Gasztro

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

Most, hogy itt a szomorkás idő, vigasztalódhatunk finom, szénhidrátban gazdag falatokkal. Ha a pizzatészta és a paradicsomszósz tuti receptje a birtokunkban van, kezdheti is ontani a házi pizzagyár a nagy korongokat, a kicsi párnákat és a hosszúkás, vendégfogadó falatokat. Az alapokat és három remek variációt Rostás Róbert mutatja meg, aki Gastrobertollini néven ír a Caféblogon, és civilben az irodaházunk kávézójában főz jobbnál jobb ebédeket a szorgos dolgozóknak.

Kezdjük akkor a pizzatészta és a pizzaszósz alapreceptjével, minden más erre épül. Ha nagyobb adagot csinálunk, a tésztát megfelelő adagokra osztva le is tudjuk fagyasztani, és ha egy nappal korábban áttesszük a hűtőbe, rettentő gyorsan összedobhatunk belőle egy isteni vacsorát.

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

Az alaptészta

20 dkg rétesliszt
20 dkg  finomliszt
6 ek. olívaolaj
1 csapott tk. só
2,5 dl langyos víz
1 tk. oregánó
1 tk. bazsalikom
1 csomag szárított élesztő

1. Rakjuk tálba a réteslisztet, a finomlisztet, a sót és a szárított élesztőt. Keverjük össze, és adjuk hozzá a 2-2,5 dl langyos vizet, a 6 ek. olívaolajat, a csapott tk. sót, a szárított bazsalikomot és oregánót.

2. Használjunk robotgépet, és a dagasztó funkcióval keverjük össze alaposan. Ha ezzel végeztünk, kézzel gyúrjuk a tálban kerek cipó formára, az alját és a tetejét lisztezzük meg, és fedjük le fóliával.

3. Hagyjuk 30 percet kelni.

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

A paradicsomszósz

1 doboz (240 g-os töltőtömegű) hámozott, kockázott paradicsomkonzerv
1 gerezd fokhagyma
1 tk. oregánó
1 tk. bazsalikom
2 csipet só

Elkészítés: A konzervparadicsomot rakjuk turmixgépbe, adjuk hozzá a fűszereket, a fokhagymát és a 2 csipet sót. Alaposan turmixoljuk össze, és rakjuk félre. Ez kettő darab 30 cm-es pizzához elegendő mennyiség.

Pizza rukkolával és szalámival

Feltét 1 adag pizzához
7 szelet szalámi
1 paradicsom
10 dkg félkemény sajt
2 szál póréhagyma
2 dkg rukola

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

Előkészületek: Gyúrjuk meg az alaptésztát, készítsük el a paradicsomszószt, majd szeleteljük fel a paradicsomot és a póréhagymát. A sajt felét reszeljük le, a másik felét vágjuk kockákra.

1. Miután 30 percet kelt a tészta, rakjuk alaposan meglisztezett deszkára, és osszuk ketté. Nyújtsuk vékony kerek formára. A mérete legyen körülbelül 30 centi.

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

2. Csúsztassuk át sütőpapírral bélelt tepsibe (könnyebb, ha eleve a sütőpapíron nyújtjuk), és alaposan kenjük meg a paradicsomszósszal, szórjuk meg a reszelt sajttal, és rakjuk rá a rukolát. Osszuk el a tetején a szalámiszeleteket, a paradicsomot, a póréhagymát és a kockákra vágott sajtot!

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle
A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

5. Helyezzük 175 °C-ra előmelegített sütőbe 25 percre.

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

Mini pizza mozzarellával és bazsalikommal

Feltét 16 adag mini pizzához
2 csomag mozzarella
3 db paradicsom
2 dkg szeletelt mandula
1 csokor petrezselyem

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

Előkészületek: Gyúrjuk meg az alaptésztát, készítsük el a paradicsomszószt, szeleteljük fel a paradicsomot és a mozzarellát.

1. Miután 30 percet kelt a tészta, rakjuk alaposan meglisztezett deszkára, és osszuk ketté. Nyújtsuk fél centiméter vastagra, és egy 6 centiméteres átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki.

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

2. A mini pizzalapok közepét ujjunkkal nyomkodjuk meg, kenjük meg a szósszal, és helyezzük rá a feltétet. A paradicsommal kezdjük, arra egy szelet mozzarella, petrezselyemlevél és végül egy csipet mandula.

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

3. Helyezzük 175 °C-ra előmelegített sütőbe 25 percre.

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

Hosszúkás pizza csirkemellel

Feltét 1 adag pizzához
15 dkg csirkemellsonka
3 db paradicsom
10 dkg félkemény sajt

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

Előkészületek: Gyúrjuk meg az alaptésztát, készítsük el a paradicsomszószt, szeleteljük fel a paradicsomot és a póréhagymát. A sajtot reszeljük le, a sonkaszeleteket felezzük meg.

1. Miután megkelt a tészta, rakjuk alaposan meglisztezett deszkára, és osszuk ketté. Nyújtsuk fél centiméter vastag téglalap alakú formára.

2. Késsel szeleteljük 5 centiméter vastag szalagokra. Kenjük meg őket alaposan pizzaszósszal, és reszeljünk rá vastagon sajtot. Osszuk el rajta a sonkát és a felszeletelt paradicsomot ízlés szerint. Újra reszeljünk rá sajtot, és mehet a sütőbe.

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

3. Helyezzük 175 °C-ra előmelegített sütőbe 25 percre.

A tökéletes pizzatészta, és ami a pizzán túl lehet belőle

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top