Gasztro

Szomszédok-nap: alámerültünk a finomfőzelékben

A 80-as évek a zsúrkenyér, a rakott krumpli és a bizarr kombinációk évtizede volt. Jöjjön egy izgalmas és a legkevésbé sem újragondolt gasztro-összeállítás a Szomszédok-nap alkalmából. Pirosaranyra és gulyáskrémre fel!
1987. május 7-én, vagyis éppen 28 éve került adásba az első Szomszédok-epizód, így a mai napot a Szomszédoknak szenteljük a Nők Lapja Cafén. Több cikkünkben is felbukkannak ma a szereplők.
 

Főzelék mindenek felett!

Az úgy volt, hogy a 80-as évekre a nép rájött, hogy a főzelék egészséges. Hogy pontosan mit ad hozzá az életünkhöz az agyonrántott, szétfőzött zöldséges fogás, sosem derült ki, de ettük, ameddig csak bírtuk. Tudták ezt jól a Lantos utca lakói is, ezért szinte minden részben készült valamilyen főzelék. Vágásiék a csóró szekcióban általában tükörtojással, míg Lenke néniék, a hagyományokat követve egybesült vagdalttal turbózták fel a jó öreg főzeléket.

Most pedig jöjjön a top 2 főzelék.

  • Mágenheimék nem igazán adnak a kulináris élvezetekre, úgyhogy főzelékfronton Lenke néni, és figyelem!, joghurttal rántott finomfőzeléke viszi a prímet. Biztos vagyok benne, hogy a fogás mindenféle friss zöldséget nélkülöz, cserébe kellemes olajos, lisztes rántás adja a bukéját, amit egy kanálnyi joghurt kerekít le. Pffff…
  • A második legtöbbet készített főzelék a tökfőzelék, amelyet Vágásiék szezononként egyszer biztosan elsütöttek, Feri fusimelóitól függően, hol rántott párizsival, hol pedig tükörtojással ették szigorúan a dohányzóasztal mellett.

Ünnepi menü

Ha ünnepi menü, akkor a vaddisznópörkölt az abszolút kedvenc a Lantos utcában, az alapanyagról pedig ki más gondoskodna, mint János, a szuperhős erdész. Azért azt lássuk, be, hogy ez ellen egy szavunk sem lehetne. Sőt az ünnepi italként fogyasztott, állítólag francia konyakkal sem lenne bajunk, ha nem tudnánk pontosan, hogy francia konyakot ’87-ben csak az látott, aki járt már “Nyugaton”.

A másik gyakran előkerülő, különleges alkalmakra tartogatott fogás a rakott krumpli, amelyet egyébként manapság nem becsülnek meg eléggé. Pedig a tejföl, a tojás és a jó szaftos kolbász olyan szimbiózisba kerül egymással, hogy az ember csak arra tud gondolni, hogy bár krumpli lenne a virágos jénaiban…  Mágenheiméknél egyébként nagy családi kedvenc, így aztán az ég tudja, hogy miért mindig száraz pirítóssal büntetik magukat.

Zsúrkenyér és pirítós, avagy buli és reggeli minden mennyiségben

Nagyon sajnálom, hogy Julcsi egyik buliján sem voltak káposztafejbe szurkált pirosaranyos falatkák, ez ugyanis pont annyira ikonikus része a 80-as éveknek, mint a kakasos nyalóka. Cserébe  akadt bőven salátalevéllel díszített sonkás és párizsis szendvicsből, amelyek szélén mindig diszkréten mosolygott ránk egy-egy fénylő gulyáskrém vagy pirosaranypötty. (Tegye fel a kezét, aki nem szereti a pirosaranyos vajas kiflit!)

A bulikaják mellett a másik fontos téma a reggeli, ami kivétel nélkül mindig, kopogósra szárított pirítós és felvágott volt, utóbbit Alma mindig szigorúan késsel-villával ette, ami igazán érthető elvárás egy lakótelepi lakásban. Azt viszont így, huszonsok év távlatából szeretném kikérni magamnak, hogy Lenke néni előre csomagolt barackízt kínált szeretett családjának, azok után, hogy minden évben hatalmas hűhót csap a befőzés körül.

Etus a rántotta-nagyhatalom

Akit gasztronómiai szempontból igazán szeretünk, az Etus. Rántotta, szalonna, hurka-kolbász, paraszttál. Nála minden jöhet, amitől egy hosszú nap után könnybe lábad az éhes munkásember szeme. Ő minden évben vett egy disznót a családnak, amit aztán valamiért sosem ettek meg, hiszen akkor miért lett volna konzekvensen pirítós a családi menü? Az biztos, hogy a vendégeket Tyúkanyó rendre kolbászos rántottával kínálta, ami mellé lecsúszott egy-két korty pálinka is Piacos Józsi jóvoltából.

Végezetül pedig jöjjön egy igazi recept, nem mástól, mint Virág doktortól. (Én még gyűjtöm a bátorságot a kipróbáláshoz.)

Kocsissaláta

Hozzávalók:
• 25 dkg savanyú káposzta
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma
• 1 tk őrölt fűszerpaprika
• só, bors
• étolaj

A káposztát felaprítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott hagymát. Sózzuk borsozzuk, megszórjuk paprikával és olajjal dúsítjuk. Ennyi…

Szomszédok az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top