Gasztro

Bundás kóla és ketreces körte

Különleges desszert, ami akár az ünnepekre is tökéletes. Próbáld ki te is, bloggerünk segít!

Ketreces körte

Nagyon finom, laktató, akár az ünnepi menü megkoronázására is kiváló. Ráadásul nem bonyolult, a körtét előre megfőzhetjük, ebben az esetben az adott napon csak be kell tekernünk a tésztával és megsütni.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 közepes körte
  • 1 tekercs (kb. 250 g) leveles tészta
  • 2 dl száraz fehérbor
  • fahéj
  • néhány szem szegfűszeg
  • 2 ek. nádcukor
  • fél citrom
  • 1 tojás
  • 5 dkg porcukor

 

Elkészítés:

  • A körtéket hámozzuk meg.
  • Öntsük a bort 2 dl vízzel egy akkora edénybe, amelyben úgy elfér majd a négy körte, hogy el is lepi a folyadék. Adjuk a borhoz a nádcukrot, keverjük el. Dobjuk bele a fahéjat és a szegfűszeget, majd helyezzük el a körtéket és a fél citromot is az edényben. Főzzük a gyümölcsöt kb. 15 percig, majd hűtsük ki, és szárítsuk meg.
Bundás kóla és ketreces körte
  • Tekerjük ki a leveles tésztát, és szórjuk meg a felületét egy szűrő segítségével egyenletesen porcukorral (nem kell vastagon).
Bundás kóla és ketreces körte
  • Vágjuk a tésztát másfél centi széles és a lehető leghosszabb csíkokra,…
Bundás kóla és ketreces körte
  • …és tekerjük körbe velük a körtéket (a porcukros felük legyen belül).
Bundás kóla és ketreces körte
  • Kenjük le a becsomagolt körtéket felvert tojás felével.
  • Helyezzük tepsire a gyümölcsöket, süssük őket 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd újra kenjük le a tojással, és adjunk nekik még 10 percet, hogy szép pirosra süljenek.
Bundás kóla és ketreces körte

A visszamaradt fűszeres borból készíthetünk sodót a körték mellé: 4 tojássárgát keverjünk el a már nem forró borral, és addig melegítsük, amíg be nem sűrűsödik. Ne forraljuk, mert akkor összeugrik a tojás.

De mi az a Bundás kóla? Tudd meg a Mai Móni blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top