Gasztro

Húsvéti maradék: mihez kezdj a sonkával, tojással és kaláccsal?

Állandó téma a maradékok újrahasznosítása, egy sima hétvégi ebéd után is, hát még az ünnepi traktát követően. Húsvétkor pedig a sok sonka, kalács, torma gyakran rajtunk marad; nézzük, mihez kezdjünk vele!

Nálunk legalábbis mindig rengeteg maradék van húsvét után. Úgy bevásárolok, mintha egy egész éhező falut kellene ellátnom ebben a pár napban, aztán döbbenek rá – minden évben –, hogy a gyerekeim annyira nincsenek oda meg vissza a sonkáért, tojásért és nekik a húsvét maximum a csokiról szól. Talán még a frissen sült kalács izgatja őket két napig, de utána már azt sem kérnek reggelire. Így aztán évente egyszer rájövök, hogy teljesen feleslegesen készítek annyi mindent a húsvéti asztalra, majd egy év alatt el is felejtem, és kezdem elölről az egészet. Annyi haszna van azért, hogy már megtanultam, mihez kezdjek a maradékokkal.

A sok tojásból evidens, hogy tojáskrémet készítsünk, currysen például nálunk a család nagy kedvence pirítóson, nem is kell hozzá húsvét, hogy az asztalra kerüljön belőle.

Currys tojáskrém

Hozzávalók:

  • 6 kemény tojás
  • 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 1 ek. mustár
  • só, bors
  • 1 ek. tejföl
  • 1 mk. curry
  • egy fej vöröshagyma reszelve

Elkészítés:

Botturmixszal szoktam összedolgozni a hozzávalókat, sűrű kóstolgatás közben. Aki nem szereti a nagyon krémes állagot, annak javaslom, hogy csak apróra darabolja a tojást és a hagymát, így rághatóbb kencét érhet el. 

A húsvéti maradékok újrahasznosítása

Ha még mindig marad tojás a hűtőben, amit már kifőztünk, de már semmi kedvünk magában megenni, akkor jöhet a tojássaláta. Egyszerű összedobni és remek, egészséges vacsora válhat belőle.

Vitaminos tojássaláta 

Hozzávalók:

  • • 3 db hónapos retek
  • • 2 szál újhagyma
  • • 2 paradicsom
  • • egy vastagabb szelet sonka
  • • 3-4 főtt tojás
  • • egy csomag salátamix
  • • fél citrom leve
  • • 3 ek. olívaolaj
  • • 1 kk. mustár
  • • 1 csemege uborka
  • • 1 kiskanálnyi kapribogyó
  • • 1 csokor petrezselyem
  • • só, bors

Elkészítés:

A zöldségeket tisztítás után a következőképpen vágd fel: a retket vékony karikára reszeld le, az újhagymát vágd fel kisebb karikákra, a paradicsomot és a főtt tojást cikkekre, a sonkát csíkokra és egy öblös tálban keverd össze a salátamixszel. Az öntethez aprítsd fel az uborkát és a kapribogyót, keverd össze egy kiskanál mustárral, csepegtesd rá a citrom levét, és locsold rá az olívaolajat. Ízesítheted egy kiskanál porcukorral, majd öntsd a salátára. Keverd össze, és néhány órára tedd a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.

A húsvéti maradékok újrahasznosítása

Jöjjenek a sonkás receptek, mert bizony abból is a nyakunkon marad sokszor egy nagy kupaccal. Az egyik legelegyszerűbb újrahasznosítás, ha készítünk belőle egy tésztás főételt.

Sonkás spagetti

Hozzávalók:

  • 30 dkg spagetti
  • egy-két szelet maradék sonka (kb. 15 dkg)
  • 2 tojás
  • 1 dl főzőtejszín
  • só, bors, olaj, margarin
  • 5 dkg trappista sajt

Elkészítés:

A tészta főzővizéhez tegyél fel két liter vizet forrni, és szórj bele egy kiskanálnyi sót. Amikor a víz lobog, tedd bele a spagettit, és főzd félig keményre („al dente”, kb: 6-8 perc). Ezalatt kevés margarinon párold át a sonkát, egy másik tálban pedig keverd el a főzőtejszínt két tojással, kevés sóval, borssal, reszelt sajttal. Mikor a sonka megpirult öntsd rá a tojásos-tejszínes szószt és kevergesd addig, amíg összesűrűsödik. A leszűrt spagettit forgasd meg ebbe a masszába és tálalásig tartsd melegen.

A húsvéti maradékok újrahasznosítása

A sonkából ugyanúgy, mint a tojásból, nagyon finom krémet is készíthetünk a szendvicsekhez. Ha sok torma maradt rajtunk, akár azt is belekeverhetjük. A krémet pedig nemcsak pirítóson használhatjuk, hanem fel is tekerhetjük készen kapható leveles tésztában és a sütőbe rakva 20 percre, sonkás csigákat készíthetünk belőle.

Sonkás sajtkrém

Hozzávalók:

  • 10 dkg sonka
  • 10 dkg krémsajt
  • 1-2 ek. tejföl
  • só, bors

Elkészítés:

A húsvéti sonka maradékairól vágjuk le a zsírosabb részeket, majd aprítsuk kisebb kockákra. Utána az összes hozzávalót tegyük aprítógépbe (használhatunk botmixert is), és készítsünk belőle homogén krémet. 

A húsvéti maradékok újrahasznosítása

Szintén a sonkakrémre egy variáció a rilette, ami egyfajta húspástétom, zsírosabb húsokból készül és előszeretettel tesznek bele füstölt húst is. Úgyhogy a maradék füstölt-főtt sonkánk pompás hozzávaló lesz bele.

