Gasztro

10 szuperegészséges zabpelyhes recept

A zabpehely egyre népszerűbb alapanyag a receptekben, az egészséges és alakbarát édességek frontján most ez viszi a prímet. Lehet belőle egészséges reggeli, nassolnivaló vagy tortilla, de csodálatos édességek is készülhetnek, amik egy szempillantás alatt képesek elfogyni.

1. Édesburgonyás–mandulás zabkása juharsziruppal

Az édesburgonyából tartalmas és laktató ételt nyerhetünk, amivel az édesség utáni vágyunkat is csillapíthatjuk, miközben teljes értékű fogást ehetünk.

Hozzávalók:

  • fél bögre zabpehely
  • ⅔ bögre zsírszegény tej
  • csipet só
  • ⅓ bögre főtt édesburgonya, összetörve
  • 1-2 tk. nádcukor
  • almáspite fűszerkeverék
  • juharszirup
  • darabolt mandula
10 különleges recept zabpehellyel

Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a tejet, a sót és a főtt édesburgonya-masszát, tedd be a mikróba a legmagasabb fokozatra 1,5 percre, vagy melegítsd össze lábosban. Ezután keverd hozzá a cukrot és az almáspite fűszerkeveréket. Kapjon a végén egy-két löttyintésnyi juharszirupot, és szórd meg a szeletelt mandulával is a tetejét. Melegen a legjobb.

2. Áfonyás krémsajtos torta

Nem is kérdés, hogy a Rizsázzunk blog receptje nálunk nagy kedvenccé válik, főleg azért, mert a pici gyerekeknek is tökéletes alternatíva lehet szülinapi torta helyett.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 20 dkg apró szemű zabpehely, kicsit átdarálva
  • 5 dkg sótlan, pörkölt mogyoró
  • 10 dkg vaj olvasztva
  • 1-2 ek. porcukor nádcukorból (attól függően, mennyire akarjuk édesre az alapot)
  • csipet só
10 különleges recept zabpehellyel

A krémhez:

  • 40 dkg natúr krémsajt (én lecsepegtetett natúr joghurtból csináltam, de mascarpone is lehet)
  • 3 ek. tejföl
  • 2 dl 35%-os nagyon hideg tejszín
  • 10 g vaníliás cukor (házi vagy 1 cs. bolti)
  • 8-20 dkg porcukor (finomítatlan nádcukrot ledaráltam)
  • 1 zöld citrom leve
  • csipet só
  • 5 dkg vaj megolvasztva, lehűtve

A recept folytatásáért kattints ide.

3. Ropogós quinoás zabpehely karamellizált eperrel

A quinoa és a zabpehely duplán egészségessé teszi ezt az ételt, az epertől pedig egy színben és ízben is vadító finomság válik belőle. Viszont nehéz lenne ráfogni, hogy fogyókúrás.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 1,5 bögre zabpehely
  • ¾ bögre quinoa
  •  bögre nádcukor
  • 1 tk. sütőpor
  • ½ tk. fahéj
  • ¼ tk. só
  • 1 és 1/3 bögre kókusztej
  • 1 nagy tojás
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 3 tk. olvasztott, kihűtött vaj

A feltéthez:

  • ½ kg eper
  • 2 ek. vaj
  • ¼ tk. só
  • 2 ek. nádcukor
  • 2 ek. kókuszreszelék
10 különleges recept zabpehellyel

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a quinoát, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót. Külön tálban pedig keverd össze a folyékony hozzávalókat: a kókusztejet, a tojást, a vanília kivonatot és az olvasztott vajat. Majd a folyékony és száraz hozzávalókat összedolgozva tedd az egészet egy piteformába. Süsd 30-35 percig, amíg aranybarna színt nem kap.

A feltéthez sütés közben olvaszd fel a vajat közepes lángon egy lábosban, add hozzá az epret egy kis sóval, és pár perc kevergetés múlva mehet bele a nádcukor is. Újabb pár perc keverés jön, addig, amíg lágy, karamellás lesz az eper. Közepes lángon pirítsd meg a kókuszreszeléket is. A sült zabpehely tetejére tedd az epres feltétet, szórt meg a pirított kókuszreszelékkel, és ha ínyenckedni szeretnél, akkor tejszínhabot is tegyél rá.

4. Diétás csokis protein keksz

A Fitness&Style blog receptjét bevetheted bármikor, amikor édességet ennél, de inkább nem hizlalnád a fenekedet. Ilyenkor jó, ha kéznél van pár darab ebből a kekszből

Hozzávalók:

  • 150 g cottage cheese (túróval helyettesíthető)
  • 50g zabpehely
  • 1 egész tojás
  • 2 adagolókanál fehérje (értelemszerűen ha csoki ízű sütit akarsz, akkor csoki ízű fehérjét használj)
  • 1 kis adag, hozzáadott cukrot nem tartalmazó babakaja (ez a recept almás-mangóssal készült – ez igazából az édesítés és a nedvesség miatt kell)
  • egy fél citrom leve
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • őrölt kakaóbab (ez a tetejére kerül – elhagyható, illetve helyettesíthető pl. reszelt mandulával, mogyoróval)

A recept folytatásáért kattints ide.

10 különleges recept zabpehellyel

5. Zabpehely karamellizált hagymával és ricottával

Egy kicsit furcsán hangozhat ez a párosítás, de édeskés, hagymás ízével garantált ínyencséget varázsolhatunk vele az asztalra.

