Gasztro

Honnan rendeljünk tortát szülinapra? Teszteltük a neves cukrászdákat

Egyre több a trendi cukrászda Budapesten, miközben a régi nagy nevek is hajlamosak megújulni, így nem is olyan könnyű eligazodni a torták világában. Ezért a köz érdekében halált megvető bátorsággal csapatosan végigkóstoltunk 12 tortát, és most elmondjuk, kinek melyiket javasoljuk.

Cake Shop – a közönségbarát gesztenyés sajttorta

A Cake Shop 2013-as nyári nyitása után jó sok publicitást kapott, mi is írtunk róluk a legmenőbb édességdizájnerek között, szimpatikusak is voltak, úgyhogy többször vásároltunk náluk. A fagylaltjukat nagyon szerettük, de a sütiknél kb. fele-fele volt az arány, nem mindig értettünk egyet. A tesztbe nevezett kekszmorzsa alapú gesztenyés sajttortájuk azonban olyan tökéletesre sikerült, hogy a felnőtt tesztelők egyik kedvence volt.

Még azok is kedvelték, akik nem feltétlenül rajongói a sajttortáknak. Külsőre is csinos, bár a csokoládédíszítés miatt kicsit nehéz volt felvágni. Nem túl édes, a tetején a tejszínhab ráadásul teljesen natúr volt, ami azért elég komoly bátorságra vall – mi nagyra értékeltük. Az egyik legjobban fogyó torta volt, de az a kicsi, amit meghagytunk, még két nap múlva is élvezetes maradt. Ez az az édesség, ami gyakorlatilag mindenkinek ízlett, hozzáértő és laikus felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt, tehát bárkinek adhatunk belőle, szeretni fogja.

Ár: 850 ft/szelet, egész tortánál 800 ft/szelet

Megnézem
Összes kép (1)

 

Gerbeaud – Sós-mogyorós barack, ami nem adja könnyen magát

Amióta megújult a Gerbeaud, sokan szomorúak, mert az alapanyagok és a minőség hatalmas javulásával rendes drágulás is együtt járt. Pedig a cukrászdából elvitelre mindent féláron adnak, ami egyből sokkal vidámabbá teszi a képet, különös tekintettel arra, hogy a Gerbeaud jelenleg a top 3 magyar cukrászda egyike. Rengeteg süteményüket kóstoltuk már, meggyőződésünk, hogy náluk lehet az ország legjobb somlóiját kapni, és minden desszertjüket szerettük.

Talán mégis inkább a sós mogyorós baracktortájuk az egyik legkiemelkedőbb, ezért ezt hasonlítottuk össze a tesztben szereplő többi tortával. Nem minden tesztelőnk kóstolta még, de a korábbi tapasztalatoktól függetlenül minden hozzáértő felnőtt feltétel nélkül imádta. A sós mogyoró nem agresszív, érdekes a ropogós réteg és a lágy krém ellentéte, ráadásul gyönyörű.

Azt mondhatnánk, ezzel a tortával nem lehet tévedni, ha nem vontunk volna be a tesztbe gyerekeket és kevésbé kifinomult ízléssel rendelkező felnőtteket is. Nos, őket nem győzte meg az, ami a többieket lenyűgözte, nem voltak képesek túllépni a sós-édes párosításon, a ropogós réteget sem értették – szóval nem feltétlenül való mindenkinek, konzervatív ízlés esetén nem biztos, hogy ez a megfelelő választás. De nem kell aggódni, a hagyományosabb ízek kedvelőinek is van miből választaniuk a Gerbaud-ban.

