Gasztro

Egészségkárosodást okozó “hamis” áfonya Győr megyében

Ismét megjelent Győr-Moson-Sopronban a piacokon a "hamis" áfonya – hívta fel a figyelmet a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága.

Az ebszőlőként ismert – fekete héjú, de zöld húsú – növény termése könnyen összetéveszthető a fekete áfonyáéval, de azzal ellentétben fogyasztása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat. Nyersen fogyasztva a bogyókban levő szolanin kisebb adagban hányást, hasmenést, fejfájást, hőemelkedést, kábultságot, nagyobb mennyiségben heveny rosszullétet idézhet elő.

A termés ínyencségnek számító lekváralapanyag, de csak teljesen éretten, már megpuhult gyümölcshússal szabad használni dzsemnek, lekvárnak megfőzve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top