A december hónapban végig tartó vizsgálat során a hónap közepéig 2687 ellenőrzést végeztek, 32 alkalommal figyelmeztettek az ellenőrök, 70 esetben pedig összesen 12,2 millió forint bírságot szabtak ki. A vizsgálatok kiterjedtek az élelmiszer-előállító helyekre, a -forgalmazókra, a vendéglátóhelyekre, továbbá az állatszállítmányokra is. A kiemelt termékek közé tartoztak: a friss hús, a füstölt termékek, a halak, az édesipari termékek, a méz, a borok és a pezsgők, valamint a déligyümölcsök.
Higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,5 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,5 százalék volt. A termékek minősége 1,9 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 2,9 százalékkal szemben. A vizsgált élelmiszerek 1,5 százaléka nem volt nyomon követhető, egy éve ez az arány is magasabb volt, 2,1 százalék.
10 098 vizsgált élelmiszerminta alapján a termékek 1,6 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ez 3,1 tonna volt.