Gasztro

3 mennyei süti, ami megédesíti a hétvégédet

Kitartás! Hamarosan jönnek a friss nyári gyümölcsök és a könnyű, szinte fogyókúrás édességek. Addig viszont dolgozzunk abból, amink van. Hétvégi sütiajánlónkban ezúttal is mutatós, egyszerűen elkészíthető édességeket gyűjtöttünk össze.

 

Gránátalmazselés sajttorta

Hozzávalók:

  • 9 dkg cukor
  • 2,5 dkg zselatin
  • 20 dkg ricotta
  • 2 db gránátalma
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg darált háztartási keksz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő150 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Olvasszunk meg külön-külön 1 és 1,5 dkg zselatint hideg vízben. Keverjük össze a kekszet a vajjal és 1 teáskanál fahéjjal.

Nyomkodjuk a masszát egy 18 cm-es tortaformába, és tegyük hűtőbe. Keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral, és adjuk hozzá a ricottát. Melegítsünk meg 3 evőkanál tejszínt, keverjük bele a kisebb adag zselatint, és dolgozzuk a tojáshoz. Adjuk hozzá a habbá vert maradék tejszínt és a felaprított csokit is. Kenjük a kekszrétegre, és tegyük hűtőbe 2 órára.

Magozzuk ki a gránátalmát, keverjünk össze 25 dkg-ot a porcukorral, és szűrjük le a levét. A felét melegítsük meg, adjuk hozzá a maradék zselatint, keverjük hozzá a maradék levet és a szemeket. Öntsük a krémre, és tegyük hűtőbe tálalásig.

 

Banános csokoládétorta

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 2 db banán
  • fél tasak sütőpor
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor

A mázhoz:

  • 13 dkg 60%-os étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 2 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet, a kakaóport, a sót, a sütőport, a cukrot egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjunk a tojást, a tejet, a megolvasztott vajat, és masszává keverjük.

A vajazott-lisztezett sütőformába töltsük bele a csokis massza felét, aztán nyomkodjunk bele banándarabokat, és fedjük be a maradék tésztával. 180 C fokos sütőben 12 percig, majd 150 C fokon még kb. 25 percig sütjük, fogvájóval ellenőrizzük, hogy a belseje nehogy nyers maradjon. Ha kisült, a formából kiborítva kihűtjük, és megkenjük a mázzal.

A máz elkészítése:
A tejszínt felforraljuk, és hozzáadjuk az étcsokoládét, illetve a porcukrot. Simára keverjük, és ha kihűlt, megkenjük vele a kihűlt tortánkat.

Tipp: 
A sütemény tetejét friss banánnal vagy banáncsipsszel díszíthetjük.

 

Karamelles rizspuding

Hozzávalók:

  • 1 csésze cukor
  • 2 csésze tejszín
  • 1 csésze víz
  • 4 csésze főtt rizs
  • 1 csésze kókusztej
  • 1 vagy 2 narancs reszelt héja
  • 2 csésze barnacukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kókusztejet 1 dl tejszínnel és vízzel összeforraljuk, majd a főtt rizzsel együtt kb. 15 perc alatt tejberizs állagúvá főzzük. Ekkor belekeverjük a barna cukrot és a reszelt narancshéjat, és a masszát hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és vajjal kikent formába kanalazzuk a masszát. 1 óra alatt készre sütjük. A karamellöntethez a cukrot kis lángon nagyon óvatosan karamellizáljuk, majd a tűzről levéve óvatosan hozzákeverjük a tejszínt. Kis lángra visszatéve addig kevergetjük és főzzük, amíg egyenletes, selymes masszát nem kapunk. A kihűlt rizspudingot meglocsoljuk a sziruppal, és így tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top