Gasztro

Bodza, bodza, bodza – 3 mennyei recept

Ha május, akkor bodza! Meg is kértük két bloggerünket, hogy készítsenek néhány klasszikus bodzás finomságot, hogy nektek már azon se kelljen gondolkodnotok, mire használjátok.

Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere isteni bodzaszörpöt készített. Érdemes elmenteni a receptet, és ha megvan a bodza, gyorsan nekiállni.

Bodzaszörp házilag

Hozzávalók:

  • 2 kg (kristály) cukor
  • 3 l víz
  • 6 kezeletlen citrom
  • 30 (tányér) bodzavirág
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A bodzavirágtányérokat folyó víz alatt gyors mozdulatokkal leöblítjük. A citromok levét kifacsarjuk, félretesszük. A gyümölcsök héját (a fehér résszel együtt) nagyobb darabokra vágjuk, a megmosott bodzavirágokkal együtt egy lábasba rétegesen lerakjuk, és meglocsoljuk a félretett citromlével.

A vizet a cukorral folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd a szirupot a citromos bodzára öntjük, és 24 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután sűrű szövésű kendőn átszűrjük, majd a kendőben maradt bodzát alaposan kinyomkodjuk.

Az így kapott szörpöt újra felforraljuk, és tiszta üvegekbe töltjük.

Az üvegeket lezárjuk, vizes dunsztban 20 percig hőkezeljük, és lehetőleg ebben a vízben, esetleg kivéve, megtörölve, plédbe takarva hagyjuk kihűlni. (Vizes dunszt: a megtöltött, lezárt üvegeket egy nagy lábasba helyezzük, felöntjük meleg vízzel, lassan felforraljuk, és alacsony lángon, gyöngyözve 20 percig főzzük.)

 

Dubravecz Emese, a Marmalade blog szerzője két roppant egyszerű jeges finomságot készített. Néhány alapanyag és mindössze 10 perc kell ezekhez a jégkrémekhez.

Bodzás jégkrém eperrel

Hozzávalók:

  • 3 dl víz
  • 5-6 szem eper
  • 4 ek. bodzaszörp
  • ízlés szerint citromlé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Készítsünk bodzás limonádét. Ehhez keverjük össze a szörpöt a vízzel, adjunk hozzá kevés citromlevet. Töltsük jégkrémformákba a limonádét, mindegyik formába tegyünk néhány darab szeletelt epret. Fagyasszuk egy éjszakán át.

 

Bodzás-joghurtos jégkrém

Hozzávalók:

  • 300 ml natúr joghurt
  • 15 dkg + 3-4 szem eper
  • 2-3 ek. bodzaszörp
Kategóriadesszert
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Turmixoljuk össze az epret és a joghurtot, édesítsük bodzaszörppel. Töltsük jégkrémformákba a masszát, majd tegyünk mindegyikbe néhány darab szeletelt epret. Fagyasszuk egy éjszakán át.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top