Gasztro

Különleges torták és tippek a Tortakirálytól

Ő a cukrászok Gordon Ramsay-je, bár tény, hogy nem olyan mocskos a szája, mint a brit szakácsnak. Buddy Valastro látszólag megvalósíthatatlannak tűnő tortákat kelt életre családjával együtt az 1910 óta működő Carlo’s Bakery cukrászatban, és a már ki tudja hányadik tévéműsort készíti.

Beyoncé nagy kedvence

Buddy 11 évesen ment le először a családi cukrászatba, és mindössze 17 volt, amikor átvette a cég irányítását. Egyedi stílusát a családja segítségével, az apja receptjei alapján készült torták különleges dekorációival alakította ki. Olaszosan dús fantáziája nem csak nekünk, magyaroknak kedves, ugyanis Buddy az utóbbi években Amerika egyik leghíresebb sztárcukrásza lett. Országszerte tart előadásokat, élő show-kat, filmcsillagok rendelnek tőle, míg ő könyveket ad ki, és saját tortakészítős realityműsora évek óta nagy sikerrel fut.

Különleges torták és tippek a Tortakirálytól

Az idén 40 éves Rubik-kocka hasonmását is elkészítette Buddy és csapata a bűvös kocka feltalálójának 70. születésnapjára! Sőt! A tortáról még egy Facebook-videó is készült!

Különleges torták és tippek a Tortakirálytól

Megrendelői között találjuk Miley Cyrust, Britney Spearst és Beyoncét is. A képen látható minimalista torta az R&B koronázatlan királynőjének egyik lemezbemutatójára készült. De Oprah Winfrey is nagy rajongója a cukrásznak. Az amerikai médiaszemélyiség jó kapcsolatot ápol a Tortakirállyal, így amikor Buddy meglátogatta őt beszélgetős műsorában, vitt magával egy lenyűgöző, fát ábrázoló red velvet tortát is!

Különleges torták és tippek a Tortakirálytól

Egy könnyed nyári recept magától Buddytól:
Jégkrémparfé gyümölcsszósszal

Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 10 perc

Hozzávalók 4-6 főre:
• 2 csésze friss áfonya
• 2 csésze friss eper, negyedekre vágva
• 2 evőkanál cukor
 1 teáskanál citromlé
• egy csipet só
• egy csipet fahéj
• 2 evőkanál víz
• 1 teáskanál citromlé
• ½ teáskanál kukoricaliszt
• 1 csésze keksz, összetörve
• sok-sok vaníliafagyi

Különleges torták és tippek a Tortakirálytól

Elkészítés:
1. Tegyük a serpenyőbe a gyümölcsöket, a sót, a fahéjat, a cukrot és a két evőkanál vizet, majd folyamatos kevergetés közben közepes lángon forraljuk fel. Csökkentsük a hőmérsékletet és fedetlenül párologtassuk a folyadékot addig, amíg be nem sűrűsödik és a bogyók el nem kezdenek puhulni (3-5 perc).
2. Adjunk hozzá a kukoricakeményítőhöz egy teáskanál citromlevet, keverjük simára és adjuk a gyümölcsökhöz. 1-2 percig dolgozzuk össze, majd vegyük le a tűzről.
3. Tegyük a keksz 1/3-át a négy pohár aljára. Tegyünk egy-egy gombóc fagyit a poharakba, a tetejére pedig merjünk egy kicsit a forró gyümölcsszószból. Szórjuk rá a második adag keksztörmeléket, erre jöhet egy újabb gombóc fagyi és gyümölcsszósz. A legvégén a maradék kekszre helyezzük rá a még megmaradt fagyit és gyümölcsöt. Azonnal tálaljuk.

Segítség a mértékegységékhez:
1 csésze = 2,5 dl folyadék
1 csésze = 12,5 dkg liszt
1 csésze = 20 dkg kristálycukor

Különleges torták és tippek a Tortakirálytól

5 sütitipp Buddytól

1. Senki sem ismeri olyan jól a menyasszonyi torták világát, mint maga a Tortakirály. Vajon mit csináljon az a jegyespár, aki nem tud Buddytól tortát rendelni? Hogy lehet a legjobb cukrászdát megtalálni? Buddy tippje: emlékezz vissza, hol és mikor ettél utoljára isteni esküvői tortát. Ha megvan, azonnal keresd meg az érintetteket, és kérd el tőlük a torta készítőinek elérhetőségét.

2.  A dekoratív, már-már hihetetlen díszítésű torták készítőjének a dekorációra vonatkozó egyik legfontosabb szabálya: hagyjuk a tortákat teljesen kihűlni a dekorálás előtt. Ha sietünk, és ezt a lépést kihagyjuk, akkor a díszítés felső rétege egyből szétomlik, amint a hűtőbe tesszük a süteményt. 

Különleges torták és tippek a Tortakirálytól

3. Ha egyenesre szeretnénk vágni a tortalapot, akkor mindig szemmagasságba helyezzük el, és egyetlen fix pontból nézzünk a tortára. A szabad kezünkkel nyomjuk meg kicsit lefelé a piskótát, és a tortát körbeforgatva szeljük le a késsel a fölösleges tésztát. Így elkerülhető, hogy a piskótát ferdére vágjuk.

4. Kényes pont a sütés időtartama. Senki nem szeretné odaégetni a süteményt, de a nyers tésztát meg sem fogják kóstolni. Buddy erre is tud tanáccsal szolgálni: “Nem kell attól tartanod, hogy kicsit nyers maradt a sütemény, miután kivetted a kemencéből. Attól, hogy lekapcsoltad a sütőt, a forró tepsin még tovább sülnek az édességek.” Persze a nagyon nyers tésztát vissza kell tenni a sütőbe, de ami csak kicsit maradt nyers, az a hűlő tepsin hamar megszilárdul.

5. Buddy trükkje, hogy a régi sütőporra kevés forró vizet önt. Ha a sütőpor még használható, akkor pezsegve keveredik a vízzel.

Megnézem
Összes kép (1)

Júliusban új részekkel tér vissza a TLC csatornára a Tortakirály, Buddy Valastro. A sorozat új részeiben a New Jersey-ben található akvárium kéri egy 360 kilós aligátor, Mighty Mike másának elkészítését. Buddy gyönyörű, de némiképp idegesítő tortát készít fia elsőáldozására. Tanúi lehetünk a cukrászda eddigi legkülönösebb megbízásnak is: olyan tortát kérnek, amelyik bajszot növeszt!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top