Gasztro

9 tuti spórolós tipp Jamie Olivertől

Meg kell tanulnunk takarékoskodni a konyhában is, mondja nagyon helyesen a konyha ölelnivaló fenegyereke, és nemcsak okoskodik, de konkrét tippeket is ad ehhez.
  1. Ne pazaroljunk, kiváló salátát készíthetünk például a hűtőben talált maradékokból.



    Hozzávalók

    • 1 brokkoli
    • 
1 hagyma

    • 1 paradicsom

    • 1 alma
    
• némi dresszing

    A brokkolit vágjuk apró darabokra, és főzzük 60 másodpercig forró vízben, hogy picit megpuhuljon, de még ne kezdjen pépesedni, majd szárítsuk meg egy tiszta konyharuhán. Aprítsuk fel a többi zöldséget is, adjuk hozzá a dresszinget, és készen is vagyunk.

  2. Vásároljunk császárhúst, fele annyiba kerül, mint a karaj, és remek az íze. A lesült hús zsírját tegyük befőttesüvegbe és tartsuk a hűtőben. Sőt ha maradt másfajta zsír, hozzátehetjük nyugodtan, később garantáltan felhasználjuk majd.
  3. Sokan kidobják a káposzta torzsáját, pedig felhasználható.
    9 tuti spórolós tipp Jamie Olivertől
  4. Néhány napos kenyérből krutont készíthetünk, ami kiváló kiegészítője a krémleveseknek.
  5. Jamie arra buzdít, hogy vásároljunk nagyobb mennyiségben, ha megkapunk valamit jó áron, például tojást, gyömbért, és bátran fagyasszuk le.
  6. Mindannyian szeretjük a vasárnapi sültet – ha marad belőle, eltesszük. Aztán másnap a hűtőt kinyitva felsóhajtunk: “jaj, nem tudom, mit csináljak vele!” És ugyanezt megismételjük harmadnap is, végül a hús a kukában landol. Pedig a maradék változatosan, különböző fogásokhoz nagyszerűen felhasználható, nem kevés pénzt spórolhatunk ezzel. Egy ropogós tésztasalátához például a maradék sült húst szálasra tépjük, olajon megpirítjuk, összekeverjük a rizstésztával és a salátával, és kész az új fogás.
  7. Szeressük a mélyhűtőt, mert a barátunk! Érdemes kiporciózni a fagyasztott zöldségeket, a halat is, hogy semmi ne menjen kárba. Jamie lefagyasztja a tortillalapokat és a csilipaprikát is. Ázsiai tésztaételeihez fagyasztott zöldséget használ, és minket is arra bátorít, hogy nyugodtan tegyük ezt, sokkal olcsóbb.

    Ragu, mártás főzésekor tegyük a maradékot jól zárható tasakba, címkézzük fel, és fagyasszuk le. Milyen jó és gyors vacsora készülhet egy fáradt nap után, ha előveszünk a mélyhűtőből egy hónapokkal korábban elkészített bolognai mártást, 20 mp-re hideg víz alá tartjuk a zacskót, aztán mehet a serpenyőbe. A zacskó belsejére tapadt maradékot sem dobjuk ki! Kis vizet teszünk bele, lezárjuk, összerázzuk, majd a serpenyőben várakozó húshoz adjuk, és lefedve összemelegítjük. Ha a vízforralóból öntünk hozzá forró vizet, még gyorsabban elkészül.

  8. A gyerekek imádják az édességet, ami az ebéd után jön. Jamie erre is felkészült: rétegesen lefagyaszt gyümölcslevet, turmixot, gyümölcsöt – nem is kell egyszerre –, és ha elkészült, a gyerekek imádni fogják a színes, csíkos csodát, ami ráadásul egészséges is.
  9. A világsztár séf annyira imádja a zöld fűszereket, hogy különösen ügyel arra, hogy konyhájában nehogy tönkremenjenek cserepes fűszernövényei. Amint a menta hervadni kezd, pár evőkanál cukorral ledarálja a leveleket. A zöld színű pépet aztán egy tálcán szétteríti, egy éjszakán át száradni hagyja. Másnap összetöri és zárható üvegbe teszi. Ez a mentás cukor így hónapokig eláll, viszont ellenállhatatlan lesz tőle a gyümölcs, a joghurt, a tejbegríz.

 

Hámozottparadicsom-konzervből is lehet különlegesen finom paradicsomlevest készíteni – Jamie Oliver vadonatúj sorozatából kiderül, hogy hogyan. Hiszen a legjobb ételnek sem kell drágának lennie!

Jamie takarékos kajái
Bemutató: november 9, 21:00, TV Paprika

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top