Gasztro

Melyik rizs mire való? Megmondjuk!

Bár a felmérések szerint a magyarok nagy része szereti a rizst, ez sajnos nem jelent valódi vonzalmat, inkább csak megszokást. A rizs ugyanis nem az, illetve nem csak az, amit a hazai menzák, éttermek és háztartások többsége használ, annál sokkal több és érdekesebb étel. Elmeséljük, miért.

Fehér “A” és “B” rizs – az átlagos

Amikor Magyarországon valaki rizsről beszél, általában erre a típusra gondol. Lehet hosszabb vagy rövidebb szemű, leginkább átlátszó zacskóban kapható, olcsó, és nálunk is megterem. Az “A” és a “B” között a szemek töredezettségében van különbség, illetve a “B”-nél nagyobb lehet a nem oda illő anyagok aránya, tehát szükség lehet átválogatásra. Tapasztalataink szerint egyébként az utóbbi húsz évben nagyot javult ennek a jellegtelen köretnek is a minősége, a kevésbé drága változat is használható szintű. Elvileg bármilyen célra alkalmas, csak arra kell figyelni, hogy ne főzzük szét – kivéve, ha a kutya ételéhez keverjük hozzá, mert akkor muszáj.

Melyik rizs mire való? Megmondjuk!

Barna rizs – a tápláló

Bár mostanában egyre népszerűbb a különböző diétás trendeknek köszönhetően, még mindig kevesen ismerik csodálatos képességeit. Készítése során a szemeket megfosztják külső héjuktól, de rajtuk hagyják a belső héjat, ami a rizs korpáját és a csírát jelenti. Ettől lesz a barna rizs rendkívül kiegyensúlyozott táplálék és remek fogyókúrás eszköz. Pompásan telít, de csekély a tápértéke, jelentős a kálium- és B1-, B2-, B3– és A-vitamin-tartalma, illetve fehérje, cink, folsav, vas és kalcium is található benne. Liszt formában is kapható, és tökéletesen képes helyettesíteni a búzalisztet számos területen, ezzel fontos segítséget nyújtva gluténmentes étrendnél. Jóval tovább kell főzni, mint a fehér változatot, megpuhulva is rágósabb és karakteresebb, kissé mogyorós ízű, ezért elsőre nem biztos, hogy mindenkinek bejön, de érdemes megszeretni. Kivéve, ha valakinek gyenge a bélrendszere, abban az esetben kénytelen valamelyik fehér rizsnél maradni.

Melyik rizs mire való? Megmondjuk!

Basmati – a rizsek királynője

A világ egyik legjobb rizsének tartott basmati Indiából származik, hosszabb, de vékonyabb szemű, illatos fajta, a neve is azt jelenti: illatok gyöngye. Főzésnél nem ragad össze és nagyon hamar kész van, mennyiségtől függően tényleg 6-8 perc is elég lehet neki forrástól számítva. Mivel messziről indul és sokat utazik, míg hozzánk ér, az ára magasabb, mint a sima rizseké, de megéri belefektetni. Ázsiai ételek mellé kötelező, csodás íze és állaga mellett igen könnyen emészthető is, közepesnek mondható a glikémiás indexe, ezért szénhidrátszegény étrendnél hasznos társ lehet, fontos B-vitaminokat tartalmaz.

Melyik rizs mire való? Megmondjuk!

Jázminrizs – az illatos

A sima rizs után az itthon talán legtöbbet használt fajta, a basmati család tagja. Illatos, hosszú szemű, könnyen és hamar elkészíthető. Csak arra kell vigyázni, ahogy a basmatinál is, hogy ne főzzük túl, mert azzal megöljük szegényt. Kevésbé drága, akár piacon is megvásárolható a terménykereskedőknél, illetve a nagyobb élelmiszerláncokban saját márkás változatban is elérhető. Ázsiai ételekhez kiváló, nem ragad, szépen pereg. Mi tejberizshez és rizottóhoz semmiképpen nem használnánk, de köretként különben kiváló választás.

Melyik rizs mire való? Megmondjuk!

Rizottórizs – a dundi

A rizottót sokan még mindig a mára szerencsére eltűnőben lévő rizibizivel és rizses hússal azonosítják, pedig nagyon más ételről van szó. Az állandó kavarás mellett, nagy lángon, levessel, vajjal és parmezán sajttal készülő olasz étel telt ízű, jól telítő táplálék, megfelelő minőségben valódi élvezetet jelent. A hozzá való rizs a risotto vagy arborio típus, kerekded, hosszabb főzést igénylő fajta. Hajlamos a ragacsosságra, de mivel a rizottó amúgy is pempős dolog, ez nem jelent problémát. Tejberizshez is kiváló, csak az a gond, hogy szintén nem a legolcsóbb árkategóriába tartozik, ha látunk belőle akciósat, vegyünk nyugodtan nagyobb mennyiséget. Az olasz tésztákhoz hasonlóan fogkeményre főzve a legjobb.

Melyik rizs mire való? Megmondjuk!

Sushi – a ragacsos

Ahogy bizonyos ételeknél a szép, szárazan pergő rizs a kívánatos, úgy akadnak olyan felhasználási módok, amikor kifejezetten az a jó, ha ragad. A rizottórizzsel rokon, kerekded, de egészen apró szemű sushi változatnál az étel elkészítéséből adódóan határozottan előnyös, hogy a szemek egymáshoz tapadnak főzés után – így sokkal könnyebb a kis falatkákat létrehozni. Hosszabb főzést igényel, mint a basmati fajták, mennyiségtől függően akár 25 percre is szükség lehet, a rizottóval szemben teljesen puhára párolják. Sóval és só nélkül is készítik, a formázást csak azután kezdik meg, hogy a rizs teljesen kihűlt.

Melyik rizs mire való? Megmondjuk!

Vadrizs – az indiános

Nevezik kanadai vagy indián rizsnek is, pedig valójában nem is számít teljes jogú tagnak, mert csak távoli rokonról van szó. Az eredetileg Észak-Amerikában és Ázsiában is őshonos, ma már termesztett, nem vadon növő fűféle a rokonsághoz hasonlóan gluténmentes, magas a B-vitamin-tartalma és a benne lévő aminosavaknak köszönhetően teljes értékű fehérjeforrásnak számít. Rost és kalória szempontjából a barna rizshez hasonló, főzési ideje talán a legmagasabb, 40-50 percre is szükség lehet, hogy megpuhuljon. Nem tapad, szépen pereg, nem ragacsos, karakteres ízű. Mivel az ára elég magas, kilónként akár 4000 forint is lehet, inkább kiegészítőként használható, más, fehér rizsekkel keverve például nekünk nagyon bevált, izgalmas textúrát adott a köretnek.

Melyik rizs mire való? Megmondjuk!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top