Gasztro

5 természetes illatosítórecept a kamrádból

Menthetetlenül ősz lett, ami egyet jelent azzal, hogy sokkal több időt töltünk a lakásban, mint a természetben. Itt az ideje, hogy jó hangulatot és illatokat varázsoljunk otthonunkba, lehetőleg természetes anyagokkal.

Lehet persze kapni mindenféle mesterséges illatosítókat a boltokban, de azért az nem az igazi, és ki tudja, mit rejtenek magukban. Inkább a természetesség hívei vagyunk, ezért olyan alapanyagokat használunk, amiket a kamrában és a fűszerpolcon is fellelhetünk. Öt receptet hoztunk, amikkel jó illat lesz a lakásban, könnyen, költségtakarékosan és hosszan tartóan.

A hozzávalók variálásában persze a fantázia szab csak határt, csupán iránymutatónak állnak itt a kombinációk. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legintenzívebb illatokat a citrusfélék, a rozmaring, a kakukkfű, a fenyőlevél, a cédruslevél, a fahéjrúd, a vaníliarúd, és különböző olajok – pl. narancs, mandula – keverékéből állíthatjuk elő.

A különböző összetevőket két bögrényi vízben kell hevíteni lassú tűzön, hadd illatozzanak kedvükre. Arra figyeljünk csak, hogy a vizet időnként pótoljuk, hogy ne égett citromszaggal telítődjön a lakásunk. Majd ha már úgy érezzük, hogy kellőképp beillatosítottak mindent, akkor töltsük befőttesüvegbe a keveréket vízzel együtt, és tegyük a hűtőbe. Háromszor tudjuk általában használni ugyanazt a keveréket a megfelelő illatért. A hűtőben 1-2 hétig pompásan elállnak.

5 természetes illatosító recept

Illat #1 – Narancs, fahéjrúd, szegfűszegolaj. A szegfűszegolajat helyettesíthetjük szegfűborssal és ánizsmaggal is. Különösen hosszan tartó, intenzív az illata, az egész lakást képes egy üvegnyi illatosítani.

Illat #2 – Citrom, rozmaring és vaníliarúd. Üdítő, frissítő az illata, pár csepp narancsolajjal bolondíthatjuk minden nap.

Illat #3 – Lime, kakukkfű, menta és vaníliakivonat. A menta esszencia adja meg a varázsát, ne hagyjuk ki belőle, az édeskés illat felfrissül tőle. Természetesen friss mentalevéllel helyettesíthetjük.

Illat #4 – Narancs, gyömbér (por vagy friss), mandulaolaj. Kifejezetten édes illat, aki rajong a süteményekért, annak a kedvencévé válhat.

Illat #5 – Fenyő- vagy cédrusgally (vagy bármi más jó illatú fáról egy kis ágacska), babérlevél, szerecsendió. Komplex illatot kapunk, amihez a szerecsendió különleges aromát ad hozzá. Ha nem por alakban, hanem egészben rakjuk bele, akkor előbb reszeljük le kicsit a külső rétegét és egy az egyben dobjuk bele a főzetünkbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top