Gasztro

Négyen kaptak kolbászmérgezést szarvasgombás pestótól

Zöldséglekvárokat és szarvasgombás pestót is árult Gourmand company felirattal az az egri kistermelő, akinek az árujától a Nébih gyanúja szerint többen súlyosan megbetegedtek. Megdöbbenve reagált az érintett.

A kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). “Alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen.
 A botulizmus a köznyelvben kolbászmérgezésnek ismert, legsúlyosabb élelmiszer-mérgezés, amely halállal is végződhet” – jelentette be szombaton Frum Zsuzsa, a Nébih sajtószóvivője.

Ezért elővigyázatosságból arra kérik a lakosságot, hogy a hivatal vizsgálatainak lezárásáig ne fogyasszanak a kistermelő “Gourmand company” márkajelzésű készítményeiből. A tájékoztatás szerint a Keksz Zsolt nevével jelzett termékek biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba.


Bioételtől kaptak négyen kolbászmérgezést

Menjen orvoshoz, aki rosszul lett tőle

A Nébih az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat végez, a Heves megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, és kötelezte őt termékeinek visszagyűjtésére.
 Felhívták a figyelmet arra: ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A zöldségkészítményt vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, hanem vigye magával az orvoshoz.

A Nébih ingyenesen hívható zöldszámán (06-80-263-244) is fogadja a bejelentéseket.
   

Helytelen tárolás is okozhatja

A botulizmus betegség tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsereterméke, toxinja okozza. A baktérium ezt a szerves mérget rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, a szívműködés leállásával jár.

UPDATE: Az egri kistermelő a Facebook-oldalán tett közzé egy tájékoztatót a helyzetről, ők abban bíznak, hogy a vizsgálat tisztázza őket, mert szigorú elírások szerint dolgoznak:

“Tájékoztató! Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy cégünk és termékeink élelmiszermérgezéssel kapcsolatban felmerült. Nagyon sajnáljuk, hogy valaki veszélybe- és kórházba került, de bízunk abban, hogy nem a mi termékünk okozta! Egyenlőre nem zárult le a vizsgálat, folyamatban van, csak a gyanúja merült fel, hogy esetleg mi is érintettek vagyunk az ügyben. Mivel a mi termékeinket is fogyasztotta a beteg, ezért vizsgálnak meg minket is.

Eddig őstermelőként is szigorúbb sztenderdeket tartottunk be, mint az előírt és épp most szeretnénk egy új (HACCP-s) üzemet létrehozni. Tehát fontosnak tartottuk és tartjuk is a magas szintű élelmiszerhigiénia betartását! Feltételezzük, hogy a beteg más terméktől betegedett meg.”

Fotó: Facebook/Gourmand Company

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top