Gasztro

Mit főzzek ma ebédre? Sertésszüzet hercegnőburgonyával

A legjobban variálható hozzávalók egyike a krumpli, ezért jöjjön egy különleges, hercegnőburgonyás recept a vasárnapi ebédhez.

Sertésszűz meggyszósszal és hercegnőburgonyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízlés szerint só
  • a sütéshez olaj
  • ízlés szerint bors
  • 80 dkg sertésszűz

Hozzávalók a hercegnőburgonyához:

  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 3 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 40 dkg sütni való burgonya
  • ízlés szerint szerecsendió
  • fél dl főzőtejszín

Hozzávalók a meggyszószhoz:

  • 3 ek (kristály) cukor
  • 1 darab citrom
  • 1-5 dl főzőtejszín
  • 3 ek kukoricakeményítő
  • 40 dkg (fagyasztott) magozott meggy
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Elsőnek a meggyszószt készítsük el: a magozott meggyet főzzük 10 percig fél liter, cukorral és citromhéjjal ízesített vízben. Keverjük el a kukoricakeményítőt a tejszínnel! Fokozatosan keverjünk a tejszínhez a forró meggyléből, majd öntsük az egészet a meggyhez. Forraljuk sűrűsödésig a szószt!

A hercegnőburgonyához a hámozott, darabolt krumplit sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, keverjük el a vajjal, a tojássárgájával, a fél dl tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Törjük át, töltsük nyomózsákba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kúpokat. 220 fokos sütőben süssük 20-25 perc alatt pirosra.

A húst egészben sózzuk, borsozzuk, kevés olajon süssünk rá kérget körbe egy teflonserpenyőben, majd helyezzük sütőlemezre, és 220 fokon süssük 15 perc alatt készre. Szeletelés előtt pihentessük a húst 5 percet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top