Gasztro

3 recept Amerikából, hálaadás napjára

Lehet elegünk a Valentin-napból meg a Halloweenből, a hálaadás azért más. Egy amerikai barátunkkal néhány héttel ezelőtt éppen elhatároztuk, hogy tartunk magunknak egy hálaadásnapi vacsorát, mert pont ez az az ünnep, ami a gyakorlatban nem szól semmi másról, mint hogy összeüljünk a szeretteinkkel, süssünk-főzzünk, majd a nagy zabálás előtt elmondjuk a többiek előtt, hogy miért is vagyunk hálásak az életben. Amerikai barát nélkül persze mi sem vágnánk bele, de az ottani konyha fogásaival megéri gazdagítani a saját repertoárunkat. A sütőtökös pite például minden szürke novembert megédesít.

Mázas bacon, a tökéletes előétel

Hozzávalók 6 főre:

  • 50 g cukor
  • 22 dkg (nagyjából 6 szelet), vastagra vágott bacon
  • 2 ek. vörösbor
  • 1 ek. dijoni mustár
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Melegítsük fel a sütőt 175 fokra. Vegyünk elő egy akkora tepsit, amiben elfér egymás mellett minden szelet bacon, és béleljük ki alufóliával. Süssük addig, amíg finoman meg nem barnul, és ropogóssá nem válik. Közben keverjük össze a többi hozzávalót.

2. Öntsük le a bacon zsírját a tepsiből, és kenjük meg a baconszeletek mindkét oldalát a keverékkel. Tegyük vissza őket sülni nagyjából 10 percre, amíg a máz nem kezd buborékokat vetni és barnulni.

3. Vegyük ki a baconöket, tegyük vágódeszkára vagy sütőpapírra, és hagyjuk hűlni 15 percet. Ha jól csináltuk, akkor nem lesznek ragadósak. Vágjuk a szeleteket három kisebb darabra, és rendezzük el egy tálon.

 

Dél-floridai narancsos-citromos sült pulyka

Hozzávalók 10-12 főre:

  • 2 ek. só
  • 240 ml frissen facsart narancs leve
  • 1 ek. őrölt római kömény
  • 240 ml frissen facsart citrom leve
  • 1 hámozott, negyedelt narancs
  • 1 hámozott, negyedelt citrom
  • 1 marék friss, durvára összevágott oregánó
  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. őrölt bors
  • 2 fej, megpucolt és feldarabolt fokhagyma
  • 1 kis hámozott, negyedelt vöröshagyma
  • 5-6 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka
Kategóriafőétel
Elkészítési idő300 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. Öblítsük le a pulykát hideg víz alatt, és töröljük szárazra papírtörlővel.

2. Készítsük el a pácot: keverjük össze a fokhagymát, római köményt, sót, borsot, és egy evőkanál fejének hátsó oldalával próbáljuk még jobban összezúzni a hozzávalókat, hogy egy pépet kapjunk. Keverjük bele a narancslét, a citromlét és az olívaolajat, majd adjuk hozzá az oregánóleveleket. 1,2 decit tegyünk félre a pácból későbbre.

3. Tegyük a pulykát egy akkora tepsibe, ami a hűtőnkbe is belefér, öntsük rá a pácot, és dörzsöljük bele a pulykába, hogy a hajlatokba és a belsejébe is bőven jusson. Fóliázzuk le, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Ha nincs ennyi időnk, néhány órára is elég. Párszor locsoljuk meg közben a félretett a páccal.

4. A sütéshez melegítsük a sütőt 230 fokra, vegyük ki a pulykát a pácból, öntsük le a pácot, és tisztítsuk meg a tepsit. Tegyük vissza a tiszta tepsibe a pulykát, a szárnyakat toljuk be a madár teste alá, és sózzuk-borsozzuk meg alaposan. A negyedelt narancsot, citromot és hagymát dugjuk be a pulyka belsejébe, majd kötözzük össze szorosan a lábát. Tegyük be a sütőbe és pirítsuk fedetlenül 30 percig.

5. Vegyük vissza a sütőt 160 fokra, locsoljuk meg újra a pulykát a páccal, és a maradékot öntsük mellé. Pirítsuk tovább a pulykát még nagyjából 2 és háromnegyed, három órát, amíg meg nem puhul. Közben locsolgassuk 30 percenként, és csak akkor borítsunk rá alufóliát, ha már kezd túlságosan megbarnulni. Ha kész, vegyük ki, és még 30 percig pihentessük, mielőtt felvágnánk.

 

Klasszikus sütőtökös pite

Hozzávalók 8 személyre, a tésztához:

  • 155 g liszt
  • 1,5 tk. cukor
  • fél tk. só
  • 115 g kockázott vaj
  • 60 ml nagyon hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 130 g cukor
  • fél tk. só
  • 3 db tojás
  • ⅛ tk. őrölt fokhagyma
  • 315 ml zsíros tejszín
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • kevéske reszelt szerecsendió
  • 425 g pürésített sütőtök
  • fél tk. őrölt gyömbér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő130 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Először készítsük el a töltelék lényegét adó sütőtökpürét. Ehhez gyújtsuk be a sütőt 200 fokra, fogjuk egy sütőtököt, daraboljuk fel, szabadítsuk meg a magjaitól, és egy finoman olajozott sütőpapíron süssük puhára 200 fokon 45-50 perc alatt.

2. Készítsük el a tésztát: kezdjük azzal, hogy egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, a sót és a cukrot, majd összedolgozzuk a vajjal. Adjuk hozzá a vizet, és gyúrjuk csinos tésztagombóccá. Ha szükséges, még egy evőkanál vizet hozzáadhatunk.

3. A kihűlt tökszeletekről kanalazzuk le a húst, és botmixerrel pürésítsük.

4. Nyújtsuk ki a tésztát sütőpapíron kör alakúra, legyen nagyjából 30 centi átmérőjű. A sütőpapírral együtt helyezzük bele a piteformába (22 centi átmérőjű az ideális). Ami túllóg, azt hajtsuk vissza, és gyurmázzuk el szépen, egyenletesen mindenhol a tészta oldalát.

5. Gyújtsuk be a sütőt 205 fokra.

6. A töltelékhez keverjük össze a tököt, a cukrot, a sót és a fűszereket egy közepes lábosban, forraljuk fel, és rotyogtassuk még 5-7 percig. Közben kevergessük szaporán, majd keverjük bele a tejszínt, amíg egyenletes, krémes tölteléket nem kapunk. Egyesével keverjük bele a tojásokat is, majd az egészet öntsük a piteformába simított tésztára.

7. Süssük a pitét 205 fokon 15 percig, majd vegyük vissza a sütőt 175 fokra, és süssük további 30-40 percig, amíg a közepe már alig remeg, és nem ragad rá a töltelék a belé szúrt hústűre vagy fogpiszkálóra.

8. Gyakoroljunk önuralmat, és fogyasztás előtt várjuk meg, amíg a pite legalább langyosra hűl, de hidegen is érdemes megkóstolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top