Gasztro

Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

Az édességet szinte mindenki szereti, de igazán jó süteményt nem is olyan könnyű találni. Milyen a jó desszert mostanában? Körülnéztünk, milyen a kínálat a legjobb fővárosi cukrászatokban, önfeláldozóan ettük a macaronokat, eclaireket, mákos nudlikat, somlóikat és a többi luxusfinomságot, és ha már ott voltunk, magukkal a cukrászokkal is elbeszélgettünk.

Az utóbbi években elég szépen formálódó gasztronómiai forradalomban rengeteget változott az éttermi kultúra, és Budapest nemrégiben már a harmadik Michelin-csillagát gyűjtötte be. Egyre-másra nyílnak a remek és nem is feltétlenül drága helyek, lassan mindenféle nemzeti konyha megtalálható lesz a városban. Ha kis késéssel is, de a vidék is felzárkózik. Eddig viszont az volt az érzésünk, hogy a cukrászat valahogy lemaradt. Körutunk után egy picit nyugodtabbak vagyunk.

Gerbeaud: karamellizált dió aszúval

Kezdjük talán minden cukrászdák cukrászdájával, a Gerbeaud-val. A szinte már közintézménynek számító hely alapos változásokon ment keresztül 2009 óta. Az új vezető cukrásszal, Kolonics Zoltánnal együtt csodás alapanyagok, modern dizájn és különleges sütemények is érkeztek. A Michelin-csillagos Onyxot is üzemeltető Gerbeaud-ház marketingvezetője, Niszkács Anna azért biztosított minket, hogy az innovációs láztól a Dobos-tortát nem kell féltenünk. Már csak azért sem, mert az útikönyvek ajánlásainak köszönhetően ez a Gerbeaud legnépszerűbb terméke.

Megkóstoltuk és tényleg finom, ahogy a Kolonics Zoltán nevéhez fűződő modern édességeket is – mint a Baileys-torta vagy a bazsalikomos citrom – nagyon szerettük. A padlóra azonban a somlói galuskától kerültünk. Az a végtelen alázat és szeretet, amivel ezt a desszertet Kolonics megújította, egyszerűen lenyűgöző. Látványra pont olyan, mint a többi, de a különbségről az angolkrém, a karamellizált dió, a tokaji aszúba áztatott mazsola és a Valrhona csokiból készült krém gondoskodik.

Muszáj megemlíteni az egyik legérdekesebb ízválasztékú macaronkínálatot és a legendás macskanyelvet, illetve konyakos meggyet is. Utóbbi miatt minden évben 400 kiló meggyet tesznek el házilag, kézzel válogatva. A meggy persze magyar, ahogy számos egyéb alapanyag is, ez fontos szempont a Gerbeaud számára, de azt mondják, a nem egyenletes felhozatal miatt továbbra is rászorulnak külföldi forrásokra is.

Megnézem
Összes kép (1)

Árak

Bár a Gerbeaud a hely és a minőség miatt sajnos valóban nem tartozik az olcsó cukrászdák közé (2-2500 forint körül egy desszert), elvitelre 50 százalékos kedvezményt biztosítanak, amivel máris sokkal elérhetőbbé válnak. A budaiaknak sem kell nélkülözniük az élményt, mivel a Gerbeaud még az idén egy új, ebédelős-vacsorázós, sütizős hellyel jelentkezik a második kerületben.

Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

MÁK: megdöbbentően fiatalokra bízták

Bár a MÁK igazán nem cukrászda, lévén évek óta az egyik legjobb budapesti étterem, mindig is híres volt a desszertjeiről. Ráadásul a tulajdonosok nemrégiben két megdöbbentően fiatal szakemberre bízták a konyhát, így minden eddiginél kíváncsibbak voltunk rájuk. A máris díjakkal kényeztetett Mizsei János főz, míg Garai Ádám fut a cukrászpályán. Vicces módon Garai Ádám eredetileg nem is cukrász végzettségű, hanem szakács, de ez láthatóan a legkevésbé sem zavarja az alkotásban. Zsenge kora ellenére komoly tapasztalatokkal büszkélkedhet, például részt vett a Bocuse D’or (a leghíresebb nemzetközi szakácsverseny) magyar csapatának felkészítésében.

