Gasztro

Üdítő citromos nyalánkságok, melyek bűnbe visznek

Édes is, de nem túlságosan, fanyar is, de nem zavaróan, egy biztos: ez a három citromos desszert garantáltan finom. A klasszikus citromtorta akár születésnapokon is megállja a helyét, a gombócokat ajándékba is adhatjuk, a pohárkrém pedig akár hétköznap is elkészíthető túlélődesszert. 

 

Citromtorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 20 dkg hideg vaj

A töltelékhez:

  • 7 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 1 dl tejszín
  • 2 db citrom
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. Elkészítjük a linzertésztát: a cukrot összekeverjük a liszttel és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kész, cipót formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük minimum 30 percre.

2. Ha letelt az idő, elővesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk (3-5 mm vastagságúra). A 18-as tortaformához a megadott tésztamennyiség kb. felére, 2/3 részére lesz szükség. A többit kekszként is kisüthetjük, vagy eltehetjük a hűtőbe/mélyhűtőbe, és felhasználhatjuk majd egy másik sütihez.

3. A tésztát kinyújtjuk és a tortaformába tesszük úgy, hogy oldala is legyen. Megszurkáljuk az alját villával, majd sütőpapírt helyezünk rá és pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá, hogy sütés közben ne púposodjon fel a tésztánk.

4. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és 10 percig sütjük a tésztát a pitesúllyal együtt, majd eltávolítjuk a pitesúlyt és a sütőpapírt és további 10 percig sütjük.

5. Közben elkészítjük a tölteléket: A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt (csak simán, nem kell felverni), a citromok reszelt héját és levét és alaposan összekeverjük.

6. Ha a tészta elősütésével megvagyunk, letelt a 10+10 perc, akkor beleöntjük a tölteléket és 180 fokon sütjük kb. 30-35 percig, amíg a krém megszilárdul, majd hagyjuk kihűlni.

 

Citromos pohárkrém

Hozzávalók:

  • 20 dkg tejföl
  • 1 db citrom
  • 3 dl habtejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 20 dkg babapiskóta
  • 1-2 db gránátalma
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A tejszínt felverjük, a porcukrot és a citrom héját és levét elkeverjük a tejföllel. Óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot is.

2. Előveszünk 3 db kb. 2 dl-es poharat és összeállítjuk az álmot. Alulra jön egy kis krém, rá pár darabka babapiskóta, rá megint krém, megint piskóta. Egészen a pohár tetejéig. Felül krémmel zárjuk a sort.

3. Hűtőben érleljük 2-3 órán át, tálaláskor megszórjuk gránátalmamagokkal például, de a málna sem lehet rossz, vagy egy kis reszelt csoki sem. Elvégre citromról beszélünk.

 

Citromos-mákos gombóc

Hozzávalók:

  • 1 citrom leve
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30+50 g darált mák
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A fehér csokit és a tejszínt egy kis lábasban kicsi lángon, folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk és teljesen simára keverjük.

2. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a 30 gramm darált mákot és hagyjuk kihűlni, ha már nem meleg a lábas, akkor a hűtőbe rakjuk.

3. Ha jól megdermedt, kivesszük a hűtőből és apró gombócokat formázunk belőle, amiket darált mákban hempergetünk meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top