Gasztro

A perui gasztronómia csúcsa mutatkozik be Budapesten

Magyarországra látogatott Roberto Ortiz, a perui konyha egyik legjobb séfje, a Michelin-csillagos londoni Lima étterem főszakácsa.

Roberto Ortiz karrierjét Limában kezdte, majd London legjobb konyháiban folytatta. A séf konyhaművészetének alapját a perui hagyományok, az édesanyja konyhájában eltanult ízek adják, ezeket kreatívan ötvözi saját technikájával és nemzetközi tapasztalataival.

Peru különleges természeti adottságai miatt rengeteg változatos alapanyagot kínál: csak burgonyából több ezer fajta terem az országban, a gyümölcsök, zöldségek változatossága is egyedülálló. A csak Peruban termő növények ma már a világon egyre több helyen elérhetők és megvásárolhatók, így londoni konyhájában sem kell hiányolnia a  perui ízeket, de a séf számára az is fontos, hogy elsősorban helyi alapanyagokat használjon fel fogásaihoz, így éttermében elsősorban helyi gazdák termékeiből készíti a perui ételeket, a különlegesebb hozzávalókat is Európán belülről igyekszik beszerezni.

Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

A perui gasztronómiára nagy hatással voltak az évszázadok során az országba érkező és betelepülő népcsoportok: kínaiak, japánok, olaszok, spanyolok és angolok. Mindegyik ország képviselői hozták magukkal konyhájuk sajátosságait, alkalmazva a helyi rendkívül változatos alapanyagokra.

Roberto Ortiz Magyarországon az olasz konyha egyik nagy alakjával, Leonardo di Clementével, a budapesti Four Seasons Hotel olasz séfjével közösen összeállított hatfogásos vacsoráját mutatja be a szombati Black Table gourmet vacsora keretében, amelynek vendégei a perui gasztronómia jellegzetességei közül megízlelhetik például a tengeri keszeg cevichét canchita kukoricával, a perui nemzeti ételnek számító marha pachamancát cuzcói kukoricaparféval, friss ricottasajttal és quinoával. Budapest környéki farmról származó desszertként Peruból érkezett alapanyagból készült Nasca csokoládémousse-t szolgálnak fel pralinészorbéval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top