Gasztro

Gasztroforradalom: az étterem, ahol már betiltották a ketchupot

A ketchup valamilyen misztikus oknál fogva az egyik legkedveltebb öntet Amerikában, boldog-boldogtalan önti nyakon vele a legkülönbözőbb ételeket. Ezt elégelte meg egy floridai étterem, ahol mostantól a 10 éven felettieknek nem szolgálnak fel ketchupot.

Kész, punktum, elég volt. A Mad Fresh Bistro floridai étterem szakácsa lázadhatott be fazekai mellett, hogy mit képzelnek ezek magukról, az ő főztjét rendre elrontják a beste vendégek ketchuppal. Belegondolva, igaza is van, nálunk nem ketchuppal van hasonló bosszantó jelenség, hanem sóval, az én férjem mindent azonnal, kóstolás nélkül sóz. Én meg néha felbosszantom magam, hogy hát elveszi az étel ízét vele, akkor minek erőlködök én a tűzhely mellett fűszerezéssel.

Valami ilyesmit érezhetett Xavier Duclos, a tulajdonos, aki egyben a séf is, amikor megelégelte, hogy az ételeit ketchuppal öntözik unos-untalan. Hivatalos közleményében a következőket írta:

“A hamburgeremen már van öntet. Nincs értelme még ráönteni egy édes, paradicsomos szószt is. A ketchupnak van létjogosultsága, de csak bizonyos ételekhez jó. Egyszerűen az én kulináris listámon nincs helye. Tudom, tudom, az emberek odavannak a ketchupjukért. De most kénytelenek lesznek felkészülni, mert az én éttermemben a 10 éven felülieknek márpedig nem szolgálunk fel ketchupot. Ugyanezért só sem lesz az asztalokon. Mindezzel mi csak annyit kérünk a vendégeinktől, hogy bízzanak bennünk, ha hozzánk jönnek enni. A MAD-élményhez hozzá tartozik mostantól, hogy bízzanak a séfben, és ne rontsák el maguknak a felszolgált ételeket.”

Zseniális, minden szava pont arról a szakmai büszkeségről árulkodik, amit mindenkinek magáévá kellene tennie. Igaza van teljes mértékben, ha valakinek nem tetszik a főztje, akkor nem menjen oda enni, ha viszont már ott akar étkezni, akkor azért menjen oda, mert szereti úgy, ahogy van. Ezt én is bevezetem otthon, kíváncsi vagyok, mit szól a család, ha se sót, se majonézt nem kapnak többé az ebédhez. Szerintem lázadás törne ki.

Gasztroforradalom Floridában: vége a ketchup egyeduralmának

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top