Gasztro

A diós bejglin túl: sósak, édesek, levesek dióval

A dió jellemzően az a hozzávaló, amit szinte bármilyen ételben szívesen látunk, és még saját magában is örömmel fogyasztjuk marokszámra.

Leginkább az édességek területén használjuk – hogy mást ne említsek, épp diós bejglit készül a fél ország sütni karácsonyra –, pedig ahogy a receptek között kutakodtam, rájöttem, hogy akár egy egész menüsort is összeállíthatunk a segítségével. Lehet leveshez, főételhez, desszerthez, sós sütikhez is használni szépen. Így ha esetleg pont hozzánk vágtak egy zsáknyi diót, sose sajnáljuk, kerüljön a menü minden fogásába belőle, ebben most is segítenek a cafeblog bloggerei.

Levest dióval

Levesnek kétfélét hoztam, egy édes és egy sós verziót. A Konyhalál blogon készült az alma-kivileves pirított dióval, ami a kivi miatt keltette fel az érdeklődésemet. Sosem kóstoltam még kiviből készült bármit, csupán magában ettem mindig. Szatmári Feri, akit még Főzelékes Feri néven is ismer a nagyvilág, kifejezetten pasiknak való receptet mutat, amit fél kézzel is el tudnak készíteni, diós zellerkrémleves pirított garnélával név alatt, a következő felvezetéssel:

“Nem hiszek azoknak az ismerőseimnek, akik azt mondják, hogy nem tudnak főzni. Nem. Ilyen nincsen. Ezt a szóösszetételt nem tudom értelmezni, számomra ez a kijelentés nem létezik.”

Diós zellerkrémleves pirított garnélával 

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 40 dkg tisztított zeller reszelve
  • 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 7 dl alaplé vagy víz
  • 1 ek só
  • 3 ek pirított darált dió
  • 1 dl tejszín
  • pár csepp citromlé
  • frissen reszelt szerecsendió (2-3 csipetnyi), bors
  • pár szem dióbél
  • fejenként 3-4 db tisztított garnélafarok (a legjobb a nyers rák, de az előfőzött is éppen olyan jó)
  • vaj, friss petrezselyemzöld
  • kis gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

A vöröshagymát a vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, közben finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát, ráborítom a zellert, és összeforgatom őket. Felöntöm az alaplével, borsozom, sózom, és fedő alatt 16-18 perc alatt teljesen puhára főzöm.

A recept folytatásáért kattints ide.

Diót bele mindenbe

Diót a tésztára, pesztóba, panírba

A főételek tengerén tovább evezve a Rizsázzunk blogon találunk rá a húszperces ételre, a kéksajtos paszternákpürére, amit pirított dióval kell megszórni a teljesség kedvéért. Szintén itt lelünk egy másik különlegességet, a sült céklás kölest, amihez halloumit, azaz ciprusi sütni való sajtot grillezünk, de persze helyettesíthetjük egyéb grillezni való sajttal is, de ne a külön erre a célra árult árut vegyük, jobban járunk pár szelet gomolyával.

Diót bele mindenbe

A sajt és a dió máshol is feltűnik együtt, a Pálmafa Projekt a rántott sajt bundáját készíti diósan, ráadásul az egészhez még rozmaringos eperszószt is készít. Pesztóhoz is előszeretettel használják még a diót, az egyik receptben spagettihez, egy másikban pedig csicsókakrémleveshez feltétként. Olyan ínyencfalatokat is kipróbálhatunk a dióval még ezeken kívül főételnek, mint az avokádós, diós rizottó vagy a diós ricottagömb, aminek a hozzávalói csupa jót ígérnek.

Diós-pesztós spagetti

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 10 dkg dió
  • 3-4 aszalt paradicsom
  • 25 dkg spagettitészta

A recept folytatásáért kattints ide.

Diót bele mindenbe

Diót édesen: a Kánaán

Elsőként a legnagyobb kuriózummal kell megismerkednünk, ami ránézésre nem a bizalomgerjesztő kategória, de a leírás alapján abszolút ki kellene próbálni: a mustkolbász Mohamamától. Nevével ellentétben semmi sincs benne, ami egy kolbászban úgy általában szokott lenni, az egésznek az alapja a dió, ami mustos bundát kap.
A következő édesség, amit mindenki ismer, aki diós finomságokkal kacérkodik, a moszkauer, amit Csak a Puffinnál és Konyhalálnál is megtalálhatunk, kicsit másképp.

Moszkauer

Hozzávalók:

  • 15 dkg dióbél
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg kandírozott narancshéj
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl habtejszín
  • 2 dkg liszt
  • 10-15 dkg étcsokoládé
  • pár csepp étolaj
  • a sütőlap lekenéséhez 1-2 evőkanál olvasztott vaj

1. A diót és a kandírozott narancshéjat apróra vágjuk, majd a vajjal, a cukorral és a tejszínnel együtt egy lábasba tesszük és összeforraljuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a lisztet.

A recept folytatásáért kattints ide.

Diót bele mindenbe

Narancsos-csokis vonalon maradva GastRobertollininál keksz készül a dióból, amiből a legjobb, ha mindig van pár száz darab a kamrában. De a dió nem csupán a naranccsal, hanem a sárgabarackkal is jó barátságban van – legalábbis a sárgabaracklekvárral biztosan –, gondoljunk csak a zserbóra, aminek a legegyszerűbb változatát mutatja meg nekünk Csak a Puffin a zserbógolyókkal, amit sütni sem kell, csak szép kerekre gömbölyíteni az összekevert hozzávalókat.

Forradalmian egyszerűnek tűnik a zserbóguba elkészítése is, leginkább a kenyérpudinghoz hasonlít, amit a szikkadt kalácsból alkotunk, megfűszerezve a zserbóhoz való dióval és sárgabaracklekvárral. A Zsuzsi finomságai blogon azért megtaláljuk az igazi, nagymamaféle zserbó receptjét is.

Diót bele mindenbe

A hagyományos receptek közé tartozik a Marmalade blogról hozott régimódi rácsos, diós szilváslepény, azonban a kevésbé ismert édességekhez sorolható, épp ezért nem is hagyható ki a Konyhalálról származó diós-gyümölcsös halava és a francia perigord-i diós sütemény a Zsuzsi finomságairól. Olvasva a receptjeiket, nevükkel ellentétben egyáltalán nem tűnnek bonyolultnak. 

Diót bele mindenbe

Rácsos diós szilváslepény

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 20 dkg puha vaj

A töltelékhez:

  • 3 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg dió darálva
  • szilvalekvár

A recept folytatásáért kattints ide.

Diót bele mindenbe

Nassold sósan!

Lessünk be a sós diós finomságok világába is, bár itt nyilván nem lesz olyan széles a repertoár. Nagy meglepetésre rögtön kétféle kenyérreceptet is találhatunk, az egyiket a Mozaikfamily blogon, itt teljes kiőrlésű diós kenyér készült a gyerekkel közösen, míg Konyhalál hagymás diós bagettet sütött. Sós ropogtatnivalónak pedig kétféle sajtos kekszet is lelünk dióból: van itt kéksajtos és simán sajtos-diós változat is. Mostantól senkinek semmi ellenvetése nem lehet, ha az ölébe hullana egy halom dió, van itt minden, mi szem-szájnak ingere.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top