Gasztro

3 bögrés palacsinta, amit imádni fogsz

A nyárnak legalább annyira része a palacsinta, mint a strandolás, a hideg itókák, a lángos és a főtt kukorica. De vajon hogy készül a tökéletes palacsinta? Most megmutatjuk!

A palacsintát mindenki szereti. A palacsintát mindenki szereti enni. Készíteni kevésbé. Könnyen elmegy tőle a kedvünk, de egyszer kell megtalálni a jó receptet, a jó hőfokot és a jó palacsintasütőt, onnantól megy, mint a karikacsapás. Lássuk, mi a titka a tökéletes palacsintának!

Klasszikus házi palacsinta

Hozzávalók a klasszikus házi palacsintához:

  • 1/4 bögre cukor
  • egy csipet só
  • 2 db tojás
  • 1,5 bögre tej
  • 1/4 bögre + a sütéshez étolaj
  • 2 bögre búzaliszt
  • 1 bögre szódavíz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1 bögre = 2,5 dl

 

1. A tojásokat és a cukrot kikeverjük egy nagyobb edényben. 

2. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd lassan, és kisebb adagokban hozzáadjuk a tejet, miközben folyamatosan keverjük, habverővel, vagy mixerrel. 

3. Jöhet a szóda (vagy szénsavas ásványvíz), majd az olaj. A lényeg, hogy csomómentes legyen, ezért fontos, hogy az elején a tej kisebb adagokban kerüljön a liszthez. Ugyanis ha már az elején beleborítjuk az összes folyadékot, esélytelen lesz megszabadulnunk a csomóktól. 

4. Ezután, ha időnk engedi, akkor érdemes egy fél órácskát állni hagyni, de ha nem akkor sincs tragédia.

5. Most következik a dolog kényesebb része, a sütés, de ez sem ördöngösség! Egyszer kell csak rájönni, vagyis nem adjuk fel:

6. Fogjuk a serpenyőnket (én az öntöttvasra esküszöm!) és nem teljes hőfokon, hanem egy minimálisan visszavéve a fokozatot, vagy a lángot, elkezdjük hevíteni a serpenyőt egy szűk kávéskanál olajjal. Mikor az olaj gőzölni kezd, akkor a serpenyő mozgatásával, futtassuk körbe a zsiradékot egy kicsit, csak hogy ne az egész a közepén maradjon.

7. Most tegyünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és egy körkörös mozdulattal oszlassuk szét. Mikor a széle egy pici színt kap, akkor javaslom vagy egy késsel (teflonserpenyő esetén szilikon vagy műanyag) nyúljunk alá egy fél centire, centire és mozgassuk körbe az egészet.

8. Ezután egy lapáttal (én műanyaggal szoktam) megemeljük a palacsintánkat és egy hirtelen mozdulattal átpördítjük. Amatőr, de nagyon hatásos megoldás!  A tésztát innentől minden palacsinta előtt keverjük meg!

9. Egy kicsit sütjük még (10-20 másodperc), majd egy tányérra csúsztatjuk. Ennyi!

TIPP: Mindegyik palacsinta előtt tegyünk egy fél kávéskanál olajat a serpenyőbe, mert nem lesz annyira száraz a tészta és tuti nem fog leragadni. EZ FONTOS! Nem kell aggódni, mert nem lesz túl olajos, éppen csak annyira, hogy egy picit lágyabb lesz a palacsinta, a gumis helyett. Ha teflonserpenyő, ha nem, érdemes tehát olajat beletenni, mert akkor lesz az igazi. 

 A receptet Rupánerné Galló Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.

A francia palacsinta receptjét Rákóczi János híres magyar szakács hozta magával Franciaországból. A szakkönyvek szerint: “anyagai közt van a tejszín és a vaj, amely ízében, állományában, sütés közben kialakuló pörzsanyagaiban olyan többletélvezetet nyújtanak, ami nem hasonlítható össze a hagyományos palacsinták ízeivel”. Így készül bögrés mértékegységekkel.

Francia palacsinta

Hozzávalók a francia palacsintához:

  • egy csipet só
  • 5 db tojás
  • 1 bögre 2,8 %-os tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
  • 1 bögre habtejszín
  • fél bögre porcukor
  • 2 bögre finomliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1 bögre = 2,5 dl

1. A vajat langyosra olvasztjuk. 

2. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk a vajat is. 

3. A hagyományos palacsintához hasonlóan sütjük meg őket, azzal a különbséggel, hogy a palacsintákat kisebbre sütjük. Vagyis a szokásos egy merőkanál helyett háromnegyed merőkanálnyi tésztát öntünk a palacsintasütőbe. 

4. A sütéshez használt vajat csak melegítjük, hevíteni tilos, mert elég! Fontos, hogy félrehúzzuk a palacsintasütőt a tűzhelyről, amikor beletesszük a vajat (kb. egy szűk mokkáskanálnyi mennyiséget minden palacsinta előtt!). Ami még lényeges, hogy csak közepes fokozaton süssük őket. 

5. Ha a széle megszilárdul (nem ragad) már fordíthatjuk is.

6. Simán vaníliás cukorral meghintve is megállja a helyét, de természetesen tölthetjük, locsolhatjuk kedvünkre. Nem nyúlhatunk mellé! 

Az íz hatást tovább gazdagíthatjuk, ha a tésztához keverünk fél deciliter rumot vagy borpárlatot, reszelt narancs-és citromhéjat.

 

A kelt palacsinta (kőttes palacsinta)  egy kiadós, szokatlanul lágy palacsinta, olyan, mintha a legfinomabb kelt tészta palacsintaformát öltött volna.

Kelt palacsinta

Hozzávalók a kelt palacsintához:

  • 3/4 bögre (kristály) cukor
  • egy csipet só
  • 6 db tojás
  • 2 bögre 2,8 %-os tej
  • 1 tk. szárított (vagy 1-2 dkg friss) élesztő
  • 2 bögre finomliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1 bögre=2,5 dl

 

1. A tejet felmelegítjük, és egy keveset átöntünk egy csészébe, amiben felfuttatjuk az élesztőt.

2. Szétválasztjuk a tojások sárgáját és a fehérjét, majd a fehérjét habbá verjük.

3. Ezután egy megfelelő méretű tálba összekeverjük a cukrot a tojás sárgákkal, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az élesztős tejet, majd apránként a tejet. Tulajdonképpen csomómentes palacsintatésztát készítünk, amihez végül könnyedén hozzáforgatjuk a habot. Állni hagyjuk, míg meg nem kel a tészta. Ez 15-20 percet jelent meleg helyen, és nem kell aggódni, a tészta nem fog nagyon felemelkedni, inkább az állaga változik.

4. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd beleöntünk egy kisebb merőkanálnyi tésztát, miközben a serpenyőt úgy mozgatjuk, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön benne.

5. A szokásos módon az egyik, majd a másik oldalát is megsütjük. Mindegyik palacsinta előtt teszünk egy fél kávéskanálnyi olajat a serpenyőbe.

6. Vaníliás cukorral meghintve, vagy lekvárral leöntve tálaljuk.

Rupáner-Gallé Margó a Rupáner-konyha gasztroblog szerzője. Elsősorban könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető házias finomságokat és bögrés süteményeket készít, puha bögrés mézeskalács-receptjét szinte nincs, aki ne próbálta volna ki. 
 

Még több mennyei palacsintarecept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top