Gasztro

Meglepő fagylaltok – egyszerűen

Ti is úgy vagytok vele, hogy legszívesebben mindennap fagyiznátok most, hogy jó az idő? Én bevallom, igen, de mivel a házi készítésű fagyinak nincs párja, inkább otthon kísérletezem új és újabb receptekkel. Sokszor nem is kell más, csak az alap csoki- vagy vaníliafagyit felturbózni néhány izgalmas hozzávalóval.

Meglepő fagylaltok, egyszerűenBarna sörös csokoládéfagylalt

Nem csak pasik kedvence lehet idén nyáron.

Hozzávalók:
•    100 g étcsokoládé
•    100 g tejcsokoládé
•    4 dl habtejszín
•    1 dl tej
•    1,5 dl barna sör
•    10 dkg cukor
•    4 tojás sárgája

Melegítsük fel a barna sört, és tördeljük bele a csokoládékat. Keverjük, hogy a csoki felolvadjon.
Melegítsük össze a tejet és a tejszínhabot. A tojások sárgáját keverjük krémesre a cukorral. Amikor a tejszín felmelegedett, egy keveset öntsünk belőle a tojásos masszába. Keverjük el habverővel, majd ezt az elegyet öntsük vissza a habtejszínhez. Adjuk hozzá a sörben felolvadt csokoládét, keverjük össze, és tűzön kissé sűrítsük be.
Tegyünk egy nagy tálba vagy a mosogatóba jeges vizet és állítsuk bele a főzött krémes lábost, hogy hamarabb lehűljön.
Ha van fagyigépünk, akkor ezt az alapot több órára hűtsük le, majd tegyük be a fagyigépbe, hogy átkeverje. (A legtöbb fagylaltos gép tartályát szintén alaposan le kell hűteni). Ha nincs gépünk, akkor öntsük a krémes alapot egy műanyag tárolódobozba és tegyük be a hűtőbe. Nagyjából egy óra múltán habverővel lazítsunk az állagán, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

Meglepő fagylaltok, egyszerűenFekete szezámmagos fagylalt

A mákos fagyi alternatívája.

Hozzávalók:
•    2 ek. fekete szezámmag
•    3 dl habtejszín
•    kb. 6-8 dkg cukor
•    2 tojás sárgája

Forrósítsunk fel egy serpenyőt (olaj nélkül), és rövid idő alatt pirítsuk meg benne a fekete szezámmagot, majd amikor kihűlt, daráljuk vagy őröljük meg. Vagy egy mozsárban zúzzuk por állagúra.
A tojások sárgáját keverjük össze a cukorral. Forraljuk fel a habtejszínt, majd tegyük félre hűlni. Vegyünk el belőle egy keveset, és öntsük a tojásos masszába.  Adjuk hozzá az őrölt szezámmagot, és öntsük vissza a felmelegített tejszínhez. Kevergetve melegítsük tovább, míg besűrűsödik.
Állítsuk az edényt jeges vízfürdőbe.  Amikor lehűlt, öntsük műanyag tálkába, és hűtsük le hűtőszekrényben.
Ha van fagyigépünk, akkor ezt az alapot hűtsük le, azután tegyük be a gépbe. Ha nincs, akkor öntsük a krémes alapot tárolódobozba, és tegyük be a hűtőbe. Nagyjából egy óra múltán habverővel lazítsunk az állagán, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

Meglepő fagylaltok, egyszerűenVaníliafagylalt karamellizált barackkal

Hozzávalók:
•    2 sárgabarack
•    1-2 kk. citromlé
•    3 ek. cukor
•    2,5 dl habtejszín
•    2 dl kókusztej
•    4 tojás sárgája
•    kb. 10 dkg cukor
•    1 kk. vaníliás cukor

Hámozzuk meg a barackokat, vágjuk fel apró kockákra, locsoljuk meg citromlével, és szórjuk meg 3 evőkanál cukorral. Tegyük forró sütőbe, és süssük 20 percig, míg a gyümölcs karamellizálódik. Tegyük félre hűlni, majd tegyük be a fagyasztóba.
Egy lábosban melegítsük össze a tejet és a tejszínt. Közben keverjük el a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, és adjunk hozzá a felmelegített tejes alapból egy keveset. Öntsük vissza a tejszínhez, és kevergetve melegítsük tovább, amíg besűrűsödik.
Tegyünk egy nagy tálba vagy a mosogatóba jeges vizet és állítsuk bele a főzött krémes lábost, hogy hamarabb lehűljön. Keverjük bele a karamellizált barackdarabokat.
Ha van fagyigépünk, akkor ezt a főzött alapot több órára hűtsük be, majd ez után tegyük be a fagyigépbe, hogy átkeverje. (A legtöbb fagylaltos gép tartályát szintén alaposan be kell hűteni). Ha nincs gépünk, akkor öntsük a krémes alapot egy műanyag tárolódobozba, és tegyük be a hűtőbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top