Gasztro

Mit főzzek ma ebédre? Eszterházy rostélyost

Közel az ünnep, most az utolsó adventi vasárnapi ebéd is ilyen szellemben készül már.

Eszterházy rostélyos

Hozzávalók:

  • 30 g liszt
  • mustár
  • 1 db citrom
  • 150 g fehérrépa
  • 50 g vaj
  • petrezselyemzöld
  • 150 g sárgarépa
  • babérlevél
  • őrölt bors
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 150 g vöröshagyma
  • 3 dl tejföl
  • cukor
  • 80 dkg rostélyos
Kategóriaebéd
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A szeleteket kiveregetjük, sózzuk, és lisztbe mártva a felolvasztott zsírban mindkét oldalukat elősütjük. Az elősütött húsokat lábasba tesszük.

A visszamaradó zsírba kevés lisztet szórunk, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagyma felét. Tovább pirítjuk, csontlével vagy vízzel és a fehérborral felengedjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, felforraljuk, és a rostélyos szeletekre öntjük. Fedővel letakarjuk, és pároljuk. Ha szükséges, párolás közben a folyadékot pótoljuk.

Amíg a hús párolódik, a zöldségeket megtisztítjuk, és vékony metéltre, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, a zöldséget, a petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, és kevés vizet hozzáadva félig megpároljuk.

Ha félig megpuhult a hús, a párolóléből keveset kiveszünk, elkeverjük a tejföllel, és az egészet hozzáadjuk. A félig párolt zöldséget ízesítjük citromlével, cukorral, mustárral, ha szükséges, sóval, őrölt borssal, és a rostélyost készre pároljuk. A mártásnak kissé savanykásnak, pikánsnak kell lennie.

Köretként petrezselymes burgonyát adhatunk külön edényben. Tálaláskor a tál aljára elhelyezzük a szeleteket, a tetejére halmozzuk a zöldséget, tejföllel és zöldpetrezselyemmel díszítjük.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top