Gasztro

Vigyázat: megjelent a piacokon a hamis áfonya

A növény termése nagyon könnyen összetéveszthető a fekete áfonyával, de azzal ellentétben akár súlyos egészségkárosodást is okozhat.

Több piacon ismét megjelent az úgynevezett ál- vagy hamis áfonya több fajtája. Az ebszőlő vagy csucsor néven ismert közönséges növény termése nagyon könnyen összetéveszthető a fekete áfonyával, de azzal ellentétben az “áláfonya” termésének fogyasztása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat – írja a Kisalföld.hu.

A burgonyafélék családjába tartozó ebszőlő termése fürtben képződik, a bogyók héja fekete, de a húsa mindig zöld színű! Nyersen fogyasztva a bogyókban levő solanin méreganyag kisebb adagban hányást, hasmenést, fejfájást, hőemelkedést, kábultságot, nagyobb mennyiségben heveny rosszullétet idézhet elő. A termés ínyencségnek számító lekváralapanyag, de csak teljesen éretten, már megpuhult gyümölcshússal szabad használni, dzsemnek, lekvárnak megfőzve!

A szintén a burgonyafélék családjába tartozó kerti csucsor bárhol termeszthető, szabad forgalomban palántaként megvásárolható. Zöld, még éretlen formájában, illetve nyersen elfogyasztani tilos, mert rendkívül mérgező hatású. Hatóanyagát, a solanint megfelelő módszerekkel gyógyászati célokra is alkalmazzák. Bogyójának fogyasztása azonban már kis mennyiség esetén is súlyos rosszullétet okozhat!

A szakértők azt javasolják, nyersen semmiképpen se fogyasszuk a “hamis áfonyát”, ha véletlen megtettük, haladéktalanul menjünk orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top