Gasztro

Csirkemell háromféleképpen: így biztosan nem lesz száraz

Az egyik kedvenc húsunk a csirkemell, mert könnyű vele bánni, de ha óvatlanok vagyunk, csúnyán kiszáradhat. Ez viszont biztosan nem fordulhat velünk elő, ha Buday Péter sztárszakács kedvenc receptjeit követjük. Megijedni nem kell, nem szükséges hozzájuk semmi nehezen beszerezhető.

Töltött csirkemell sonkás kelbimbóval

Hozzávalók:
2 csirkemell (60 dkg)
10 dkg csirkemáj
8 dkg teavaj
15 szál snidling
5 dkg aszalt paradicsom
5 dkg őrölt dióbél
20 dkg alma
4 dkg füstölt sajt
2 dl száraz fehérbor
10 dkg jó minőségű parasztsonka
20 dkg paradicsom
só, frissen őrölt bors
60 dkg kelbimbó

Csirkemell háromféleképpen: így biztosan nem lesz száraz

A csirke mellét felszúrom. A mell belső felén levő darabka húst leveszem. A csirkemájjal együtt egészen apróra vágom. Serpenyőben kevés vajban megpirítom, adok hozzá apróra vágott snidlinget, aszalt paradicsomot, őrölt diót és reszelt almát, valamint reszelt füstölt sajtot. Jól összekeverem, és betöltöm a felszúrt mellbe. Serpenyőben, lefedve, néhány perc alatt készre sütöm. Amikor mindenhol megpirult, kevés fehérbort öntök alá.

Ha elkészült, kiveszem a húst a serpenyőből, és a sütésből megmaradt szaftban megpirítom a csíkokra vágott sonkát, majd a nagyon apróra vágott paradicsomot is beleteszem. Összeforralom. A leforrázott kelbimbót beleforgatom a sonkába. Tálaláskor alulra teszem a kelbimbót, majd a néhány darabba vágott töltött mellet is ráteszem.

Az aszalt paradicsom finom ételízesítő. Ezért érdemes télen is készíteni.

Amikor azt hallják, hogy aszalt paradicsom, nem kell rögtön arra gondolni, hogy milyen drága. Otthon is el lehet készíteni, nagyon egyszerű. Érdemes kisebb szemű, fürtös paradicsomot venni, mert annak mindig intenzívebb az íze. Félbevágom a paradicsomot, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A sütőt 65 ⁰C-ra állítom, és este beleteszem a tepsi paradicsomot. Nyitott sütőajtóval szárítom, egészen reggelig. Ez kb. 10-12 óra. (A Nők Lapja Cafénak így sikerült a paradicsomaszalás.)

Amikor elkészült, az olívaolajat felmelegítem, és ráöntöm az aszalt paradicsomra. Lezárom. Lehet az olajat tetszés szerinti fűszerekkel ízesíteni. Egyébként nemcsak a paradicsom használható, hanem az olaja is.

Tipp: Egy finom majonéz ezzel az olajjal igazán kellemes meglepetést tud okozni. Két tojássárgájába kevés citromlevet csepegtetek, megsózom, majd állandó keverés mellett hozzácsurgatom az ízes olívaolajat. Kevés borssal és bazsalikommal ízesítve tonhalas salátában vagy egy kis roston sült, bármilyen fehér húsú tengeri halhoz igazán finom.

 

Töltött csirkemell citrommarinádban

Hozzávalók:
4 csirkemell

8 dkg nagyobb bazsalikomlevél
8 dkg aszalt paradicsom
10 dkg tejszínes krémsajt
1 citrom reszelt héja

A marinád:
1 citrom leve
1 ek. durva bors
1 dl olívaolaj

Nyitott szeletet készítek a csirkemellből. Megsózom. Teszek bele bazsalikomlevelet, aszalt paradicsomot, tejszínes krémsajtot. Megszórom reszelt citromhéjjal. Összehajtom, összetűzöm, és a töltött csirkemellet legalább egy órára beleteszem a citromléből, durvára tört egész borsból és olívaolajból készült savanyú marinádba. Ezután lecsepegtetem, és megsütöm.

Csirkemell háromféleképpen: így biztosan nem lesz száraz

Roston sült csirkemell tökös nudlival

Hozzávalók:
2 kb. 0,5 kg-os csirkemell
20 dkg burgonya
20 dkg sütőtök
60 dkg liszt
3 db tojás

0,6 dl napraforgóolaj
5 dkg rokfort sajt
3 szál póréhagymacsíra
1 ek. tökmagolaj

A marinádhoz:
1 ek. mustár
1 ek. méz
0,5 dl fehérbor

durván őrölt bors

A csirkemellnek marinádot készítek. A mustárt nagyon kevés mézzel és leheletnyi fehérborral, sóval és durva őrölt borssal kikeverem. Ebbe a marinádba áztatom a csirkét. Ezt követően kevés olajon vagy sütőpapíron kisütöm a húst. Amikor megsült, kiveszem a serpenyőből, és a sülő szafthoz hozzáöntöm a megmaradt marinádot. Egyet forr, majd ráöntöm fénynek és íznek a csirkemellre.

A burgonyát és a sütőtököt héjában, sütőben megsütöm. Meghámozom, összedolgozom tojással, liszttel, sóval és kevés étolajjal tésztának.

Csirkemell háromféleképpen: így biztosan nem lesz száraz

Nudlinak kétféleképpen lehet formázni:
1. Kis gombócokat szakítok ki a tésztából, és a tenyeremen apró hengerré formázom.
2. Hosszú, ujjnyi vastag hurkákat sodrok, és késsel felvágom.

Akár így, akár úgy készül, forró sós vízben kifőzöm. Amikor feljött a víz tetejére, szűrővel leszűröm. Serpenyőben, kevés étolajban megfuttatom, megpirítom. Tálaláskor a nudlit a tányérra teszem, ráfektetem a serpenyőben megsütött csirkemellet. Ráöntöm a marinádot, megszórom a rokfortsajt-morzsával, a tetejére néhány szál póréhagymacsírát teszek, és az egészet megcsepegtetem tökmagolajjal.  

 

Még több recept csirkével:

Csirkemell háromféleképpen: így biztosan nem lesz száraz

A receptek az Itt a Buday! című könyvben jelentek meg. Közel 10 éve nem jött ki önálló könyve az ország egyik legismertebb és legkedveltebb szakácsának, Buday Péternek. Az új könyvben a szerző legkedvesebb ételeit találjuk, a négy évszaknak megfelelő szezonális felosztásban. Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél a lényeg, hogy szezonális alapanyagokból, frissen, pár lépésben főzhetünk ízletes, ínycsiklandó, frappáns, házias és egyben mesteri ételeket egy hétköznapi piac alapanyagaiból válogatva. Levesek, előételek, szárnyas- és halételek, négylábúak, egytálételek és nagyszerű desszertek. Buday Péter titka az ötletesség, megszokott hozzávalóink új, kreatív felhasználása. Ezekből az ötletekből ebben a könyvben sincs hiány!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top