Gasztro

3 egyszerű süti hétvégére

Itt a hétvége, jöhetnek a sütik. Hoztam is 3 kedvcsináló receptet.

Joghurtos-kakaós torta mézes joghurttal

Hozzávalók:

  • 2 dl cukor
  • 3 db tojás
  • fél dl olaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 dl búzaliszt
  • 3 evőkanál méz
  • 4 dl görög joghurt
  • fél dl kakaópor
  • 25 dkg meggybefőtt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, majd beledolgozunk 2 dl joghurtot és az olajat. Ezután beletesszük a sütőporral elkevert lisztet és legvégül az átszitált kakaót. Kivajazott, kilisztezett formába öntjük, tetejére szórjuk a meggyet, és 170 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Közben a maradék joghurtot elkeverjük a mézzel, és ezt kínáljuk a kisült torta mellé.

Almás-diós piskótatekercs

A tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg durvára vágott dió

A töltelékhez::

  • 2 evőkanál víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 80 dkg apróra vágott vagy szeletelt alma
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 4 dkg cukorral habosra keverjük, a fehérjét a másik 4 dkg cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját óvatosan elegyítjük a habbal, és hozzászitáljuk a fahéjjal elkevert lisztet. Az így kapott masszát sütőpapírral fedett tepsibe kenjük, 1 cm vastag, kb. 25×25 cm-es lapot formálunk belőle. Megszórjuk a durvára vágott dióval, és 180 °C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (Ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki, így könnyen fel tudjuk majd tekerni!)
A töltelék elkészítéséhez a baracklekvárt a vízzel felforraljuk, majd beledobjuk az almaszeleteket és a fahéjat. Gyakran kevergetve pépesre pároljuk. A keményítőt kevés vízzel simára keverjük, majd besűrítjük vele a pépesre párolt almát. A végén hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is. A langyosra hűlt piskótát konyharuhára tesszük, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egyenletesen elkenjük rajta az almás tölteléket, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni, utána szeletelve tálaljuk.

Tipp: nagyon finom mellé a vaníliasodó!

Kókuszos keksz mályvacukorral

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • mályvacukor és csokoládéchips
  • fél kiskanál szódabikarbóna
  • 6 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 2 db tojásfehérje
  • 10 dkg puha vaj
  • 4 evőkanál tej
  • 1/4 kiskanál só
  • 3 evőkanál zabkorpa
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy keverőtálba szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, a kókuszreszeléket, a zabkorpát és a sót.

Egy másik tálban géppel keverjük krémes állagúra a vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, közben csöpögtessük hozzá a tejet is. A vajas masszát forgassuk össze a lisztessel, dobjuk bele a pillecukrot és a csokichipset. 

A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá, és lazítsuk vele a masszát, majd fektessünk belőle diónyi méretű halmokat sütőpapírral bélelt tepsire, és kissé lapítsuk el őket. Forró sütőben 12 perc alatt süssük aranybarnára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top