Gasztro

3 isteni epres édesség

Hétvégi desszertajánlónk már az eperszezon jegyében készült. Annyira vártuk már, hogy most bele is vágunk, és sorra hozzuk majd a jobbnál jobb epres recepteket.

 

Jéghideg cheesecake vajas keksszel



Hozzávalók a torta alapjához
:

  • 1 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál vaj
  • 15 db (angolok vajas keksze) Shortbread



Hozzávalók a fagyihoz
:

  • 1/4 csésze cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 4 dl tejszín
  • 3 evőkanál citrom leve
  • 1 csésze (pürésítve) eper
  • 230 g krémsajt
  • 1 csésze görög joghurt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A kekszet a cukorral és a vajjal összekeverjük, majd egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk, 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. A fagyihoz a cukrot a tojással fehéredésig keverjük. A tejszínt forráspontig hevítjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz, alacsony tűz felett folyamatosan kevergetve besűrítjük. Vigyázzunk, nehogy felforrjon. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a joghurtot és a krémsajtot, a citromlevet és az epret. 

Fagyigépbe tesszük, és 25-30 perc alatt krémesre keverjük. Ha nincs gépünk, akkor 3 órára mélyhűtőbe tesszük, és félóránként átkeverjük. Ha megvagyunk ezzel, ráhalmozzuk a kekszalapra, és egész éjszakára mélyhűtőbe tesszük.


 

Epermisu

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 50 dkg eper
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 4 evőkanál nádcukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg babapiskóta
  • 1 rúd vaníliarúd
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojássárgáját eldolgozzuk a keményítővel, majd hozzáadjuk a tejet, a felhasított vaníliarúd kikapart magjait és a cukrot. Felfőzzük és besűrítjük. Ha langyosra hűlt, belereszeljük a citrom héját, majd hozzákeverjük a mascarponét. Az eper háromnegyedét apró kockákra vágjuk, a krémbe keverjük. A maradékkal díszítjük. Poharak aljára babapiskótát fektetünk, rákanalazunk az epres krémből, majd ismét babapiskóta és krém jön, a tetejére végül eper kerül. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.

 

 

Pavlova karamelles, rózsavizes eperrel

Pavlova:

  • 3 tojásfehérje
  • 3 ek. víz
  • 15 dkg porcukor
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • ízlés szerint 1 teáskanál (rózsabors, mozsárban összetörve) bors

Szirup:

  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. víz
  • 25 dkg eper
  • 1 ek. rózsavíz

Tálalás:

  • 1 dl cukor
  • 1 tk. habtejszín
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A sütőt 190 fokosra előmelegítjük, és egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben addig verjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet, és addig verem, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot, és további 5 percig verem, amíg egészen sűrű, szinte vágható és fényes lesz. A végén – ha van – hozzákeverjük az összetört rózsaborsot.

 

A felvert, kemény habot a sütőpapírra kenjük (ha egyszemélyes adagokat készítünk, 6 egyforma

halmot alakítsunk ki). Az előmelegített sütőbe tesszük, és a hőmérsékletet egy perc elteltével visszavesszük 140 fokra. Fél óráig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját konyharuhával kitámasztjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a pavlovát.

 

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. A cukrot és a vizet lábasba tesszük, felolvasztjuk, majd néha megkeverve világosbarna karamellt főzök belőle. Amikor kezd sűrűsödni és a színe megfelelő, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a rózsavizet (ha a karamell megkeményedik, tegyük vissza a tűzre, és olvasszuk fel). Az eperszeleteket összeforgatjuk a karamellel, és félretesszük.

 

A tejszínből és a cukorból közepesen kemény habot verünk. A pavlova tetejére egy nagy evőkanányit teszünk a habból, és rákanalazunk a rózsavizes-karamelles eperből. Ha egy nagy pavlovát készítünk, az egész tejszínhabot ráhalmozzuk, az epret pedig szeletenként adagoljuk.

 További epres receptek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top