Gasztro

Szerdától tilos a megengedettnél több transzzsírsav

Szerdától számtalan az egészségre káros csoki, nápolyi, keksz, cukrászsütemény tűnik el a boltok polcairól.

Szerdától lép életbe az a rendelet, amely megtiltja minden olyan növényi olajból hidrogénezéssel előállított élelmiszer árusítását, amelyek transzzsírsavtartalma meghaladja a 2 grammot – írja az antsz.hu.

2015. február 18-tól minden hazai kiskereskedelmi forgalomban kapható élelmiszernek meg kell felelnie a transzzsírsavtartalmat korlátozó rendelet előírásainak. Az egy évvel ezelőtt életbe lépett rendelet eredményeként akár 3-6 ezerrel eshet vissza a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás Magyarországon.

Az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak rendkívül ártalmasak az egészségre. Bizonyított tény, hogy kedvezőtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét, növelik a koleszterinszintet, de fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát is. A transzzsírsavak okolhatók számos gyulladás, érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásáért is.

Az egészségre ártalmas termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládéízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények fordulnak elő, amelyeket február 18-tól tilos árusítani.

Az intézkedéssel hazánk csatlakozott ahhoz a másik négy uniós országhoz, ahol rendeleti korlátozást tiltja az egészségtelen élelmiszerek árusítását. Az Egészségügyi Világszervezet legújabb, 2015–2020-ra vonatkozó Európai Táplálkozási Cselekvési tervében transzzsírsavmentes Európát tűzött ki célul. A magyarországi szabályozás megfelel ennek az elvárásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top