Gasztro

A legfinomabb citromos pite

Vigyázat, addiktív! Az első falat után elvesztem. Kész, végem volt. Annyira finom: omlós, édes tészta, rajta a savanykás citromkrém, és mindezt a ráégetett cukor koronázza. Kell ennél több?! Persze, hogy kellett! 4 nap alatt háromszor készült a konyhámban.

Hozzávalók (egy 28 cm-es piteformához):

A tésztához:

  • 27 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 9 dkg porcukor
  • 2 ek. tejföl
  • 1 egész tojás és 1 tojássárgája
  • 1 csipet só

Csináljuk meg először a tésztát, mert annak úgyis pihennie kell legalább egy órát. A pitetésztánál az a fontos, hogy ne sajnáljuk belőle a zsiradékot (jelen esetben a vajat)! Ettől lesz omlós és finom még 3 nap múlva is, persze csak ha marad belőle. A vaj egyharmadát nyugodt szívvel helyettesíthetjük rendes, igazi zsírral is.

A legfinomabb citromos pite
  1. A lisztet, cukrot, sót beletesszük egy tálba. Ebbe dobáljuk a kockára vágott, hideg vajat (meg a zsírt, éljen!), és elkezdjük a tenyerünkkel morzsolgatni.
  2. Ha már picit összeállt, morzsás állagúra, vannak benne kis göbök, akkor hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt is. Ekkor már teljes erőbedobással gyúrhatjuk a tésztát.
  3. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Elképzelhető, hogy még kell egy picit lisztezni. Akkor van készen, ha összeáll egy kis labdává, és leszedte az ujjainkról a ragacsos tésztarészeket. Végül folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe.

Az egész előző folyamatot kivédhetjük egy késes robotgéppel vagy keverőlapátos tesójával. 

Hogyan készül a töltelék? Tudd meg  a Sütit akarok blogról!

A legfinomabb citromos pite

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top