Sörben sült skót húsos pite
Hozzávalók:
- 1 ek. liszt
- ízesítéshez só
- 1 tojás
- 1 vöröshagyma
- pár csepp olaj
- 2 babérlevél
- ízesítéshez őrölt bors
- 500 g mirelit leveles tészta
- 1 kk mustár
- 170 g, konzerv, mini csiperke gomba
- 2 dl húsleves
- 3 dl barna sör
- 1 kk. Worcestershire szósz
- 50 dkg marhalapocka
Elkészítés:
Vágjuk nagyobb kockákra a húst, és kevés olajon pirítsuk meg. Szórjuk meg egy kanál liszttel! Öntsük fel húsleveslével vagy vízzel, és fedő alatt pároljuk legalább 30 percig. Adjuk hozzá a gombát, ízesítsük mustárral, babérlevéllel, néhány csepp Worcestershire-szósszal. Locsoljuk meg a sör felével, forraljuk fel, majd az egész szaftos húst tegyük hőálló tálba. Adjuk hozzá a megmaradt sört, és sütőben 180 fokon süssük a hús puhulásáig. Nagyjából 1 óra múltán, amikor a hús már puha, vegyük ki a sütőből és fedjük be a leveles tésztával. Ehhez nyújtsuk ki a tésztát, és vágjunk belőle akkora kör alakú formát, amivel jól be tudjuk fedni a tálat. A tészta díszítésénél szabadon engedhetjük fantáziánkat és tehetünk rá a tésztából formázott levél- vagy virágmintát. A tésztát középen szúrjuk át egy éles késsel, hogy a gőz kiáramolhasson rajta. Tetejét kenjük be egy felvert tojással, és süssük még további 20- 25 percig. Kenyérrel, salátával fogyasszuk.