A MÁK-ban, jellegéből adódóan nincs állandó desszertkínálat, de bizonyos szabályok azért léteznek. A hely neve miatt mindig van valami mákos az étlapon, a csokoládé is kötelező, harmadikként pedig általában valami gyümölcsöst kóstolhatunk. Amikor ott jártunk, a mákos nudlit, a csoki-áfonya-narancs szeletet és egy ananász-kókusz desszertet próbáltunk ki. A vendégek körében persze itt is a csokoládé áll az első helyen, mi azért voltunk oda a legkevésbé. Sokkal izgalmasabbnak, eredetibbnek éreztük a nudlit, amit édes-sós fagylalttal tálaltak. Az ananász-kókusz desszertért pedig egyenesen rajongtunk. Az ecetes, sós, csilis marinált ananászszeletben kókuszhab várja az értő közönséget, körülötte kókuszchips, a tetején pedig ananászos kókuszfagylalt.

Megnézem
Összes kép (1)

Árak

A MÁK süteményei 1500 forintos egységáron kaphatóak, ami azért már meglehetősen közel áll a kávézóláncok áraihoz, de az ebédmenü részeként (2 fogás 2800 Ft, 3 fogás 3500 Ft) még olcsóbban hozzájuthatunk. Ha pedig vacsorázni ülünk be, megkóstolhatjuk valamelyik csodás házi lekvárjukat is, a végén pedig mindenkinek petit four minidesszert jár.

Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

Gresham: évek óta ragyogó az eclair

A The Fours Seasons Gresham Palace cukrászata szélesebb körben kicsit talán kevésbé ismert, de a szakma kezdettől fogva nyilván tartja Szűcs Árpádot. A fiatal cukrász rendkívül visszafogott, ha saját képességeiről kell beszélni, de amint alapanyagokról vagy a süteményekről esik szó, gyorsan belemelegszik. A Londont is megjárt szakember számára a minőség mellett az is lényeges, hogy minél több helyi forrást használjon. Így kerül reggelente békési lisztből készült péksütemény és Cserpes joghurt például a luxusszálloda vendégeinek asztalára. De a legnépszerűbb és mindenki számára elérhető sütemény, a Rigó Jancsi csokoládéja is helyi beszállítótól származik, a jó hírű Rózsavölgyi csokoládészalonból.

A kedvelt desszertek között szerepel még az eclair, melynek mi is állhatatos rajongói voltunk már évek óta – egészen addig, míg meg nem kóstoltuk a Gresham panna cottáját. A varázslatosan selymes, egyszerre édes és üdítő édesség egyik titka egy különleges, karamellizált fehér csokoládé a Valrhona-háztól. A nemzetközi trendeket követve az eclairből már gyümölcsös is kapható, de mi még mindig jobban kedveljük a hagyományos változatot.

A glutén-, laktóz- és cukormentes édességre vágyók is megtalálják számításukat az Opera szeletben, ma már ez is fontos szempont. A kínálatban szerepel még számos híres francia és olasz édesség, végül is a Gresham gasztronómiai csapatának jelentős része olasz, legnagyobb meglepetésünkre Szűcs Árpád folyékonyan beszéli a nyelvet. Az éppen elérhető kínálatot természetesen befolyásolják a szezonális lehetőségek és az étterem menüje is, ezért állandó az egyeztetés Leonardo Di Clemente, az executive chef és a cukrászat vezetője között.

