Gasztro

Meginnád? 200 éves palackozott ásványvízre bukkantak a tenger mélyén – fotó

Még nem bontották ki, így nem tudják, milyen ízű a 200 éves víz.

Lengyel búvárrégészek 200 éves, német, palackozott ásványvízre bukkantak a Gdanski-öbölben. A szakemberek úgy vélik, ez az egyik legöregebb ilyen lelet, amely a Balti-tenger mélyéről került elő. Nagyon jó állapotban őrződött meg a Selters márkájú német ásványvíz 30 centiméteres palackjában, amely dugóval van lezárva. Az italt 1806 és 1830 között palackozhatták.

A Gdanski-öbölben 12 méter mélyen fekvő egyik hajóroncs átvizsgálásakor bukkantak rá a régészek a palackra. A barnakőből készült palackon jól olvasható a Selters felirat, amely egy, a 19. századi Európa gazdagjai körében igen közkedvelt volt német luxus-ásványvízmárka volt. Bár Európában évszázadokon át fogyasztottak ásványvizet, leginkább gyógyászati célból, palackozása és tömeges terjesztése csak mintegy 200 évre nyúlik vissza.

Szakemberek szerint nagyon ritka lezárt palackozott ásványvizet találni abból az időszakból. Ódon lezárt palackokban eddig leginkább borra és sörre bukkantak. A búvárrégészek még nem bontották ki az italt, így a kóstolóra még várni kell, hogy kiderüljön, milyen ízű a 200 éves víz. Egyelőre a gdanski tengermúzeumban állítják ki a ritka leletet.

Forrás: telegraph.co.uk
Forrás: telegraph.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top