Gasztro

Örömhírünk van a halfogyasztóknak

Sokat kárhoztattuk az idei csapadékos nyarat, de úgy látszik, mégis profitálhatunk belőle egy kicsit.

Bőséges a karácsonyi halkínálat, a kereskedők elérhető áron, jó minőségű halat kínálnak a fogyasztóknak – közölte a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.

A ponty kilója 800-1000 forintba kerül, a ragadozó halak – harcsa, csuka, süllő – kilogrammonként 1500-3000 forint közötti áron kerülnek forgalomba, de a növényevő halakat – kárászt, busát –  kilónként már 600-700 forintért is meg lehet vásárolni. Ugyanakkor egyre többen keresnek feldolgozott, konyhakész, filézett halat – mondta el Németh István.

Bár idén már az állat-egészségügyi szabályozások miatt nem adhatnak el élő halakat a fogyasztónak, de az “árut” az értékesítés pillanatáig életben tartják – tette hozzá az elnök. Beszélt arról is, hogy az idei bőséges csapadéknak köszönhetően a halastavakban folyamatosan cserélődött a víz, kitűnő ragadozóhal-állomány alakult ki. Ennek köszönhetően a halak ízletesek, nincs “iszapízük”, mint más években.

A jó minőségű magyar hal iránt folyamatosan nő az érdeklődés. A legfrissebb számítások szerint az egy főre jutó hazai halfogyasztás elérte a 4 kilogrammot, míg az 1990-es években az emberek átlagosan alig 2,5 kilogramm halat fogyasztottak évente. De azért van még hova fejlődnünk: az Európai Unióban az élősúlyra átszámított átlagos halfogyasztás évente fejenként 17-18 kilogramm. 

Aki még nem tudja, milyen recept szerint készítse el a karácsonyi halvacsorát, annak itt adunk néhány pazar tippet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top