Rilette sonkából 

Hozzávalók:

  • a maradék főtt sonka
  • a maradék főtt sonka “hája”
  • libazsír
  • húsleves (talán ebből is maradt valamennyi húsvétról)
  • só, bors

Elkészítés:

Tegyük fel a tűzre egy lábosban a sonka hájas részét kockákra vágva egy jó adag libazsírral együtt. Amikor kiolvadt, tegyük hozzá a szálaira bontott sonkát, és alacsony lángon, gyakran megkeverve pároljuk. Ha már látjuk, hogy a sonka a korábbiaknál is jobban szétesett, öntsük fel annyi húslevessel és fehérborral, hogy ellepje a sonkát. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk tovább.

Mivel a sonkát már főtt állapotában kezdjük el még tovább főzni, az egész folyamat nem tart túl sokáig. Leszűrjük, kihűtjük, a leszűrt pecsenyelével ugyanígy teszünk. Amikor valamennyi összetevő kihűlt, a zsír elvált a pecsenyelétől, a sonkát szálaira szedve újra lábosba tesszük, majd folyamatosan kevergetve annyi pecsenyelevet és zsírt adunk hozzá, amennyit “felvesz”. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Vegyük le a tűzről, hűtsük le, befőttesüvegben vagy cserépedényben hosszan eláll.

Mihez kezdj a sonkával, tojással és kaláccsal? - A húsvéti maradékok újrahasznosítása

Elérkeztünk a legkedvesebb részhez, a kalácsok újrahasznosításához. Az édességek varázslása a leghálásabb feladat minden anyuka számára, tuti siker a gyerekek körében, ha a kissé szikkadt kalácsokat például kalácspudinggá alakítjuk át. 

Kalácspuding karamellizált eperrel

Hozzávalók (2-4 főre):

  • 8 vastagabb szelet kalács
  • 2 nagy tojás
  • 2 púpos ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 kk. őrölt kardamom
  • 1 kk. vaníliakivonat
  • kb. 2 dkg vaj
  • 1 ek. barna cukor
  • 2 marék eper
  • 2 ek. barna cukor
  • 1 tk. vaj
  • balzsamecet
  • só, vaníliakivonat

A recept folytatásáért kattints ide.

Mihez kezdj a sonkával, tojással és kaláccsal? - A húsvéti maradékok újrahasznosítása

Egy kicsit bonyolultabban hangzik a máglyarakás a kalácsmaradékból, pedig nem nagy ördöngösség összerakni. Diós-almás-mazsolás finomság, ami önmagában is lehet egy főétel akár.

Máglyarakás

Hozzávalók:

  • kalács
  • 3 tojás
  • •3-4 evőkanál cukor
  • 0,5 l tej
  • egy marék darált dió
  • 2-3 alma nagyobb kockára szeletelve, mazsola
  • fahéj, őrölt szegfűszeg, vaníliás cukor, (rum)
  • kevés vaj, baracklekvár

Elkészítés:

Az almákat mosd meg, vág ki a magházukat, majd húsát kockázd fel és keverd össze egy kevés fahéjjal, szegfűszeggel. Egy kivajazott tűzálló tál alját béleld ki 2-3 szelet kaláccsal, locsold meg bőségesen a tej-tojássárgája-cukor –vaníliás cukor keverékével. Szórd meg az almával, mazsolával, darált dióval, majd folytasd a rétegezést ismét: tejes-tojásos lébe mártott kalács, alma stb., az utolsó szelet kalácsot, kend be baracklekvárral. Előmelegített sütőbe, kb. 180 °C-on, lefedve süsd 30 percig, közben a tojásfehérjéket verd fel kemény habbá egy evőkanál cukorral, kend a félig megsült sütemény tetejére és fedő nélkül süsd addig, amíg a hab megbarnul.

Mihez kezdj a sonkával, tojással és kaláccsal? - A húsvéti maradékok újrahasznosítása

Igazi ínyencséget is készíthetünk a kalácsból: egy kis szilvapálinkával bolondíthatjuk meg a kalácsfelfújtat. Baracklekvárosan, tejszínesen az asztal legjobb étele lehet.

Kalácsfelfújt szilvapálinkával

Hozzávalók:

  • 5 dkg teavaj olvasztva
  • 20 dkg kalács szeletelve
  • 6 dkg aszalt szilva apróra vágva, plusz egy marék mazsola
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tejszín (20%-os főzőtejszínt tettem bele)
  • 3 dl tej
  • egy kupica házi szilvapálinka
  • baracklekvár a tetejére

A recept folytatásáért kattints ide. 

Mihez kezdj a sonkával, tojással és kaláccsal? - A húsvéti maradékok újrahasznosítása

Végül pedig egy mascarponés krémmel sült rakott kalácsot hoztunk, barackosan, mert a gyümölcs feldobja ezt a tömény édességet. A kenyérpudinghoz hasonlít ugyan, mégis azzal, hogy a mascarponét használjuk tejszín helyett, egészen különleges finomságot kaphatunk.

Rakott kalács barackkal

Hozzávalók:

  • 4-6 szelet kalács
  • 250 g mascarpone sajtkrém
  • 8-10 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 1 sárgabarack vagy őszibarack konzerv
  • 3 evőkanál barnacukor

Elkészítés:

Egy tűzálló tál alját béleld ki az egy ujjnyi vastagra szelt kalácsokkal. A mascarponét, a porcukrot keverd össze egy egész tojással, és kend szét a kalácsokon. A leszűrt barackokkal fedd be a krémet, és szórd meg a tetejét a barna cukorral. Előmelegített sütőben kb. 25-30 percig süsd készre.

Mihez kezdj a sonkával, tojással és kaláccsal? - A húsvéti maradékok újrahasznosítása

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top