Gasztro

Tudd meg, mi mindennek kell szerepelnie az élelmiszereken!

Szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai.

Szombaton lép hatályba a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet – közölte a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda kedden. A kötelezően előírt információkat mint a megnevezés, összetevők, nettó mennyiség, szavatossági idő jól látható helyen, egyértelműen, az előrecsomagolt élelmiszerek esetén közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betűméret magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 mm-nél.

Allergiát okozó összetevők

A rendelet tartalmaz egy listát az allergiát okozó összetevőkről és alkotóanyagokról, amelyeket az élelmiszer összetevőinek felsorolásánál az adott anyag rendeletben szereplő egyértelmű megjelölésével kell feltüntetni. Ezeket az összetevőket olyan szedéssel betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel kell kiemelni, amely egyértelműen elkülöníti őket a többi összetevőtől. Ily módon akarják elérni, hogy az élelmiszer-allergiában szenvedő fogyasztók megfelelő tájékoztatásban részesüljenek.

Húsok és halak

A fagyasztott húsnál vagy hús- és halkészítményeknél a termék első fagyasztási időpontját is meg kell adni. Mindazon húskészítményeken és halászati termékeken, amelyek azt a látszatot keltik, hogy egy teljes darab húsból vagy halból állnak, de valójában több darabból – törmelékhúsból  készültek, a gyártóknak fel kell tüntetniük a “darabokból formázott hús”, valamint a “darabokból formázott hal” megjelölést. A fentieken túl az eddig csak a marhahúsnál kötelező eredet-megjelölést 2015. április 1-jétől kiterjesztik a sertés-, juh-, kecske- és baromfihúsra is.

Nem maradhat le a tápérték

2016. december 13-ától minden előrecsomagolt élelmiszeren szerepelnie kell a tápértékjelölésnek, amelynek legalább a termék energia-, zsír- és telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmáról tájékoztatást kell adnia.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top