Gasztro

Mit főzzek ma ebédre? Svéd húsgolyót

Ne menj az IKEA-ba, őrület van karácsony előtt mindig, inkább készítsd el otthon ebédre a svéd húsgolyós finomságot.

Svéd húsgolyók áfonyával, barnamártással és főtt burgonyával

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

  • 2 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors
  • 450 g darált marhahús
  • 450 g darált sertéshús
  • 1-2 ek. mustár
  • szerecsendió
  • 100 g zsemlemorzsa

Hozzávalók a mártáshoz:

  • bors
  • 1 cs. petrezselyem
  • 100 g vaj
  • 2,5 dl tejszín
  • 2-3 ek. szójaszósz
  • 100 g búzaliszt
  • 4 dl alaplé

Hozzávalók a burgonyához:

  • bors
  • 1 cs. petrezselyem
  • 7 közepes burgonya

Hozzávalók a vörös áfonyás szószhoz:

  • 100 g aszalt vörös áfonya
  • 1,5 dl almalé
  • 2 dl vörös áfonyalekvár
Kategóriaebéd
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. A húsgombócokhoz a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd egy tálban hozzákeverjük a mustárt. Hozzáadjuk a kétféle húst is, a sót, a borsot, a szerecsendiót, a zsemlemorzsát és a tojásokat is, és jól összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, majd vaj és olaj keverékén kisütjük.

2. A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáöntjük a lisztet, és gyengéden megpirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a szójaszószt, összeforraljuk 1-1,5 percig. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és még pár percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, a tűzről levéve apróra vágott petrezselyemzölddel gazdagítjuk.

3. A vörös áfonyát a lekvárral és az almalével összeforraljuk, a gombócok mellé tálaljuk.

4. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, és petrezselyemmel meghintve a gombócok mellé tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top