Gasztro

A kollégiumi konyhák 8 titka, amit sosem akartál megtudni

Amíg az ember kollégista, az étkezésnél a legfontosabb szempont, hogy az ennivaló (?) olcsó legyen és "tömítsen". Ennek jegyében bemutatom a magyar kollégiumok legkreatívabb, fillérekből kihozható, ételnek mégis nehezen nevezhető borzalmait. Főzni tudók közül csak erős idegzetűeknek ajánlott!

A félreértések elkerülése végett: igen, arról a korszakról beszélünk, amikor még sokan kólával ittuk a vörösbort, és az italok íze és minősége helyett fontosabb szempont volt, hogy rendesen üssenek. Az emberek többsége ebben az életszakaszban bulizik a legtöbbet, csakhogy a bulizási szokások koránt sincsenek egyenes arányban a zsebükben levő, elkölthető pénz mennyiségével. Csak onnan lehet elvenni, ahonnan tudnak: a kosztpénzből. Meleg étel azért ezután is kell néha, viszont szigorúan csak a néhány százasból kijövő tartományból. 

A kolbász legjobb helyettesítője az akciós baromfivirsli

Császkálsz a boltban a hűtőpultok környékén, és egyszer csak egy felirat jön szembe: baromfivirsli-akció – 275 Ft/kg. A hülyének is megéri. Állítólag még hús is van benne, legalábbis egyszer azt mondta valaki. Jó néhány étel akad, ami ugyan kolbásszal a legjobb, de ilyen árak mellett senki ne csodálkozzon azon, ha a baromfivirslit választjuk helyette. A recept működik főzelékek “húsos” kiegészítőjeként, de a környezetemben leginkább a rakott krumplit próbálták feldobni vele, kevés sikerrel. Azért mind elfogyott. Állítólag paprikás krumpliban is tökéletes kolbászhelyettesítő…

A kollégiumi konyhák nyolc titka, amit sosem akartál megtudni

A tészta a legjobb tömőanyag

Amikor az egyik gyerekkori barátom felköltözött egy budapesti kollégiumba, a tandíjra elment az összes pénze, így gyakorlatilag egy-kétezer forinttal a zsebében kellett valahogy két hetet kihúznia, amíg megjött az első fizetése az éjszakai műszakban végzett diákmelóiért. Elment egy hiperbe, vett egy rakat leveskockát és irgalmatlan mennyiségű levestésztát, és igen, két hétig csak ezen élt. Az ő leveseiben mindig emberes mennyiségű tészta volt. A szobatársa utólag elmondta, hogy a második héten már látta őt öklendezni is vacsorázás közben. A burzsujabbak nem levestésztával, hanem mondjuk fodros nagykockával dolgoznak, amit előszeretettel fogyasztanak tejföl és akciós reszelt trappista társaságában. Ez a menüsorunk azon tagja, ami különösebb kockázatok nélkül nevezhető valóban ehetőnek.

A mustár, a majonéz és a ketchup többet tud, mint gondolnád

Többnyire nagy tubusban vesszük, ezért valamelyikből mindig akad legalább egy kevés a hűtőben. Márpedig ha akad ilyesmi, akkor minek költenénk vajra, vajkrémre, kenősajtra vagy kenőmájasra? A mustáros kenyér savanyú uborkával lenyűgözően kreatív válasz az üres hűtő és pénztárca látványára. Nem mellékesen: még a löncshúst is képesek ehetővé tenni.

A kollégiumi konyhák nyolc titka, amit sosem akartál megtudni

A párizsi nem csak szendvicsre való

Ma már a párizsi sem filléres étel, viszont ha jól körülnézünk, mindig akad egy-egy gyanús kinézetű, és még annál is gyanúsabb árú darab a hűtőpultban. Ha lecsapunk rá, jöhet is az olcsó, laktató és meleg ebéd. A rántott párizsi fogalmát talán senkinek nem kell különösebben magyarázni. Panír, párizsi, forró olaj és kész is. Ennél sokkal kreatívabb a darált hús helyett párizsiból készült fasírozott, amihez ügyesen fel tudjuk használni a kollégiumi konyhában maradt száraz zsemledarabokat. Ha reszelünk bele egy kis sárgarépát is, az eredmény majdnem ehetővé válik. Komolyan.

Ha van babkonzerved, mindened van

A babkonzerv nem véletlenül alapellátmány a hadseregnél. Tápláló, van íze, és attól függ, milyen ételt hozunk ki belőle, hogy éppen milyen kiegészítők állnak rendelkezésre. A kollégiumi konyhák bajnokai is tudják ezt, így a csilis babos virsli igazi kedvencnek számít, ahogy Bud Spencer favoritja, a hagymás bab is megunhatatlan sláger. Ha akad egy kis darált hús és fűszer, ez az étek igazi ínyencség nagy ínségek idején.

A kollégiumi konyhák nyolc titka, amit sosem akartál megtudni

A löncshúsnál nincs sokoldalúbb étel

Ennél rántott húst? Ránts löncshúst! Jól esne egy kis sült husi? Dobj rá a forró olajra egy szelet löncshúst! Ennél egy jó bolognai spagettit? Ha van egy kis sűrített paradicsom és löncshús a háznál, nincs akadálya! Olyan elvetemültekkel is találkoztam, akik pörköltet csináltak belőle, de erről inkább nem mondanék véleményt, szerencsére sosem ment olyan rosszul a sorom, hogy meg kelljen kóstolnom.

A mirelit jó barátod

Kezdjük a mirelit zöldségekkel. Egy kicsit grillezve őket nagyszerűek, kiegészítőnek sem utolsók, és egy nagy adag főtt rizs mellett abszolút működőképesek. Ennél azonban sokkal többet tudnak a többnyire fél- vagy egykilós kiszerelésben kapható mirelit vagdaltak, sajttal töltött pulykamellérmék és hasonló nyalánkságok. Egy ezresből kapsz egy kilót, ami nagyjából négy étkezésre elég, ha adagolsz hozzá némi kenyeret is bónuszként. A hústartalmukat inkább ne firtassuk.

A kollégiumi konyhák nyolc titka, amit sosem akartál megtudni

Krumpliból nem árt a sok

Főzni, sütni, héjában sütni, pürének, tócsninak, paprikás krumplinak, tojásos krumplinak, de az igazán profik tölteni is tudják mindenféle hűtőből összeszedett maradékokkal. Aki azt hiszi, hogy a burgonya csak köretnek jó, még sosem élt kollégiumban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top