Gasztro

Csirkés ételek, amelyek után megnyalod a tíz ujjad

Van élet a rántott csirkén és a csirkepörköltön túl is. Mai két receptünk tökéletes téli ebéd lehet azokra a napokra, amikor nem akarjuk nehéz, magyaros ízekkel terhelni a gyomrunkat.

Sült csirke zöldségekkel

Hozzávalók:
1 egész csirke belsőségek nélkül (kb. 1,5 kg)

10 dkg vaj

1 tk. só
frissen őrölt bors

1 kisebb fej vöröshagyma

1 citrom
5-6 sárgarépa

40 dkg zöldborsó

1-2 édesburgonya

2 fej fokhagyma

3 fej lila hagyma

A csirkét alaposan megmossuk, és papírtörlővel megszárítgatjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és a szintén félbevágott citrommal együtt a csirke belsejébe tömjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a sót és a borsot, majd alaposan bekenjük, bemasszírozzuk vele a csirkét (minden oldalát). Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (légkeverésen, ha van) és egy mélyebb sütőtálba helyezzük a csirkét. Sütőbe toljuk 80-90 percre úgy, hogy a melle legyen lefele.

Félidőben óvatosan megfordítjuk a csirkét, hogy a melle legyen felül. Közben – amikor már beraktuk a csirkét a sütőbe – előkészítjük a zöldséget, meghámozzuk és feldaraboljuk: a fokhagymát gerezdekre, a sárgarépát csíkokra, a lila hagymát negyedekre, az édesburgonyát felkarikázzuk. Kb. akkor, amikor a csirkét megfordítjuk, egy nagy tepsibe beleszórjuk a zöldségeket: egyik felébe a répát és a borsót, másik felébe az édesburgonyát, a lila hagymát és a fokhagymagerezdeket. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és ezt is betesszük a sütőbe. Egyszer-kétszer kicsit átforgatjuk, majd a csirkével egy időben kivesszük a sütőből.

Csirkés ételek, amelyek után megnyalod a tíz ujjad

Mascarponés csirkemell

Hozzávalók:

3 csirkemell (bőrével, vagy anélkül)

10 dkg mascarpone

2 db 400 grammos konzerv hámozott egész paradicsom

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

só, bors

2 nagy maroknyi friss bazsalikomlevél

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a félbevágott csirkemelleket, majd egy sütőtálba tesszük őket. Ha besűrűsödött a szósz, beletépkedjük a bazsalikom felét, és hozzákeverjük a mascarponét. A paradicsomos szószt a csirkemellekre öntjük. 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Köretként polentát, főtt tésztát vagy rizst kínálunk hozzá.

Csirkés ételek, amelyek után megnyalod a tíz ujjad

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top