Gasztro

Mit főzzek ma vacsira? Barackosat és édeset!

Kivételesen nem hagyományos vacsorára valóval, hanem desszertes recepttel készültünk, mivel a rokonságtól kaptunk egy csomó őszibarackot. Így most mindenbe kerül barack, ezt a mandulakrémes-barackos pitét például már ma este megsütjük, az biztos.

Mandulakrémes-barackos pite

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 db tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 7 dkg porcukor

Töltelék:

  • 8 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg darált mandula
  • 2-3 db őszibarack

Elkészítése:

A lisztet a vajjal vagy margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk.

15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz.

Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.

A töltelékhez a cukrot és a tojásokat gépi habverővel felhabosítjuk, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat, hozzáadjuk a darált mandulát. Megtöltjük vele az elősütött pitét, és szépen belenyomkodjuk a cikkekre vágott barackokat. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Mit főzzek ma vacsira?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top