Gasztro

6 éve nem volt ilyen olcsó a cukor!

Tovább esett a cukor ára a világpiacon, mert a legnagyobb előállítónak számító Brazíliában az utóbbi hetek heves esőzéseinek hatására több cukornád teremhet.

A nyerscukorért a New York-i határidős tőzsdéken, májusi szállításra fontonként (1 font = 45,35 dekagramm) már csak 12 dollárcentet kell fizetni, szemben a február eleji 15 centtel. Ilyen olcsó utoljára 2009 januárjában volt az édesítő.

A világpiaci árak esése miatt a cukor Magyarországon februárban átlagban 22 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál, egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára 185 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 238 forinttal. A kristálycukor kilójáért már csaknem feleannyit kell fizetni, mint a válság 2008 őszi kitörése utáni tetőpontján, 2011 márciusában.

A termelési kilátások javulása elsősorban annak köszönhető, hogy a világ legnagyobb cukortermelőjének számító Brazíliában az utóbbi hetekben sok csapadék hullott, ez eloszlathatja a korábbi aggodalmakat, melyek szerint a dél-amerikai országban kevesebb cukornád teremhet. A második legnagyobb cukortermelő állam, India gyártását ezzel párhuzamosan ösztönözheti, hogy ott megemelték a cukornád hatósági felvásárlási árát. Brazília és India termelési többletei bőven ellensúlyozhatják, hogy Kína, a világ harmadik legnagyobb cukortermelője – termőterületei és terméshozamai csökkenése miatt – kevesebb édesítőt állíthat elő.

6 éve nem volt ilyen olcsó a cukor!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top