Gasztro

Göndör, szőrös és imádják külföldön, mi az? Magyar alapanyagok világszerte

Szeretjük azt hinni magunkról, hogy ami magyar, az egyből különleges és kívánatos is más országok lakói számára. Bizonyos esetekben ez így is van, de nem feltétlenül pont azoknál az élelmiszereknél, amikre esetleg a legbüszkébbek vagyunk. Körülnéztünk, mi az, amit tényleg azért vesznek külföldön, mert magyar?

A legnyilvánvalóbb – paprika

Paprikát persze nemcsak nálunk termesztenek, de azzal egyetértenek a szakértők, hogy a mienk valóban ki tud emelkedni a mezőnyből. A probléma csak az, hogy nem feltétlenül a legjobb minőséget árulják a külföldi üzletekben Hungarian Paprika felirattal. Nem mintha itthon a legjobb minőséget árulnák akármilyen felirattal, mi például elég sokfélét vettünk már, a legjobbat egy nagyon megbízható házaspártól a Hunyadi téri piacon. Megkérdeztük a témáról Carolyn Bánfalvit, aki egyrészt maga is amerikai, másrészt ide érkező külföldieknek vezet gasztrotúrákat az országban, harmadrészt pedig nemzetközi gasztronómiai magazinokba ír cikkeket – tehát rendelkezik hazai és külföldi tapasztalatokkal is. Carolyn szerint a náluk megforduló amerikai turisták amikor megkóstolják az itt kapható magyar paprikát, egyszeriben érteni kezdik, miért is olyan jó a híre ennek a fűszernek. Mert amit kint lehet kapni, jó drágán persze, az sajnos gyakran nem elég friss, nem elég zamatos. Ráadásul a 2004-es nagy paprikabotrány, amikor is a megengedett határérték feletti toxin tartalmat mutattak ki két magyar termékben is, a mai napig fellelhető nyomokat hagyott az interneten. Ettől függetlenül tagadhatatlan tény, hogy a fűszerpaprika az egyik leghíresebb és legkedveltebb magyar élelmiszer külföldön.

Göndör, szőrös és imádják külföldön, mi az? Magyar alapanyagok világszerte

Még mindig paprika

A piros színű fűszer mellett egy másik típusú paprika is nagy népszerűségre tett szert külhonban. Az itthon TV paprikaként ismert, magas C-vitamin-tartalma, frissessége és zamatossága miatt kedvelt zöldség számos országban komoly karriert futott be. A fűszertől való megkülönböztetés érdekében Amerikában Hungarian Pepperként futtatják, de ez inkább csak típusmegjelölést jelent, mint valódi származást. Ugyanis a legtöbb külföldön árult TV paprikát, különösen tengerentúlon helyben termelik meg. Nem csoda, hiszen egy nem túl drágán eladható termék esetében nem biztos, hogy valóban rentábilis lenne ekkora távolságra szállítani. A nap pedig ott is süt.:) A hobbikertészek is kedvelik ezt a fajta paprikát, legalábbis arra következtetünk a neten fellelt hirdetésekből, amelyek “valódi, Magyarországról behozott” magokat ígérnek az érdeklődőknek.

Göndör, szőrös és imádják külföldön, mi az? Magyar alapanyagok világszerte

A legbotrányosabb – libamáj

Drágasága miatt a libamáj nem feltétlenül állandó vendége a hazai háztartásoknak, valójában elég kevés helyen lehet egyáltalán kapni. Ezzel ellentétben Franciaországban rengeteg magyar libamájat vesznek és esznek meg, arrafelé egy picit más az étkezési kultúra. És persze az átlagos életszínvonal is magasabb egy cseppet. Az uniós országok nagy részében azonban betiltották a libák tömését, anélkül pedig nem lesz olyan szép nagy májuk. Magyarország az egyik utolsó bástyája a tömésnek, hiába kampányol ellene évek óta a Négy Mancs nevű, bécsi székhelyű állatvédő szervezet. Nem csoda, hogy mind a kormány, mind a gazdák ragaszkodnak a májra hizlalt liba technológiájához, hiszen mondhatni uraljuk a világot ezen a piacon.

A Baromfi Terméktanács 2015 év eleji közleménye szerint a liba mellett egyre népszerűbb lesz a kacsa is, nemcsak máj, hanem hús vonalon is, ezért várhatóan a magyar termelés igyekszik majd lépést tartani a növekvő igényekkel. Nemrégiben Amerikában is ismét engedélyezték a libamáj árusítását, de nem valószínű, hogy belőlük fognak meggazdagodni a hazai termelők, mivel ott a belsőségek fogyasztása nem túl népszerű. Oroszország és Kína viszont epedve várja a magyar libák és kacsák húsát-máját.

Göndör, szőrös és imádják külföldön, mi az? Magyar alapanyagok világszerte
A dinnyét is vinnék, de túl nagy

A magyar sárgadinnye híresen édes és zamatos, ez sokban függ attól, hogy milyen az időjárás, amikor – szakszóval élve – a dinnye megköt. A mérete miatt viszont nehezen eladható külföldön, ezért hiába szeretik, a mi 2-3 kilós sárgadinnyéink sajnos gigászi méretűnek számítanak, és drágák is. Nekünk pedig nem éri meg kisebbeket termelni, ördögi kör, de szép feladat…

 

A legromantikusabb – mangalica

Ha van élelmiszeripari sikersztori, amit ráadásul gyönyörűen lehet prezentálni is, akkor minden kétséget kizáróan a mangalica az. Eleve mennyire menő már ez az állat, egyszerre vad, méltóságteljes és tökéletesen egyedi a göndör szőrös testével. Persze a külsejénél jóval lényegesebb a húsa, ami valóban egészen más élményt nyújt, mint az átlagos sertés. Mangalicával még olyanokat is el lehet csábítani, akik különben mereven elzárkóznak a disznóhús fogyasztásától.

Mármint persze, aki nem vallási okokból teszi. Még az illata is egészen más szerintünk, én is örömmel készítem. Sajnos, mangalicát itthon elég kevés helyen lehet kapni. Ennek egyik oka, hogy drágább, mint az átlagos disznóhús, ezért nyilván kisebb is rá a kereslet. A másik ok pedig az, hogy mielőtt a hazai nagyközönség megismerhette és megkedvelhette volna a mangalicát, számos más ország ínyencei már felvették kedvenceik listájára.

Persze sokáig csak feldolgozva lehetett kapni külföldön, de az is elvitte a hazai termelés jelentős részét. Az utóbbi években azonban egyre többen tartanak mangalicát, már Amerikában is vannak tenyésztők, olyan is akad, aki sikeres pénzügyi pályafutás után szeretett bele a mi disznónkba. Szeressük hát mi is, és örüljünk, hogy nekünk nem kell érte annyit fizetnünk, mint a külföldieknek.

Göndör, szőrös és imádják külföldön, mi az? Magyar alapanyagok világszerte

Még több magyar étel, amire büszkék lehetünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top