Gasztro

Mit főzzek ma vacsira? Máglyarakást szilvával!

Végre érik a szilva, már alig bírtunk magunkkal, hogy elkezdhessünk vele sütni-főzni. Hétvégén került a házhoz egy jó nagy adaggal, úgyhogy kihasználjuk az alkalmat, és különleges máglyarakást készítünk belőle vacsorára, a gyerekek legnagyobb örömére.

Szilvás máglyarakás

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 3-4 kifli (használhatunk kissé száraz kiflit is)
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 40 dkg szilva
  • 2 ek. barna cukor
  • csipet fahéj

A habhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • fél citrom héja és leve
  • kevés vaj és morzsa a forma kikenéséhez

Elkészítés:

A kifliket felkarikázzuk, a tejet felmelegítjük a cukorral, elkeverjük benne a tojássárgáját és a citromhéjat. Ezzel az öntettel locsoljuk le a kifliket, és jól átforgatjuk őket. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, felnegyedeljük, majd összeforgatjuk őket a barna cukorral és a fahéjjal. A megáztatott kifliket egy nagy formában vagy több kisebb tálkában szétadagoljuk. Belenyomkodjuk a fahéjas szilvát, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Közben a tojásfehérjét a cukorral alaposan elkeverjük, majd a citromhéjat és a citromlevet is hozzáadva kemény habbá verjük. A sütőből kivéve ezt kanalazzuk a süteményre, majd 10 percre visszahelyezzük a sütőbe, hogy megbarnuljon és megkeményedjen. Langyosan tálaljuk.

Tipp: aki szereti a diót, a fahéj mellett pörkölt dióval is elkeverheti a szilvát.

Mit főzzek ma vacsira? Máglyarakást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top