Gasztro

Ki ne hagyd! Fanta szelet kicsit másképp

Kicsi lányom azt a süteményt kérte hétvégére, amelyiknek sárga zselé van a tetején. Hát persze, hogy a Fanta szelet az!

Ez a sütemény most amolyan “SSS” kategóriás lett az eredetihez képest:  “S”, mert kis méretben készült, “S”,  mert teljesen sárga, és “S”, mert ez egy spórolós változata ennek a közkedvelt finomságnak. A dolog érdekessége, hogy nevezheted spórolásnak, de akár variálásnak is, mert nekem így elkészítve sokkal finomabb, mint az eredeti recept alapján.

Nálam a kisebbik tepsi 32×32 cm-es.  Az, hogy ez kicsi vagy normális, viszonyítás kérdése.  Nekem ez a mellőzöttebb,  ritkán sütök benne, mert kicsi ahhoz, hogy nekünk elég legyen, ami benne készül, tehát hogy jusson is, maradjon is.  Most a túró mennyisége miatt kényszerültem mégis ezt elővenni. 

Ki ne hagyd! Fanta szelet kicsit másképp

Hozzávalók a laphoz:

  • 5 tojás (+1 kanál víz)
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 0,5 dl olaj
  • fél sütőpor

Elkészítés:

Szétválasztottam a tojásfehérjéket a sárgájától.

A sárgájához tettem a 6 kanál cukrot, és simára kevertem, majd beleöntöttem 0,5 dl olajat. Az eredeti recept 1 dl étolajat ajánl a 6 tojáshoz. Elmondom, miért  csökkentettem le ennyire az ajánlott mennyiséget. 

Valamiért nem szeretjük a kakaós piskótát. (A csokitortát sem.)  Külön megkértek, hogy az egész sárga legyen, ezért a 2 kanál kakaót 2 kanál liszttel helyettesítem. A kakaó viszont finomabb őrlemény, mint a liszt, ahogy felénk mondják: “jobban felfújja a tésztát”. Ezért teszek én inkább kevesebb olajat, hogy kakaó nélkül is könnyű legyen ez a süteményalap. Nekem kevesebb olajjal jobban sikerül mindig.

A fehérjét 1 kanál vízzel felvertem. 

Bármennyire sietek a süteményezéssel, van egyetlen dolog, amit soha nem mulasztok el, ez pedig az, hogy a sütőport összekeverjem a liszttel, még mielőtt a masszához adom. Aki evett már piskótában sütőpormócsingot, az megérti, milyen fontos ez a külön kis művelet.

 6 kanál lisztet tettem tehát, ehhez kevertem egy fél sütőport.

Ez a sütőporos liszt megy aztán a kikevert tojássárgájához, és a felvert tojáshabot is óvatosan hozzákeverjük. Illetve nem keverjük a hagyományos értelemben, csak hozzáelegyítjük, de ezt szerintem mindenki tudja, hogy amennyire csak lehet, védjük a habot a töréstől.

A krém és a zselé leírását a Fantin világa blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top