Ár: elvitelre 815 ft/szelet

Megnézem
Összes kép (1)

 

Szamos Marcipántorta és egy természetes édesítőszerekkel készített tejszínes csokoládétorta: egyszerű, de pont tökéletes

A Szamos nevet a marcipánnak és a csomagolt desszerteknek köszönhetően valószínűleg mindenki ismeri az országban, ezért feltétlenül meg akartuk nézni, hol tartanak most. Nos, a hozzáértő felnőtt tesztelők kicsit csalódtak, mert mindkét tortájuk hagyományos ízlés szerint készült, nem túl izgalmas darab volt. Azért azt hozzá kell tennünk, hogy a cukor nélkül készített csokitortánál nem édesítettek túl, így igazán harmonikus ízvilág jött létre. Szerencsére ugye gyerekeket és kevesebb desszertpiaci tapasztalattal rendelkező felnőtteket is kérdeztünk és náluk viszont kifejezetten jól szerepelt a Szamos.

Pont az lehet sok ember számára az előnyük, amitől mi nem tartottuk elég izgalmasnak: hogy a tortáik nincsenek túldíszítve, évtizedek óta megbízható minőséget szolgáltatnak, nem variálják túl az ízeket. Azt régi Szamos-rajongóként azért hozzá kell tennünk, hogy ettünk mi már náluk réges-rég olyan narancsos trüffeltortát, ami akkoriban forradalminak számított, de elképzelhető, hogy a cég átlagvásárlóinak nem annyira jön be az ilyesmi. Mint ahogy a végtelenül izgalmasan hangzó szarvasgombás trüffeltortát is jóval kevesebben keresik, mint megtudtuk. Legközelebb kipróbáljuk azt is, ígérjük!

Ár: Szamos marcipántorta 540 ft/szelet

Szamos tejszínes csokoládétorta természetes édesítőszerekkel 680 Ft/szelet

Megnézem
Összes kép (1)

 

Auguszt – Maracujás almatart, a tortateszt meglepetése

Régen akadt néhány nem túl pozitív tapasztalatunk az Auguszttal, ezért bevalljuk, némi előítélettel vágtunk bele a kóstolásba. A Belvárosi Augusztból érkezett gyümölcstorta azonban a tortaparti egyik legkellemesebb meglepetése volt, mindenki nagyon szerette. A csinos torta erős maracujaillatot árasztott, ez az ígéret az ízben nem igazán vált valóra, de egyáltalán nem bántuk. A tésztája ugyanis még a sokat sütő tesztelők szerint is csillagos ötös volt, a vaníliakrém pedig nyilvánvalóan valódi vaníliából készült tökéletes állaggal, nem túlédesítve.

Olyan ez a torta, mintha egy süteményben egyesítették volna az almás pite-vaníliakrém összeállítást. A felnőttek is kedvelték, de igazi sikere a gyerekeknél volt, összevesztek rajta, és nem bírtak betelni a tortával. Egyetlen hibájaként azt tudjuk megemlíteni, hogy nem lehetett szépen szeletelni, ezért nagyon fontos eseményre nem biztos, hogy ez a legjobb választás.

Ár: kicsi, kerek tortácska változatban 650 forint

Megnézem
Összes kép (1)

 

La Delizia – Almás-karamell és csokoládé mousse, a gyerekek kedvence

Bár a La Delizia elsősorban kekszeiről híres, mi mindig eszünk nálunk francia csokitortát is, ha ott járunk, mert az egyik legjobb a városban, nagyon eltalálták. Az, hogy értenek a csokoládéhoz, a mousse tortájukból is egyértelműen látszott. Könnyű, ízes tészta, nagyon magas kakaótartalmú csokihab alkotta a süteményt, ami nagyon jól fogyott a tesztelés során. A hozzáértő felnőtteknek ugyan nem volt igazán érdekes, de gyerekeknek az egyik legjobb születésnapi torta szerintünk ebben az ízben, a benne lévő kevéske rum ellenére, mert az csak jobban kiadja az ízeket.

