Gasztro

Hétvégi menü Jamie Oliverrel

Végre újra itt a hétvége, így mi is hozhatjuk az újabb hétvégi menüt. Főszerepben ezúttal Jamie Oliver receptjei!

Akármilyen hihetetlennek is tűnik, a nemrég még szinte tiniként megismert Jamie Oliver a héten ünnepelte 40. szülinapját. Ennek örömére mi is Jamie-recepteket válogattunk a hétvégi menünkbe. 

Welsh rarebit Jamie-módra

Hozzávalók 4 szelethez:

  • bors
  • 2 db tojássárgája
  • 4 nagy szelet fehér kenyér
  • 1 kk. mustár
  • 150 g krémsajt
  • 4 ek. csilis lekvár
  • 100 g reszelt cheddar sajt
  • Worcester-szósz
Kategóriavacsora
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt és a tojássárgáját, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük.

Megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát, (vékonyan megkenjük a csililekvárral), és rákenjük a szendvicskrémet.

Addig grillezzük, amíg megolvad a krém, és enyhén bugyogni kezd. Ha kész, tányérokra tesszük, késheggyel berácsozzuk a tetejét és Worcester-szósszal locsoljuk meg.

 

Jamie Oliver pizzája

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 csapott ek. tengeri só
  • 650 ml langyos víz
  • 2×7 g szárított, tasakos élesztő
  • 800 g olasz, 00-s vagy erős, gluténban gazdag búzaliszt
  • 1 ek. barna cukor vagy méz
  • 200 g búzadara

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

  • 1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 400 g-os konzerv lucullus paradicsom

Hozzávalók a feltéthez:

  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors
  • 1 kk. kakukkfű
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 kis maréknyi friss rozmaring
  • 4 kis főtt burgonya
  • 100 g mozzarella
  • 6 ek. paradicsomszósz
  • kevés citromlé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Először elkészítjük a tésztát: 

1. A lisztet, a búzadarát és a sót keverd össze, öntsd egy munkalapra, és csinálj lyukat a közepére.

2. Az élesztőt futtasd fel a cukorral és a vízzel, majd öntsd a lyukba.

3. Gyúrd a masszát 10 percig.

4. Lisztezd be a tetejét, és pihentesd szobahőmérsékleten 15 percig.

5. Formázz a tésztából 6 db labdácskát (ennyi pizza ideális ebből a mennyiségből).

6. A labdácskákat egyenként gyújtsd vékonyra, félcentis vastagságúra, majd pakold meg tetszőleges feltétekkel.

7. 15-30 perccel sütés előtt kezdd csak nyújtani, nem jó kint állni hagyni sokáig a tésztát

8. Előmelegített, 250 fokos sütőben süsd alul, kb. 7-10 percig.

 

Következik a paradicsomszósz:

Tegyél egy lábost a tűzre, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg. Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot. Alacsony lángon főzd 20 percig, közben nyomkodd szét benne a paradicsomot, hogy sima pürévé főjön.

Összeállítás: 

Kend a paradicsomszószt egyenletesen a pizzaalapra. Vágd fel a krumplit félcentis karikákra, és dobd egy tálba a rozmaringgal, a kakukkfűvel, egy löket olívaolajjal, kevéske citromlével és egy csipet sóval, borssal együtt. Szórd mindezt a pizzára, és tegyél a hézagokba mozzarelladarabokat. Süsd ropogósra és aranyszínűre.

 

Jamie Oliver csokitortája

Hozzávalók a krémhez:

  • 4 ek. cukor
  • 250 g (vegán) étcsokoládé
  • 1 tk. vaníliakivonat vagy 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek. kukoricaliszt
  • 0,5 tk őrölt kardamon
  • 150 ml szójatej vagy mandulatej

a tésztához:

  • 125 g (margarin) vagy vaj
  • a gyúráshoz víz
  • 250 g búzaliszt
  • 125 porcukor
  • 1 tk. őrölt gyömbér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a cukrot összekeverjük a liszttel és a gyömbérrel, majd hozzáadjuk a margarint és annyi vizet, amennyitől a tészta összeáll. 30 perce tegyük hűtőbe, majd nyújtsuk ki a tésztát 5 milliméter vastagságúra és béleljünk ki vele egy nem túl magas tortaformát. Tegyünk újabb 30 percre hidegre. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd tegyük be a tésztát sülni úgy, hogy előtte valamilyen száraz hüvelyessel kibéleljük (bab a legalkalmasabb), 15 percen keresztül sütjük – ezt hívják vaksütésnek –, majd kivesszük a babot és újabb 10-15 percig sütjük, aranybarnára. A töltelékhez a tejet összemelegítjük 200 ml vízzel, a cukorral és a kardamommal. A kukoricalisztet összekeverjük a tejes keverék egy részével, majd hozzáöntjük az egészhez. Megvárjuk ameddig elkezd besűrűsödni, majd levesszük a tűzről. Ha kicsit kihűlt, ráöntjük a tésztára, majd 5-6 órára betesszük hűtőbe. 

 További cikkek Jamie Oliverről az NLCafe-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top