igazi koktélparti nem abból áll, hogy hanyagul összeöntögetjük az italok alapanyagait. Íme pár dolog, amit érdemes betartani, hogy minden szuperül sikerüljön.

Hogyan kell tökéletes koktélpartit rendezni?

1. A koktélokat sose keverjétek be előre, mindig frissen készítsétek őket. Nagyon kiábrándító az olvadt jégkockáktól felvizesedett ital.

2. Ne téveszd össze az összekeverendő és a shakerben összerázandó koktélokat. A “tiszta koktélokat” – mint például a mojito vagy a martini – csak keverni kell. Azokat az italokat, amikbe frissen facsart gyümölcslé, tejszín vagy tojássárgája kerül, shakerben illik összerázni.

3. Lassan kell kortyolni a koktélokat, nem lehúzni vagy magunkba önteni, mint a röviditalokat. Nem kell azonban sokáig a szánkban sem tartani és ízlelgetni, mint a borokat. Egy-két összetevő így túlmelegedhet, és a koktél íze már nem lesz az igazi. Sokan szívószállal isszák a koktélokat, pedig az ital így nem érintkezik a nyelv teljes felületével, ezért nem jön ki az összes íz.

4. Előfordulhat, hogy van, akit ivás közben zavar a díszítés (a pohár szélére tűzött citrom- vagy narancskarika). Készítsetek ki egy tányért, hogy aki szeretne, az meg tudjon szabadulni ezektől. A pohár alján maradó gyümölcsöket villával illik kipecázni, ha meg akarjuk enni, így evőeszközről is gondoskodni kell.

5. Veszélyes üres gyomorral koktélozni, beláthatatlan következményei lehetnek! Mindig készítsünk ki valami harapnivalót: sós mogyoró, chips, ropi vagy sajtosrúd illik legjobban egy könnyű koktélpartihoz.

6. A koktélozást hivatalosan a kék órában, naplemente után lehet kezdeni, a délutáni tűző napon nem ajánlatos hozzáfogni. Ha többféle koktélt szeretnétek kipróbálni, vagy vacsorát is szervíroztok, akkor a gyümölcsös, friss fajtákkal kezdjetek, és a likőrös, édes italokat hagyjátok az este végére.

 Ilyen egy klasszikus, puccos koktélparti:

További cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top