Gasztro

Húsvét: Így nem vernek át sonkavásárláskor!

Ne hagyd, hogy megtévesszenek hamisított vagy gyatra minőségű árukkal!

Nem is hinnéd, de a húsvéti időszakban több mint 6 ezer tonnányi füstölt áru fogy, mégpedig 7 milliárd forint értékben. Háztartásonként pedig átlagosan 3,1 kiló fogy el ebből az ünnepi asztalra valóból.

A húsvéti füstölt áruk kategóriájában sokféle minőségű és típusú termék található a piacon. Nálad melyik a nyerő?

A parasztsonka egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius-fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölik, hat hónapig eltartható.

A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka pedig bőrös vagy bőr nélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. Ez a termék egy hónapig tartható el.

Forrás: jamieoliver.com

A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.

A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius-fokon főzik, vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig eltartható.

Most pedig jöjjenek a jó tanácsok a húsvéti bevásárláshoz:

1.) Csak olyan forgalmazótól vedd meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódtál!

2.) Kétes eredetű terméket, aminek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vegyél!

3.) Vásárláskor pedig gondosan ellenőrizd a termék szavatossági idejét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top