Az almás karamelltortával már jóval bensőségesebb a viszonyunk, még ha nem is teljesen egyértelmű. A La Delizia tulajdonosa által kikísérletezett ízkombináció pusztán koncepcióként zseniális, nagyon finom a tésztája, szaftos, ízes és az alma valódi jó barátságban van a karamellel. A krém íze is csodálatos, viszont a rendkívül magas vajtartalom következtében nemhogy a javasolt egy óra nem elég szobahőmérsékleten, de szerintünk három sem.

Valójában akkor lesz igazán élvezhető, ha egész éjszakára kivesszük a hűtőből, akkor nem kell harapni a krémet. A vaj erőteljes jelenléte elriaszthat néhány embert, de egy igazi desszertrajongót semmiképpen sem. Annyira finom a krémje, hogy el tudnánk képzelni önálló értékesítését kenyérre kenhető termékként. Konzervatívabb vásárlóknak azért inkább a francia csokitortát ajánljuk, azzal lehetetlenség tévedni.

Ár: 750 ft/szelet

Megnézem
Összes kép (1)

 

Desszert.Neked – Narancsos étcsokoládé-mousse, cointreau-s tápiókapudinggal: a tápióka diadala

A Desszert.neked munkásságát is régóta figyelemmel kísérjük, már azelőtt rendeltünk tőlük tortát, hogy megnyílt volna az üzletük a Paulay Ede utcában. Különösen azt szeretjük bennük, hogy az éppen aktuális trendeket képesek fogyasztható formában eljuttatni a vásárlókhoz és a hagyományos desszerteket is fel tudják dolgozni izgalmasan (isteni pl. a Rákóczi túrósuk és az islerük). A tesztre nevezett tortájukat is hatalmas izgalommal vártuk a leírás alapján, mivel szeretjük az összes összetevőt.

Bár a torta gyönyörű volt és az elkészítés minősége is elsőrangú, végül kevés tesztelőt győzött meg igazán a koncepció. Szerintünk a tápiókából lehetne több a süteményben, úgy általában mindenki használhatna több tápiókát, olyan érdekes és jól alakítható alapanyag. A cointreau (francia narancslikőr)-narancs párosítás viszont erős szaloncukorhatást produkált. Természetesen egy nagyon minőségi szaloncukorét.

Hozzátesszük, hogy néhány embernek meg pont ezért került a listáján a legjobbak közé, merthogy akadtak komoly rajongói. Azt mondhatjuk rá: megosztó torta, vagy nagyon szereti valaki vagy nem igazán. Mi egészen biztosan körülnézünk még abban a gyönyörű új üzletben, mert nagyon tetszik, amerre a Desszert.Neked halad.

Ár: 850 ft/szelet

Megnézem
Összes kép (1)

 

Le Meridien – Opera Cafe, a látványos

A Le Meridien cukrászatával is elég bensőséges viszonyt ápolunk, legutóbb épp csodálatos eclairjeik miatt írtunk róluk. Szinte minden süteményüket megkóstoltuk már, és szerintünk a Meridien vaníliás macaronja az egyik, ha nem legjobb ebben az ízben. A tesztelésre érkezett kávés Opera tortájuk a profi háttérnek megfelelően látványos volt, minden tökéletes minőségű. Érdekes módon, a tortapartin, ahol teszteltünk, valahogy nem érvényesült az íze, másnapra ért össze igazán. Valószínűleg ez is egy olyan torta, aminek kifejezetten nem árt, ha egy nappal az elkészítése után fogyasztjuk.

Bár a kávé miatt azt gondolnánk, főleg a felnőttek érdeklődésére tarthat számot, több gyerek is rajongott érte és a receptet követelte az anyukája számára, ebben nyilván komoly szerepet játszott a csodálatos csokoládékrém is. Persze ilyen színvonalú tortát csak az igazán haladó hobbicukrászok képesek létrehozni, a többieknek marad a rendelés.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Erdős és fiai – Erdős torta és Albrecht: közönségsiker

