Gasztro

Mit főzzek ma ebédre? Kétfogásos finomságot!

Mivel ünnep van ma, nem maradhatunk finom, ünnepi ebéd nélkül. Itthon lesz a család apraja-nagyja, igazi kiadós, kétfogásos menüvel készülünk nekik.

Csirkemájjal töltött dagadó

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg tölteni való sertésdagadó
  • 30 dkg tisztított csirkemáj
  • 5 dkg bacon, kockázva
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, szeletelve
  • 1 csokor petrezselyem, durvára vágva
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 1 ek cukor
  • 3 ek ketchup
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk szárított bazsalikom

Elkészítése:

A töltelékhez pirítsuk meg serpenyőben a kockázott bacont, adjuk hozzá az aprított hagymát és a szeletelt fokhagymát. Dobjuk rá a felezett csirkemájat, pirítsuk 4-5 percig, szórjuk meg a vágott petrezselyemmel, borssal. Húzzuk le a tűzről, sózzuk, szórjuk rá a zsemlemorzsát, keverjük bele, és hagyjuk kihűlni. A dagadót hosszú pengéjű késsel szúrjuk fel úgy, hogy lyuk keletkezzen benne: a dagadó vastagabb felének a közepébe szúrva a kést a dagadó vékonyabb fele szúrjuk, majd a pengét lassan mozgatva üreget alakítunk ki benne. Töltsük a kihűlt tölteléket a dagadóba, majd hústűvel zárjuk le a nyílást. Helyezzük magas falú tepsibe. Egy tálkában habverővel keverjük össze a ketchupot, a cukrot, az olajat és a szárított bazsalikomot. Ezzel a páccal kenjük be alaposan a dagadót, és öntsünk a tepsibe 2 dl vizet. Alufóliával fedjük le, és 220 °C-ra előmelegített sütőben süssük 1 óra 20 percet fólia alatt, majd vegyük le a fóliát, és 180 °C-on süssük még 10-15 percet, hogy megpiruljon. Távolítsuk el a hústűt, és szeleteljük ujjnyi vastagra.

Tipp: A tepsibe helyezett hús köré rakhatunk apró szemű újburgonyát kevés sóval, borssal fűszerezve, reszelt füstölt parenyica sajttal megszórva.

Mit főzzek ma ebédre? Kétfogásos finomságot!

Sajttorta joghurtból

Hozzávalók:

  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál (olvasztott) vaj
  • 1 teáskanál citrom leve
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • háromnegyed csésze görög joghurt
  • tálaláshoz eperlekvár
  • 1 csésze teljes kiőrlésű keksz
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítése:

A kekszet összetörjük, elkeverjük az olvasztott vajjal, majd egy kis méretű hőálló tálba tesszük és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Közben a krém hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd ráöntjük a tésztára és 20-25 percen keresztül sütjük, ismét 180 fokon. Majd 2-3 óra alatt lehűtjük. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a krém megszilárduljon. Tálalásnál a tetejére kanalazunk egy kevés eperlekvárt.

Mit főzzek ma ebédre? Kétfogásos finomságot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top