Gasztro

Spórolós fogások, avagy mit együnk hó végén

Hó vége van, ilyenkor beköszönt a takarékosabb időszak. A bevásárlásokat óvatosabban végezzük, és sokszor a húsos ételeket is inkább csak hétvégére időzítjük. Adunk néhány finom, mégis pénztárcabarát tippet.

Nincs mit szépíteni, a hónap végén előfordul, hogy nem költhetünk a boltban úgy, mint ahogy szeretnénk. A hús ára az egekben, ezért nem annyira erőltetjük, majd csak vasárnap. Illetve ha mindenképp húst szeretnénk, akkor is a darált hús választjuk a költséghatékonyság jegyében. Előkerülnek a krumplis receptek, az általában száműzött fehér lisztes ételek, mint a lángos, és fasírtot biztos készítek, lehetőleg valamilyen főzelékkel. Én legalábbis ilyenekkel szoktam trükközni a hónap utolsó hetén.

Mindezt nyilván próbálom úgy csinálni, hogy a gyerekeim semmit se vegyenek észre, az ő szájuk íze szerint legyen a főtt étel és a desszert. Így szerették meg a répatortát vagy a hagymakrémlevest például. Olyan recepteket gyűjtöttem a Cafeblog bloggereitől, amikkel a konyhapénzen foghatunk egy cseppet, mégis finom ételek kerülhetnek ki a kezeink közül.

Kenyér házilag

Elsőként azon spórolok ilyenkor, hogy magam sütöm a kenyeret. Szeretik is egyrészt a házi sütésűt, másrészt pedig kevesebb fogy belőle, mivel nem olyan levegős, felfújt tészta, mint a bolti. Akkor van igazán zajos sikerem, ha zsemléket formázok belőle. Lehetne egész hónapban saját kenyeret készíteni, de ezt mindig csak megfogadom, aztán végül nem lesz belőle semmi. A legtökéletesebb kenyeret a földkerekségen Csak a Puffinnál találtam, sokat kell vele bíbelődni, cserébe tényleg szinte olyan a kenyér, amilyet a dédanyánk sütött régen a kemencében.

Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén
Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén

Az idő azonban sokszor kevés hozzá, úgyhogy inkább az Időtetrisz blogon lévő gyors kenyeret preferálom, amihez nem kell őrült sokat gyúrni a tésztát, és hamar süthető állapotba kerül. Ugyanígy meg szoktam őket lepni saját sütésű kaláccsal is, ez nyilván drágább móka, de azért érdemes meglepni vele a családot, főleg Nassolda csíkos zebrakalácsával.

Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén

Főzelékek bármikor

Egyértelmű, hogy ha főétel, akkor az egytálételekkel és a főzelékekkel tudunk a leginkább spórolni. A leginkább úgy, ha a fagyasztóban ott figyelnek a tartalékolt zöldségek, mert akkor aztán tényleg csak némi hagymára, paprikára, sóra, tejfölre lesz szükségünk. Hogy ez se váljon unalmassá, kerestem persze olyan recepteket, amik nem a teljesen hagyományos ízvilágot idézik, hanem kicsit pikánsabbak.

Így leltem rá a Rizsázzunk pirított karfiol alapú főzelékére zöld citrommal és petrezselyemzölddel, ami akkor a legjobb, ha még friss koriander is jut hozzá. Bár ezzel a fűszerrel érdemes óvatosan bánni, sokan kerülik, mint az ördög a szenteltvizet. Különlegesen hangzik a Makka konyha ánizskapros cukkinifőzeléke is, bár ebben a hozzávalók egzotikusabbak, de biztos vagyok benne, hogy finom lesz az eredmény akkor is, ha nem kókuszolajat használunk hozzá.

Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén

Gyerekkoromban rendkívül mostohán bántam a karalábéfőzelékkel, bezzeg most annál jobban szeretem, a benne lévő húsgombóccal együtt, pláne úgy, ahogy Mrs. Lipton konyhája készíti. A tökfőzelék pedig a gyerekeim nagy kedvence, amióta a sonkás bundás kenyeret is felfedeztük hozzá ebben a receptben, azóta még inkább bármikor főzhetem kedvemre.

Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén

Krumpli, rizs, tészta

Az egytálételek közül a legjobban a krumplis és a rizses fogásokkal járunk, mert bár lehet, hogy a tészta szaporább, nagyobb adagot kevesebből ki lehet hozni, de a rizs és a krumpli laktatóbb. Ehhez a kettőhöz ráadásul még remekül megy a csirkemáj is, ami fagyasztva jó áron kapható mindig, és a resztelt máj belőle még gyors ételnek is számít. A Fűben-fában egészség blog ugyan kölessel készíti, de a köret lehet bármi, ami a szánk íze szerint való.

Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén

Az egyik legegyszerűbb étel, amivel jól is lakhatunk költséghatékonyan: a krumplis tészta. Ahogy A tetovált lány konyháján is olvashatjuk, aki paprikás krumplit tud készíteni, annak csak egy lépés, hogy egy remekbe szabott krumplis tésztát összerakjon. Ha még kevesebbet akarunk költeni és nem készen szeretnénk venni a tésztát hozzá, akkor egy otthon összedobott nokedli tökéletesen helyettesíti a tésztát, és még csak unalmas sem lesz. Dúsíthatjuk kolbásszal és szalonnával is, tésztának mehet bele lebbencstészta, és máris slambuc rotyog a fazékban.

Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén

Az olasz tészták is nagy barátaink hó végén, paradicsomkonzervvel és sok fűszerrel még a darált húst is kihagyhatjuk belőlük. Bár egy egy jó bolognai spagetti megkívánja a húst is, főleg ha besamellel összesütve készítjük, ahogy a Fakanál és Tortalapát blogon is írják. Örök klasszikus még a tészták terén a Zsuzsi finomságai blogon írt tejszínes csirkemelles szószos is, amihez húsra épp csak az íze kedvéért van szükség. De készíthetünk akár töltött kelt tésztát is, mint Mohamama, kiadós, mutatós, és teljesen rajtunk múlik, mivel töltjük meg.  

Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén

A rizses ételeket sem hagyhatjuk ki a repertoárból, vegyük elő a rizottókat. Chez Sandra citromos, kakukkfüves rizottója olyan, amihez aztán tényleg alig kell valami, mégis különleges főtt étel kerülhet az asztalra. Rizsázzunk céklával készíti, aminek most épp szezonja van. Bouvet tárházában találtam rá az egészen egzotikusan hangzó rántott rizsre, ami pont az, aminek hangzik: rizs gombóccá gyúrva és kirántva. Szerintem remek ötlet, legalábbis az én gyerekeim odavannak a rántott akármiért, úgyhogy ezt biztos kipróbálom rajtuk.

Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén
Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén

Desszertek olcsóért

Édesség nélkül márpedig nem is érdemes élni. Jó, nem egészen így van, de tény, hogy az édes ízt nehezen nélkülöznénk spórolós napokon is. Szerencsénkre a palacsinta pont annyira költséghatékony, hogy bátran süthetjük hó végén is, ha bögrésen tesszük, mint a Konyhabuli vagy a Rupáner konyha bloggere, akkor még a saját dolgunkat is leegyszerűsítjük.

Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén

A kevert sütik receptjeit is vegyük elő ilyen időszakban, nekem most a Marmalade blogon lévő sakkszelet fogta meg a fantáziámat, amit ránézésre gyorsan és könnyedén elkészíthetünk és még mutatós is lesz. Most az alma is olcsó, úgyhogy ne hagyjuk ki Szilvás gombóc receptjét a részeges almaszeletekkel, bár én a pálinkát kihagynám belőle gyerekbarát üzemmódban. Végül pedig a grízpuding is lehet aduász a kezünkben, ahogy Hahópihe készíti, úgy elronthatatlan édesség.

Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top