Hozzávalók:

A zabkásához:

  • 1 bögre apró szemű zabpehely
  • 4 bögre víz

Forrald fel a vizet egy mély lábosban, add hozzá a zabpelyhet, majd lassú lángon főzd 15-20 percig, míg felszívja az összes vizet.

10 különleges recept zabpehellyel

A feltéthez:

  • 1 tk. olívaolaj
  • 1 kis fej hagyma, vékonyra karikázva
  • só, bors
  • ½ tk. melasz (vagy bármilyen szirup)
  • 1 bögre zabkása
  • 2 ek. ricotta

Közepes lángon forrósítsd fel az olívaolajat, pirítsd benne kb. 5 percig a hagymakarikákat egy kevés sóval és borssal. Keverd hozzá a melaszt, tegyél rá fedőt, és kis lángon párold így még 10 percig. A zabpehellyel tálaláskor forgasd össze a ricottát és a hagymát.

6. Almás-körtés crumble

Gyorsan elkészíthető a Csak a Puffin blog receptje, igazi ütőkártya lehet a kezünkben, ha hirtelen lenne szükségünk valami édesen gyümölcsösre a nap túléléséhez. 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 g liszt
  • 40 g hideg vaj
  • 40 g zabpehely
  • 30 g mandulaforgács
  • 40 g cukor
10 különleges recept zabpehellyel

A gyümölcsös részhez:

  • 2 körte
  • 1 alma
  • 2 ek. citromlé
  • 1,5 ek. porcukor
  • 2 löttyintésnyi narancslikőr (elhagyható)

A recept folytatásáért kattints ide.

7. Feketecsokis zabkása

Nagyon csokoládés, nagyon kakaós, minden csokirajongónak kötelezővé tenném ezt a zabkását. Eszünkbe sem jut, hogy most egészségeset ennénk, inkább puding, mint zabpehely lesz a tányérunkban.

Hozzávalók:

  • ¾ bögre zabpehely
  • 1 bögre tej
  • 1 ek. nádcukor
  • 1 ek. kakaópor
  • 2 ek. fekete csokipasztilla (vagy lereszelt fekete csoki)
10 különleges recept zabpehellyel

Keverd össze a hozzávalókat egy lábosban, és közepes lángon tedd fel főni. 5 perc múlva vedd le kis lángra, ki ne fusson a tej. Amint a zabpehely beszívta az összes tejet, már le is kapcsolhatod a tűzhelyet alatta. Keverd hozzá még forrón a csokipasztillákat, hadd olvadjanak meg. Tálaláskor még szórd meg csokival.

8. Sonkás tortillatekercsek házi bazsalikompesztóval

A sok édesség közé ékelődjön be egy sósság is zabpehelyből, egy sokféleképpen felhasználható tortillareceptet mutatok a Salátagyár blogról.

Hozzávalók:

A tortillalapokhoz (serpenyő/palacsintasütő mérettől függően 4-6 darabhoz):

  • 18 dkg darált zabpehely
  • 8 dkg sima liszt
  • 175 ml meleg víz
  • 4 gramm sütőpor
  • 11 ml kókuszolaj vagy extra szűz olívaolaj
10 különleges recept zabpehellyel

A tortillalapok elkészítése rém egyszerű, csupán annyi a dolgod, hogy a darált zabphelyhet, a lisztet, a sót és a sütőport összekevered, hozzáadod a zsiradékot, majd pedig apránként a meleg vizet, és egynemű, sima felületű tésztagombóccá gyúrod. A serpenyőd méretétől függően 4-6 egyforma darabra vágod (az én serpenyőm átmérője 28 cm, így 4 lap jött ki ebből a mennyiségből).

A recept folytatásáért kattints ide.

9. Fekete cseresznyés–diós sült zabpehely

A sütőben sült zabpelyhes receptekkel olyan süteményeket kaphatunk, amik után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk.

Hozzávalók:

  • 1 és ¾ bögre zabpehely
  • ½ bögre cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • csipetnyi só
  • ½ bögre apróra vágott dió
  • 2 bögre magozott cseresznye
  • 1 és ¼ bögre tej
  • ½ bögre tejszín
  • ½ tk. vanília kivonat
  • 1 tojás
  • 3-4 ek. olvasztott vaj
10 különleges recept zabpehellyel

Keverd össze a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a sót és a diót egy tálban. Egy másik tálban keverd habosra a tejet, a tejszínt, a tojást, a vaníliát és az olvasztott vajat. Öntsd a tejes keveréket a zabpelyhes keverékre, keverd össze az egészet, add hozzá a cseresznyét is. Tedd egy kivajazott tepsibe az egészet, és süsd 190 fokon 30-35 percig.

10. Áfonyás–japán szilvás zabpelyhes morzsa

A Wannabe Chef blog receptjében minden jó, ami a hozzávalók között szerepel, úgyhogy esélyünk sincs elrontani elkészítés közben.

Hozzávalók:

  • 300 g áfonya
  • 400 g szilva kimagozva, kis darabokra vágva (ilyenkor kompótból)
  • 100 g vaj
  • 50g+50 g cukor
  • 150 g zabpehely
  • fél kk. fahéj
  • 2 ek. liszt

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A szilvát mosd meg, magozd ki, és negyedeld fel. Az áfonyával, 50 gramm cukorral és a liszttel együtt tedd egy lábosba, és hevítsd folyamatos keverés mellett kb. 12 percig. 

A recept folytatásáért kattints ide.

10 különleges recept zabpehellyel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top