Gasztro

Jeges desszertek: süti helyett meggysorbet

Nem mintha a fagyit meg lehetne unni, de ha otthon magunk készítünk fagyis tortát, azzal egészen magas szintre emelhetjük az élvezeteket. Ki tudna ellenállni egy meggyes csokialagútnak vagy egy kekszmorzsás eperparfénak, ami igazi eperből készült?

Csokoládékrémes–tejszínhabos fagylalttorta

Hozzávalók 10 adaghoz:
25 dkg csokoládébevonatos vajas keksz
1 doboz vaníliafagylalt (900 g)
1 ek. porcukor
2,5 dl habtejszín
kakaópor a szóráshoz

A csokoládékrémhez:
6 dkg vaj
7 dkg porcukor
3 dl főzőtejszín
6 dkg holland kakaópor
1 ek. méz

1. A csokoládékrém hozzávalóit lábosba mérjük, majd felfőzzük. Forrás után még 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
2. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk fóliával, majd egy rétegben letesszük a kekszet. Ezen elosztjuk a fagylalt harmadát, majd meglocsoljuk a kihűlt csokoládékrémmel. Ismét keksz, fagylalt, krém következik.  
3. A tetejére egy réteg fagylaltot teszünk, majd rákenjük a porcukorral felvert tejszínhabot. Megszórjuk kakaóporral, meglocsoljuk még egy kevés csokoládékrémmel. Levesszük róla a tortaformát, és azonnal tálaljuk.

Elkészítés: 20 perc
Kalória: 397 kcal/adag

Jeges desszertek: süti helyett csinálj meggysorbet-t

Eperparfé kekszmorzsával

Hozzávalók:
40 dkg eper
1 lime
5 dkg porcukor + 2 ek.
2,5 dl hideg habtejszín
25 dkg mascarpone
5 dkg vajas keksz
2 ek. vágott pisztácia

1. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, majd a lime levével és az 5 dkg porcukorral leturmixoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
2. A mascarponét a 2 evőkanál porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk az epres turmixot, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. Egy kicsi, de mély tálat fóliával kibélelünk, beleöntjük a masszát, mélyhűtőbe tesszük.
3. A kekszet aprítógépbe tesszük, darabosra törjük. A pisztáciát apróra vágjuk. A parfét tálalás előtt 15 perccel kivesszük a fagyasztóból, tányérra fordítjuk, majd a kekszmorzsával és a pisztáciával megszórva, felszeletelve kínáljuk.

Tipp: Málnából is elkészíthető!

Elkészítés: 25 perc + fagyasztás
Kalória: 2044 kcal/egész adag

Jeges desszertek: süti helyett csinálj meggysorbet-t

Csokoládéalagút meggysorbet-val

Hozzávalók 20-22 szelethez:
8 dl kókusztej
40 dkg étcsokoládé
2 dl meggylé

1. A kókusztejet felmelegítjük, majd a lángról félrehúzva beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk benne.
2. A meggylevet jégkockatartóba öntjük, kifagyasztjuk. (Ha magas a jégkockatartónk, akkor csak félig töltsük meg meggylével.) Egy formát fóliával kibélelünk, és beleöntjük a kókusztejes csokoládékrém felét. Kifagyasztjuk.
3. A kifagyott meggylét a kidermedt csokoládés részre tesszük (sorban rárakjuk a kockákat vagy a csíkokat, attól függően, milyen tartóban fagyasztottuk ki), ráöntjük a maradék csokoládés krémet, és kifagyasztjuk. Tálalás előtt 5 perccel elővesszük, szeletelve kínáljuk.

Tipp: Ha van kisebb püspökkenyérformánk, le is felezhetjük a mennyiséget.

Elkészítés: 20 perc + fagyasztás
Kalória: 169 kcal/szelet

Jeges desszertek: süti helyett csinálj meggysorbet-t

Jeges desszertek: süti helyett csinálj meggysorbet-t

A receptek a Nők Lapja Konyha júniusi számában jelentek meg, még több érdekesség az aktuális számból:

Isteni málnás desszertek
Rendezzünk kerti partit!
Terítéken a tökfélék
Könnyű nyári szárnyasok
Töltött tészták

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top