Gasztro

Olcsó, mégis finom: tócsni háromféleképpen

A burgonyából vagy esetleg más zöldségből készült lepénynek ezernyi neve van, lapcsánkának, tócsninak, cicegének, macoknak és pacsninak egyaránt hívják. Pénztárcakímélő, gyorsan és változatosan elkészíthető fogás. Most Francsics Annamária, a Csillagánizs blog szerzője hozott három verziót.

Sajtos cukkinitócsni pirított szalonnával

Hozzávalók 2–4 személyre:
• 50 dkg cukkini
• 2 tojás
• 15 dkg félkemény sajt, reszelve
• 3 evőkanál liszt
• 2 evőkanál szezámmag
• só, bors
• olaj a sütéshez
• 15 dkg szalonna
• 3 dl tejföl

1. A cukkiniket megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a felvert tojással, a reszelt sajttal, a liszttel és a szezámmaggal. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
2. Felhevített serpenyőben olajon, alacsony lángon oldalanként 2-3 perc alatt készre sütjük.
3. A szalonnát felcsíkozzuk, ropogósra sütjük. A tócsni tetejére szórjuk, tejföllel kínáljuk.

Olcsó, mégis finom: tócsni háromféleképpen

Csirkemellel rakott tócsni

Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg csirkemellfilé
• só, bors
• 70 dkg burgonya
• 2 tojás
• 2 dl tejföl
• 2 gerezd fokhagyma
• 4 evőkanál liszt
• 2 evőkanál aprított petrezselyem
• 2 evőkanál vaj
• 20 dkg reszelt sajt

1. Az enyhén kiklopfolt csirkemellet sózzuk és borsozzuk. A burgonyát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a felvert tojással, a tejföllel, a zúzott fokhagymával, a liszttel, sóval, borssal és az aprított petrezselyemmel.
2. Egy jénai tálat kivajazunk, belefektetünk egy réteg csirkemellet. Erre jön a reszelt burgonyás keverék fele, majd meghintjük sajttal. Ismét egy sor csirkemellet teszünk rá. Rákockázzuk a maradék vajat, végül befedjük a reszelt burgonyás keverék másik felével.
3. A tetejét gazdagon meghintjük reszelt sajttal, és forró sütőben 45 percig sütjük.

Olcsó, mégis finom: tócsni háromféleképpen

Újhagymás-sonkás kukoricatócsni

Hozzávalók 2-4 személyre:
• 40 dkg kukorica (konzerv)
• 15 dkg burgonya
• 1 evőkanál liszt
• 2 tojás
• 2 gerezd fokhagyma
• 20 dkg gépsonka
• 2 szál újhagyma
• só, bors
• olaj a sütéshez

1. A kukoricát összekeverjük a megtisztított, nagy lyukú reszelőn lereszelt burgonyával, a liszttel. Hozzákeverjük a felvert tojást, a zúzott fokhagymát, a kockára vágott sonkát, a karikára szelt újhagymát (néhány karikát félreteszünk a tálaláshoz), sózzuk, borsozzuk.
2. Néhány percig állni hagyjuk, majd egy nagyobb serpenyőben a felhevített olajon, közepes lángon kisütjük. Tálaláskor megszórjuk kevés apróra vágott újhagymával, adhatunk mellé tejfölt is.

Olcsó, mégis finom: tócsni háromféleképpen
Olcsó, mégis finom: tócsni háromféleképpen

A receptek a Nők Lapja Konyha októberi számában jelentek meg, még több érdekesség a legfrissebb szám tartalmából:

– Sütőtökből és céklából főzünk
– Melengető tészták
– Jókedvre derítő receptek
– Őszi vasárnapok menüje
– 7 ellenállhatatlan diós finomság
– Lélekmelegítő forró italok

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top