Az Erdős és fiai olyan jó hírű, hogy meggyőződésünk volt, egy évtizedes múltra visszatekintő, régi családi márka áll az üzlet mögött. Ehhez képest most megtudtuk, hogy csak 2012-ben nyitottak meg az Etele téren, amely azóta a fagyirajongók zarándokhelyévé vált. Szerintünk ez a négyes metró egyetlen valódi előnye, hogy közvetlenül elérhetővé vált mindenki számára az Erdős és fiai fagylalt. A süteményeiket eddig nem ismertük, de nagyon kíváncsiak voltunk, ezért örömmel üdvözöltük két tortájukat is a tesztben. Az Erdős saját recept alapján készül, rengeteg pisztáciával, fehércsokival, piskótával.

Ez is nagyon-nagyon tömény torta, de szerencsére nincsen túlcukrozva, ezért nem terheli túl az ízlelőbimbókat, de csak vékony szeleteket vágjunk belőle, elég lesz. Szintén nagyon tartós, napokkal később is csodásan finom volt, kávé-tea mellé tökéletes. Kicsit olyan, mintha valami teasüteményt kereszteztek volna egy tortával, nagyon érdekes koncepció. A tetején lévő liofilizált málnától pedig még igazán trendi is, bár azért inkább ez a torta is a hagyományosabb kategóriába tartozik. Amivel nincs semmi gond, mi sem akarunk mindennap robbanócukorkás chilis sült habot enni.

Az Albrecht torta receptje Erdős Norbert egyik barátjának nagymamájától érkezett, ennek megfelelően erősen tradicionális, a szó legjobb értelmében. Kívülről csupa pörkölt mandula, ami máris jó kezdet, de belül még dió, rum, krém, kávé és karamell várja a fogyasztót, meglehetősen ideális ízkombinációban. Nem különösebben trendi vagy forradalmi torta, egyszerűen csak nagyon finom, finom alapanyagokból tökéletesen elkészítve. Elfogultak vagyunk a pirított mandulával, de szerintünk kívülről is gyönyörű alkotás, ezért tökéletes nagyobb eseményekre, mert mutatós és mindenkinek ízleni fog.

Ár: Erdős-torta kis szelet 590 ft, XL szelet 990 ft, tortában 790 ft/szelet
Ár: Albrect-torta 570 ft/szelet

Megnézem
Összes kép (1)

 

Édesmindegy – Fekete Mamba, avagy a Snickers torta

Ha az Édesmindegy nem lenne annyira pompás hely, amennyire, már azért is szeretnénk őket, mert nem festették pinkre-lilára az üzletet és nem negédeskednek, egyszerűen csak nagyon finom édességeket (és sósságokat) készítenek. Ráadásul a kutyát is be lehet vinni, a csak náluk kapható portugál fánk pedig konkrétan függőséget okoz. A tesztre általuk nevezett Fekete Mamba művésznevű mogyorókrémes, karamellás sajttortát ezért igencsak vártuk. Okosan egy nappal korábban kihozták, ez is egy olyan desszert ugyanis, ami minden nappal csak egyre finomabb lesz. El is tart egy darabig a fogyasztása, mert félelmetesen tömény.

Az ízei miatt az első kóstolás után csak Snickers tortaként futott és a többi finomság mellett nem is tudott igazán érvényesülni. Valódi rajongásunk egy nappal később kezdődött, mikor túl voltunk a teszt okozta cukorsokkon (meg a hozzá fogyasztott pezsgőn) és végre rendesen tudtunk koncentrálni a Fekete Mambára. Nem volt olyan tesztelő, akinek ne ízlett volna, csak a koncentráltságára panaszkodtak többen, de ha egyedül van az asztalon, ennek csak az a következménye, hogy kevesebb is elég belőle, így tovább tart. Gyakorlatilag bármilyen eseményre megfelelő, de nem adja a klasszikus tortaélményt, kevés benne a tészta, ezért inkább haladó gasztrománoknak javasoljuk.

Ár: 890 ft/szelet

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top