Megnézem
Összes kép (1)

Árak

Ötcsillagos luxusszállodáról lévén szó, nyilván a Gresham sem a legolcsóbb helyek egyike (900-1300 forint között mozognak a desszertárak), 6500 forintért mondjuk egy egész élménycsomagot vehetünk Herend délutáni tea néven. És akkor még nem beszéltünk a csodás kilátásról, valamint a talán legjobb magyar felszolgálógárdáról.

Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

Le Meridien: 300 forintért egy falat Franciaország

Azt szoktuk gondolni, a franciák értik igazán ezt a cukrászat-dolgot, és van is ebben valami. A Le Meridien ugyan már csak nevében francia, de Mázás István cukrászmester személye garantálja az eredeti minőséget. De hogy a magyar tradíciókat is népszerűsítsék, péntekenként kizárólag magyar desszertek kaphatóak.

Még a legfrissebb trendeknek megfelelő, megdöbbentően látványos és különleges új eclairek között is jutott hely a klasszikus ízek mellett egy kis barackpálinkának, meggynek és máknak. Mázás István szerint a regionális ízek egyébként is jobban érdeklik az idelátogatókat, egyre kevesebben keresik decemberben a jamaicai epret, sokkal inkább érdeklődnek a magyar sajátosságok iránt.

Több eclairt sikerült megkóstolnunk, és igen nagy hatást is tettek ránk, de mégsem tudták túlszárnyalni a Le Meridien macaronját. Azon belül is a vaníliás lopta be magát a szívünkbe, de nagyon.

Megnézem
Összes kép (1)

Árak

Ráadásul még az ára sem mondható kirívónak, az öt csillag ellenére sem, már 300 forintért miénk lehet egy falat Franciaország. Természetesen a csokoládérajongók számára is akad finomság, a méltán híres Royal Chocolate torta már évek óta a hozzáértők kedvence, igen jó áron kapható elvitelre is. Délutánonként pedig az English coffee break keretében 2200 forintért lehet szendvicset, süteményt és forró italt fogyasztani – egészen versenyképes ajánlat.

Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

Nobu: a kókusz-passiógyümölcs páros nyert

A Nobu ugyan elsősorban halételeiről és az ázsiai ízekről híres, némileg titokban ott is működik egy nemzetközi szintű cukrászműhely. A Nobu cukrásza, Baranyai Péter az egyik legszerényebb ember, akivel valaha találkoztunk, talán ezért is kerülte el eddig a sajtóvisszhang, pedig igazán van mire büszkének lennie. A Nobu desszertétlapján persze számos édesség körülbelül ugyanaz, mint az összes többi Nobuban, de szerencsére az étteremlánc nem korlátozza a helyi séfek és cukrászok kreativitását.

Nem ettünk még ugyan csokis bento boxot vagy New York-sajttortát másik Nobuban, de az biztos, hogy Budapesten fantasztikusan finomak. Megkérdeztük, a sajttorta itt is Philadelphia sajtból készül – úgy látszik, a megfelelő ember ebből is tud különlegeset alkotni. Abból, amit kóstoltunk, egy klasszikus Nobu-fogás lett a kedvencünk, egy kókuszos, passiógyümölcsös csoda. A hivatalos nevén Matsuhisha Passion Brûlée. Ez fej fej mellett futott be a nem kevésbé babonázó nevű  Dark Chocolate Sphere-rel, ami az étcsokoládét hozza össze a mangóval és passiógyümölccsel.

A Nobura jellemző egzotikus ízek mellett azért itt is lehet regionális desszertet találni. A csak a magyar étteremben kapható, újraértelmezett Sacher-szelet csokoládéganache-sal, csokifagyival és sárgabaracksorbet-val idézi meg a nagy klasszikust, egészen egyedi módon.

Megnézem
Összes kép (1)

Árak

Sajnos a Nobu sem tartozik az olcsó helyek közé, 2200-2500 forint egy desszert, viszont délutánonként itt is remek ajánlattal várják a desszertek rajongóit: 2000 forintért kávé-tea és egy édesség lehet a miénk.

Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

Még több desszert és információ a szerző blogjában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top